Select Page

«L’art no podia faltar en els Premis Altea de Literatura i Investigació», ha sentenciat el regidor de Cultura, Diego Zaragozí, per obrir la conferència de premsa que ha oferit a la Casa de Cultura  d’Altea, acompanyat per José Miguel Cortés, president de la Fundació Caixaltea; Tatiana Sentamans, vicerectora de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat Miguel Hernández; Joan Borja, director de Publicacions i Investigació de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert; i els artistes Serafín Cortés i Pepe Azorín.

En aquest acte, l’Ajuntament d’Altea ha presentat en societat les quatre escultures protagonistes dels Premis Altea, que arribaran a mans dels corresponents destinataris durant el sopar de gala que tindrà lloc dissabte, 8 d’abril, a l’Espai Mirador del Palau Altea Centre d’Arts.

  • Estela d’Honor

Dels quatre trofeus presentats, hi ha un que ja té propietari. Es tracta del Trofeu Estela d’Honor, concebut per a reconéixer la memòria dels creadors o els escriptors alteans que, ja desapareguts, han destacat i excel·lit vitalment en l’àmbit de la literatura o de la investigació, i que en aquesta primera edició dels Premis Altea serà lliurat a la família de l’escriptor, historiador i investigador alteà Ramón Llorens Barber.

El trofeu Estela d’Honor és una reproducció fidel, a escala, de l’estela funerària ibèrica d’Altea la Vella, «pura mediterraneïtat feta pedra», que fa convergir un triple simbolisme relatiu a la història i el patrimoni cultural alteans, i a la memòria com a forma humana de reconeixement per a l’honor pòstum.

El treball de reproducció de l’estela funerària ibèrica d’Altea la Vella ha estat dut a terme per Teresa González.

  • Trofeu Penell

També carregat de simbolisme és el Trofeu Penell, que dissabte arribarà a mans del guanyador del Premi Francesc Martínez i Martínez. Es tracta d’una escultura inspirada, precisament, en l’icònic penell de la Casa Cervantes, residència del folklorista i humanista altea Francesc Martínez i Martínez, que dóna nom al premi d’Assaig i Investigació. El Trofeu Penell —que representa la culminació i la part més elevada del llegat de Francesc Martínez, així com també la divulgació del coneixement als quatre vents, i en totes les direccions del món— és obra de l’escultor alteà Serafín Cortés.

  • Trofeu Aila

No menys simbòlic és el Trofeu Aila, amb què es reconeixerà l’obra guanyadora del Premis Altea de Lieteratura Infantil i Juvenil. Es tracta d’una recreació escultòrica, en volum, d’una de les figures representades en les pintures rupestres de la Penya de l’Ermita del Vicari, a la serra de Bèrnia, patrimoni de la humanitat. Les formes antropomorfes d’aquesta figura han estat batejades per a l’ocasió amb l’antropònim femení, endèmicament alteà, que dóna nom a l’Editorial que publicarà l’obra guanyadora: Aila.

El Trofeu Aila, que evoca la màgica simplicitat de la creativitat infantil protagonista del Premi, ha estat creat per l’Àrea d’Escultura de la Facultat de Belles Arts d’Altea.

  • La mà del sol

 En últim terme, el trofeu acreditatiu del Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa —el premi estrella de la convocatoria, amb la màxima dotació econòmica i amb el patrocini de la Fundació Caixaltea— és obra del prestigiós artista alteà Pepe Azorín. El nom d’aquest trofeu, «La mà del sol», fa referència a un passatge de l’obra Matèria de Bretanya, de l’autora Carmelina Sánchez-Cutillas que dóna nom al premi. En aquest passatge, Carmelina al·ludeix a «la mà de la joia dels carrers» i «la mà del sol», com a representació de la llibertat que Altea significa en la seua obra, i alhora com a signe de goig, alegria i plenitud vital.

  • Expectació

L’expectació generada al voltant dels Premis Altea de Literatura i Investigació ha fet que totes les previsions organitzatives hagen quedat desbordades, i que des de dilluns passat hagen quedat esgotades totes les entrades disponibles. Entre les autoritats que han confirmat l’assistència a la gala hi ha el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà.

Pin It on Pinterest