Select Page
  • Ramón Llorens, l’escriptor, historiador i investigador alteà, es reconegut amb el Premi Estela d’Honor 2017.
  • Jaume Llinares: ‘’estos premis naixen amb la voluntat de convertir-se en imprescindibles de les lletres valencianes contemporànies’’.

Més de 300 persones assistien la passada nit del dissabte a la gala d’entrega dels Premis Altea de Literatura i Investigació 2017 que es va celebrar al Mirador de Palau Altea. Un acte que va comptar amb la presència d‘una nombrosa representació institucional encapçalada per Vicent Marzà, conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana; José Ferrándiz, director de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert; Verònica Cantó, secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esport i Llengües de la Universitat d’Alacant; Tatiana Sentamans, vicerectora de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat Miguel Hernández; José Miguel Cortés, president de la Fundació Caixaltea; els regidors de la corporació municipal; així com una destacada presència de personalitats de la cultura i la societat alteana. Tots ells van ser rebuts per l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares; el regidor de Cultura, Diego Zaragozí i Joan Borja,  director de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant, a més de conductor de l’acte i impulsor d’estos premis.

La gala, que va estar amenitzada per l’Orquestra Blava de la Societat Filharmònica Alteanense, va començar amb la benvinguda institucional per part del regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Altea, Diego Zaragozí. Seguidament, va tenir lloc el lliurament del Premi Estela d’Honor que rebia Cristina Llorens, filla de Ramón Llorens, en nom de la família, de mans del regidor de Cultura.

Cristina Llorens agraïa emocionada el reconeixement del poble d’Altea a la memòria del seu pare que, com destacava la comissió coordinadora dels Premis Altea de Literatura i Investigació 2017, ‘’va se el creador i organitzador del premi ‚‘Altea’ de literatura infantil, des de 1981 a 1985, que són un clar antecedent dels actuals Premis Altea’’. El reconeixement del premi és també extensiu al ‘’paper  central que va assumir en relació amb l’estudi de la història local i comarcal, així com la gran labor que l’autor alteà va dur a terme al llarg de la seua vida com a investigador i historiador, i l’elaboració d’obres de gran valor, que encara ara continuen sent de referència inexcusable per a l’estudi històric d’Altea’’.

Este premi s’ha concebut per a reconèixer la memòria dels creadors o els escriptors alteans que, ja desapareguts, van destacar i excel·lit vitalment en l’àmbit de la literatura o de la investigació. Teresa González ha sigut l’encarregada del disseny del trofeu, la reproducció de l’estela funerària ibèrica d’Altea la Vella.

Durant la seua intervenció, Diego Zaragozí va enaltir la figura de Llorens destacant les paraules que la seua pròpia filla, Cristina Llorens, havia pronunciat mesos abans en la celebració del 30 aniversari de la Casa de Cultura.

‘’Ramón es va endinsar en l’espessor de la història, la va desentranyar, bevent-se amb passió cada instant del passat, esborrallant papers, atresorant fitxes, fins a parir un llibre davant del qual assentar-nos hui. Va dedicar el seu esforç i el seu acurat treball, temps, diners i fer a una labor de busca i recopilació. I amb generosa vocació va compartir la història, eixa història amb majúscules que naix del que és sentit i viscut per les gents d’un poble, i la converteixen en patrimoni cultural, en el llegat, l’herència, la riquesa que, amb el temps, gaudiran i valoraran els joves. D’ací naixen els seus llibres’’.

Després del sopar va ser el torn de conèixer els guanyadors dels primers Premis Altea de Literatura i Investigació 2017. José Ferrándiz, director de l’IAC Juan Gil-Albert, va ser l’encarregat de presentar el Premi Francesc Martínez i Martínez d’Investigació i Assaig (dotat amb 2.000 euros que patrocina l’IAC Juan Gil-Albert), que va recaure en l’obra ‘’La gestió d’un municipi de la rereguarda republicana en la Guerra Civil’’ d’Alberto Miralles. L’autor rebia el trofeu Penell, obra de Serafín Cortés, de mans del director de l’IAC Juan Gil-Albert, per este treball d’investigació que, en paraules del propi autor, ‘’es tracta d’una investigació de diferents esferes de l’univers alteà en el marc d’una època d’extrema tensió com és la de la Guerra Civil’’. Este treball és un esforç per conèixer aspectes en què es va veure implicada la societat d’Altea en el context de la Guerra Civil. L’estudi reflecteix la situació i la problemàtica pròpia d’una localitat de la costa mediterrània valenciana del primer terç del segle XX, amb l’exigència d’una contribució que la va obligar a un sobreesforç a partir dels seus propis recursos materials i personals.

