Select Page
  • La peça destaca especialment per ser una de les poques que conté la representació d’un guerrer equipat amb la seua pròpia panòplia bèl·lica

L’estela funerària ibèrica d’Altea la Vella, trobada en 1972, és la protagonista de la nova exposició temporal del Museu Arqueològic d’Alacant, MARQ, una peça de gran valor simbòlic, cultural i patrimonial que destaca especialment per ser una de les poques que conté la representació d’un guerrer equipat amb una panòplia militar pròpia del segle V a.C.
L’alcalde d’Altea, Jaume Llinares i el diputat de Cultura i Educació, Cèsar Augusto Asencio, han presentat aquest matí tots els detalls de la nova mostra que, baix el títol “La immortalitat del guerrer. L’estela funerària ibèrica d’Altea la Vella”, romandrà al vestíbul del MARQ durant els pròxims mesos. L’acte ha comptat també amb la participació del director-tècnic i el director-gerent del centre alacantí, Manuel Olcina i Josep Albert Cortés, respectivament; així com del comissari de la mostra, el alteà Jaume Martínez, autor també dels textos sobre l’estudi de la peça juntament amb Feliciana Sala, professora de la Universitat d’Alacant i natural d’Altea. Així mateix, han assistit a l’acte d’inauguració el regidor de Cultura, Diego Zaragozí; l’edil d’Hisenda, Pere Lloret; el descobridor de la peça, Juan Rodríguez; així com nombrosos veïns d’Altea, entre d’altres.
Jaume Llinares ha agraït l’esforç i dedicació de totes aquelles persones que han treballat per engegar aquesta mostra i ha assenyalat que, “gràcies a aquesta exposició, els visitants del MARQ podran conèixer part de la història i del ric patrimoni cultural que existeix a la nostra localitat”. A més, el primer edil ha insistit en el fet de la importància de la recuperació i conservació del patrimoni local. Llinares ha destacat el valor històric de l’estela, ”que és una peça única i singular, i una de les troballes arqueològiques més importants realitzades a Altea, i que mitjançant aquesta exposició li donem el valor que realment té’’. A més, ha manifestat el seu desig que en un futur es puga seguir excavant al lloc on es va descobrir per aprofundir i ampliar l’estudi de la zona.
Per la seua banda, el diputat ha destacat la importància d’aquesta peça “que ha sigut objecte de nombrosos estudis i que degut al seu valor històric hem considerat apropiat exhibir-la ací, al MARQ, perquè pugna ser visitada per tots el ciutadans de la província en un espai més ample”.
La peça, realitzada en pedra arenisca de gra fi, conté un gravat d’incisió i fricció que representa de manera esquemàtica la panòplia militar pròpia d’un guerrer, d’un hoplita. En ella es poden distingir elements símbol d’estatus i prestigi com una espasa amb empunyadura d’antenes i fulla recta, un ganivet afalcatat d’ús personal, un possible guant o manyopla, un hipotètic linothorax o cuirassa feta de capes de lli, un cinturó d’aparença samnita de làmina de bronze i unes gamberes de protecció per a la canyella.
En aquest sentit, el comissari de la mostra ha explicat que “als peus de la Serra de Bèrnia, hi havia una xicoteta població amb una necròpoli on soterraven les cendres dels seus morts i els senyalitzaven amb una llosa de pedra. Aquest personatge havia de ser excepcional i, per açò, li van realitzar aquesta peça. Segurament seria un guerrer que s’havia encarregat de la defensa del territori i dels interessos dels seus veïns i és va fer mereixedor que la societat li dedicara un esforç considerable, elaborant aquesta peça”.
Trobada de forma accidental en una necròpoli ibèrica en l’any 1972, aquesta estela funerària és una manifestació cultural pròpia de l’Edat de Ferro. La zona en la qual va ser trobada pertanyia i donava servei al poblat que es trobava a pocs metres al sud, el jaciment d’Altea la Vella.
El muntatge expositiu es completa amb la producció d’un audiovisual, un panell informatiu i un catàleg monogràfic que aprofundeixen en el coneixement d’aquesta peça.

Pin It on Pinterest