Select Page

En el matí d’ahir, la corporació Municipal es reunia en sessió plenària i aprovava per unanimitat una rebaixa del 27 al 10% en el tipus impositiu de l’Impost sobre el Valor dels Béns de Naturalesa Urbana, més conegut com la Plusvàlua. Una mesura, que a pesar de ser votada de forma favorable per la totalitat de grups que componen la dita corporació, va generar un intens debat. Quant als altres tres punts de l’Orde del Dia que contenia l’activitat resolutòria i que suposaven l’aprovació d’una ordenança per a l’Ordenació del Medi Rural; la modificació parcial de la Relació de Llocs de Treball de l’Ajuntament i la regulació, per mitjà d’ordenança, d’una taxa que supose el dret a examen en el cas d’oposicions, van quedar sobre la taula perquè així ho va decidir la majoria dels representants municipals.


Va ser el responsable d’Hisenda, Eloy Hidalgo l’encarregat d’exposar la mesura plantejada per l’Equip de Govern de rebaixar la Plusvàlua, amb l’objectiu d’evitar una significativa pujada de la mateixa a causa de la revaloració que han patit les propietats a conseqüència de la revisió cadastral. “Com ja anunciem, l’Equip de Govern està treballant perquè els alteans no patisquen una pujada d’impostos i esta és una mesura més que proposem”, al·legava Hidalgo durant l’exposició.


L’edil socialista explicava que la Plusvàlua l’han de pagar només aquelles persones que venen una propietat; “és un impost que es liquida automàticament en el moment que es transmet un bé”.


En este punt Hidalgo es va referir a sengles informes d’intervenció i tresoreria pertanyents a l’expedient, en els que s’avala la mesura. Segons Hidalgo, en l’informe de tresoreria es reflectixen els resultats d’un estudi elaborat amb una mostra de 40 transmissions. Després de l’estudi, l’informe presenta tres supòsits, sent l’últim d’ells el que es tinga en consideració ja que es considera el més beneficiós per als ciutadans i que suposa una rebaixa al 10% del tipus impositiu i una bonificació en el valor del terreny de l’immoble del 60%, màxim permés per la Llei i que estava fixada en un 40%.


Després de la intervenció expositiva del responsable municipal d’Hisenda, van prendre la paraula els grups de l’Oposició. En primer lloc va ser l’edil no adscrita Paca Sevila la que va donar el beneplàcit a la mesura, però no sense abans qualificar-la de “pegat” a una ferida produïda per la revisió cadastral. També el Bloc-Verds es va mostrar a favor de l’aplicació de la mesura proposada per l’Equip de Govern i el seu portaveu en temes econòmics, Baltasar Ripoll, va argumentar: “es tracta de regular les ordenances a la revisió cadastral. Si no modifiquem l’ordenança patirem un increment alt d’este impost. Hi havia 3 opcions i s’ha triat la més reduïda”. Finalment Ripoll va proposar que la nova ordenança siga revisada anualment.


En nom del Partit Popular va ser el seu edil Miguel Ortiz qui va criticar la forma, que no el fons, de la qüestió qualificant la mesura com “una rectificació de l’Equip de Govern davant de la pujada dels impostos que comporta la revisió cadastral”. Revisió que una vegada més el PP ha demanat paralitzar. A més, Ortiz va considerar la rebaixa del tipus impositiu de la Plusvàlua com una proposta “precipitada i improvisada perquè respon a la pujada que es va aplicar a partir de l’1 de gener en un 326% i a les queixes dels ciutadans i improvisada perquè fa 9 mesos que l’Equip de Govern té estes dades i no ha fet res abans”. “La solució definitiva a la pujada que estan patint els impostos és la retirada del cadastràs per això sol·licite que es complisca l’acord plenari que va aprovar sol·licitar la retirada”, afegia Ortiz; qui finalment, a pesar del to crític de la seua intervenció, es va posicionar a favor de qualsevol mesura que supose alleujar les butxaques dels ciutadans.

Pin It on Pinterest