Select Page

Des d’ahir tard, l’escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas té una plaça en el nucli antic d’Altea amb el seu nom. Com va explicar l’alcalde, Andrés Ripoll, la nova denominació de l’espai annex al Portal Nou i limítrof a la Glorieta Fancesc Martínez i Martínez a qui des d’ara se li anomenarà Plaça de Carmelina Sánchez Cutillas, pretén ser un homenatge a la reconeguda escriptora valenciana la infància i joventut de la qual va transcórrer a Altea.


Senzill i emotiu va ser l’acte preparat per l’àrea de Cultura per a rendir tribut a la figura de l’escriptora morta fa una miqueta més d’un any. L’esdeveniment va comptar amb la presència dels fills de la literata, Luis, Carlos, i Mª Luisa, els que van agrair al poble d’Altea i al consistori les reiterades mostres d’afecte cap a sa mare.


L’acte va començar amb la reunió dels assistents en l’Arc Nou i des d’allí, es van recórrer alguns dels espais retratats per l’escriptora en la seua obra “Matèria de Bretanya”, ambientada en l’Altea del segle passat. El recorregut va comptar amb les explicacions de l’historiador Juanvi Martín Devesa, qui, amb les seues explicacions va trasportar als assistents a l’Altea del passat a través de l’obra de Carmelina guardonada amb el premi Andròmines.


Després del recorregut pels carrers que envolten la que era la casa del iaio de Carmelina, Francesc Martínez i Martínez, va tindre lloc la intervenció de l’alcalde, i en ella va voler significar que “hui recuperem part de la història i voldria recordar que Carmelina sempre que se li ha buscat per a participar en actes celebrats a Altea, concretament a l’Institut, venia per a conviure amb la gent jove a pesar de la seua edat”.


“Amb este acte no sols volem batejar un carrer, sinó que oferir un lloc a l’eternitat. Trascendir l’acte administratiu que suposa donar nom a una plaça i acostar-nos així a la nostra quotidianitat a la nostra història, a Altea i a Carmelina Sánchez Cutillas Martínez; i és que gràcies a la seua obra Altea té, a més de documents que parlen del poble, obres en prosa i en vers, novel·les guardonades i reconegudes que la convertixen en un lloc literari. Per tot això és un deure del poble reconéixer tota esta labor i per eixe motiu ara descobrirem el rètol de la Plaça amb el nom de Carmelina”, indicava Andrés Ripoll.


A més de l’alcalde, prenien la paraula el regidor de Cultura, Miquel Zaragoza i el professor de la Universitat d’Alacant i alteà, Joan Borja. Ambdós van exalçar la figura de l’escriptora i van destacar la importància de l’obra.


Conclosos els parlaments, alguns dels presents, entre ells veïns del Nucli Antic, van donar lectura a fragments de l’obra de Carmelina i finalment l’alcalde i els fills de l’escriptora van ser els encarregats de descobrir la placa que a partir d’ara dóna nom a un lloc emblemàtic d’Altea.

Pin It on Pinterest