A continuació, va ser el torn de presentar el Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil, dotat amb 3.000 euros que patrocina l’Ajuntament d’Altea, y que van entregar Verònica Cantó, secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esport i Llengües de la Universitat d’Alacant i Tatiana Sentamans, vicerectora de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat Miguel Hernández. L’obra guanyadora del trofeu Aila, que ha estat a càrrec de l’Àrea d’Escultura de la Facultat de Belles Arts d’Altea, va ser ‘’L’Àmfora fenícia’’ d’Iván Carbonell. ‘’Guanyar la primera convocatòria d’un certamen que naix ja sent important és una sensació única. Si el lloc del certamen és Altea, el sentiment no pot ser més especial’’, assenyalava el guanyador. ‘’Altea és literatura i és erudició; és Francesc Martínez Martínez, és Carmelina Sánchez-Cutillas i és Joan Borja. Crec que aquestos premis reblen el clau d’aquest lligam entre la localitat i les lletres. Altea és amb aquestos premis més que mai una vila literària’’. Sobre ‘’L’Àmfora fenícia’’ l’autor manifestava: ‘’No sé què destacaria més de la novel·la: si la troballa d’una arqueologia única; la troballa del primer amor o la troballa d’un dolor enorme. El llibre és juvenil, és dinàmic i té compromís social. Les històries, com la vida, no poden ser tot flors i violes, però han de contindre algunes flors i violes’’.

Seguidament, es va presentar l’últim dels premis de la nit, el Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa per part del president de la Fundació Caixaltea (que patrocina el guardó), José Miguel Cortés, que va desvelar el nom de l’obra guanyadora i el seu autor. ‘’Tast de salobre’’ de Joan-Lluís Moreno va ser l’obra que es va alçar amb este premi dotat amb 5.000 euros i el trofeu La mà del sol de Pepe Azorín. ‘’Tast de salobre’’ és la segona novel·la d’este autor que explicava sobre la mateixa: ‘’conta una història senzilla a partir de la relació entre un ancià i una jove colombiana que el cuida, en la qual apareixen temes d’allò més actuals, com ara la immigració o la violència masclista, i d’altres universals, com ara l’amor, les pèrdues, la mort o el pas del temps’’.

La vetllada literària concloïa amb les intervencions del conseller Vicent Marzà, que feia una felicitació pública al poble d’Altea i al seu Ajuntament per haver recuperat un espai per a la literatura i la investigació de la mà d’estos premis que engrandeixen més, si cap, la cultura del País Valencià.

Finalment, l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, era l’encarregat de pronunciar el parlament de tancament de l’acte. L’alcalde felicitava als guanyadors dels premis Altea de Literatura i Investigació en cadascuna de les seues modalitats, ‘’teniu l’honor d’inaugurar el palmarès d’estos premis. Gràcies per bolcar el vostre talent, treball i temps a la creació de tres obres que engrandiran la bibliografia del nostre poble’’. Seguidament donava les gràcies per la implicació de totes les persones i institucions que han donat suport a estos premis, com ara: Caixaltea, l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert; l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Universitat d’Alacant i la Universitat Miguel Hernández d’Elx i als responsables del jurat dels Premis. L’alcalde agraïa públicament la presència del conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà. Així mateix, va tenir paraules d’agraïment per al regidor de Cultura per portar endavant esta iniciativa que converteix Altea ‘’en un espai cultural destacat del nostre país’’. A més, Llinares posava l’accent en la continuïtat del projecte: ‘’estos premis naixen amb la voluntat de convertir-se en imprescindibles de les lletres valencianes contemporànies. La bona acollida de la primera convocatòria dels premis contribueix de manera fonamental en el posicionament d’Altea que torna al mapa de la cultura meridional valenciana’’.

Jaume Llinares també va dedicar paraules d’elogi cap a Joan Borja, impulsor d’estos premis, juntament amb l’Ajuntament d’Altea. “Mitjançant estes tres propostes guanyadores promourem el conreu de la lectura, l’assaig i la investigació a propòsit del nostre municipi i la promoció de la novel·la i la prosa en valencià en un any molt especial per a Altea, la celebració del 400 aniversari de la Carta de Poblament. Per això estos premis són un regal que Altea es mereixia’’, concloïa l’alcalde.

Guanyadors Premis Altea 2017

Pin It on Pinterest