Select Page

L’alcalde, el president de la CHJ i la subdelegada del Govern visiten l’actuació finançada amb 981.093,29 euros del Pla E


L’alcalde, Andrés Ripoll, el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), Juan José Moragues, i la subdelegada del Govern a Alacant, Encarna Llinares, han anunciat hui la finalització de les obres que han permés la restauració ambiental, paisatgística i l’adequació social del llit del riu Algar. El projecte ha comptat amb una inversió de 981.093,29 euros a càrrec del Pla E del Govern central.
Per al primer edil, es tracta d’una iniciativa “amb la que ja ens vam comprometre en campanya electoral ja que apostàvem per cuidar i protegir el riu i així ho transmetem a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer”. “Agraïm al seu president i al Pla E del Govern central el suport rebut per a executar esta obra que ha tingut un impacte positiu en el municipi, que era reivindicada des de fa anys i que ara podran disfrutar tots els ciutadans”, ha insistit Ripoll.
En paraules del president de la CHJ, l’actual aspecte del riu és “absolutament extraordinari” i ha felicitat l’alcalde, als tècnics i a TRACSA per “mostrar una gran capacitat tècnica, sensibilitat ambiental i el compromís social necessari per a executar este tipus de projectes”. “Es tracta d’una actuació més dins de la política mediambiental del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero per a garantir els recursos hídrics i el desenvolupament sostenible de la Comunitat Valenciana”, ha remarcat Juan José Moragues. Així mateix, ha recordat que en el 2003 només es van invertir 190.000 euros en la província d’Alacant per al manteniment dels seus llits mentres que “nosaltres hem invertit del 2004 al 2009 més de 16 milions d’euros” i a la Comunitat Valenciana “hem passat d’una mitjana de 500.000 euros a una inversió de 25 milions d’euros dels quals Altea ha rebut quasi un milió d’euros gràcies a la gestió del seu alcalde”.
Per la seua banda, la subdelegada del Govern ha insistit en el fet que “la finalització de les obres suposen un abans i un després per a tots els alteans i també per als milers de turistes que ens visiten ja que hem de cuidar l’aparador que oferim”. A Altea, s’han invertit en menys de dos anys amb el Pla E, “més de 6,5 milions d’euros on es justifica el treball que s’està fent perquè els ajuntaments puguen millorar les seues inversions”.
El projecte ha permés la regeneració natural del llit del riu Algar, el condicionament del tram de la desembocadura i la posada en valor del conjunt de recursos paisatgístics i naturals del municipi. Amb este objectiu, s’han netejat les runes i altres restes impròpies del riu; s’ha eliminat la vegetació al·lòctona i invasora, fonamentalment esbarzer, mare-selva i gram, millorant la capacitat hidràulica; s’ha recuperat la vegetació amb espècies autòctones i riberenques com a Sarja, Murta o Xop; també s’han incorporat geocel·les amb llavors d’espècies herbàcies del tipus fenal, cércol o acant; i s’ha ordenat el llit amb la formació de caixers d’aigües baixes, protecció de talusos i reducció de l’erosió.
A més, s’ha adequat l’entorn per al seu ús social, habilitant zones de passeig i esplai, i amb una senda principal que recorre tota la zona pel marge dret del llit.

Pin It on Pinterest