Select Page

Un terç dels terrenys agrícoles participen en este projecte pionerEl projecte denominat “Control Biològic de Plagues, cap al residu zero” compta amb una important subvenció de la Fundació Biodiversitat, que per 2a vegada avala un projecte de la Regidoria d’Agricultura.
El control biològic de plagues és una tècnica que utilitza depredadors naturals contra els paràsits que conformen les plagues. Amb el desenvolupament de la indústria agroquímica este sistema de control de plagues va ser abandonat ja que el control químic, encara que és molt més devastador a tots els nivells, la veritat, és que pareixia més ràpid i més dràstic. L’experiència ha donat la raó als nostres avantpassats i la legislació europea és cada vegada més restrictiva i ja ha posat límit a la utilització de 812 substàncies plaguicides en la Unió Europea a causa dels efectes secundaris que pot produir en els consumidors.
Beneficis del control biològic de plagues:
1.- Per al mercat: donar al mercat un producte lliure de residus és donar-li un valor afegit extraordinari. És l’única cosa que ens va a permetre competir amb els productes de països en via de desenvolupament, perquè li donem un plus que els altres no tenen.
2.- Per a l’agricultor: Doblement rendible, ja que el producte, de major qualitat, val més i a més, l’agricultor estalvia en productes fitosanitaris. A més és un pas previ cap a l’agricultura ecològica.
3.- Per al consumidor final: Un producte més saborós i de millor qualitat sense riscos per a la salutació.
4.- Per a Altea: S’invertix en els agricultors i en l’horta, sense especular amb la terra. A més es va a donar formació als tècnics de la cooperativa, als escolars, als mateixos agricultors… A més, segons paraules de Laborda, es protegix paisatge.
5.- Per al medi ambient: El 99% dels plaguicides que s’utilitzen en l’aplicació als productes, es queda en l’ecosistema, amb el consegüent perjuí per a tots. A més, l’altera, ja que el plaguicida no distingix entre animals beneficiosos per a les plantes o perniciosos.
Amb els resultats del projecte es confeccionarà una guia que serà entregada a les 98 cooperatives que té Anecoop perquè esta pràctica si té èxit puga ser exportada a altres municipis.
Un dels objectius de la Regidora de CIPAL, al·ludint al compromís del seu partit, és ” fer rendible l’agricultura, ja que sinó no podrem mantindre el paisatge de la Comunitat Valenciana, que és un dels nostres valors més preats. “
La Conselleria d’Agricultura proporcionarà gratuïtament la major part dels insectes necessaris per al projecte. El professor Rafael Laborda serà l’encarregat de dur a terme el projecte des del punt de vista tècnic i el suport de la cooperativa Agrícola, el seu gerent i els seus tècnics és vital per al bon desenvolupament del projecte. Segons José M. Pérez, “el mercat alemany exigix el certificat de les nostres parcel·les amb residu quasi zero i portem ja temps treballant en este sentit, però este projecte pioner ens va a col·locar com a líders de la innovació i de treball en el sector”.
Segons el professor Laborda “este és un projecte preciós, que a més, no compta amb un sol protagonista sinó que serà un gran treball en equip en què participaran, institucions, ciutadans, agricultors, professors, enginyers i inclús xiquets ja que també treballarem en les escoles. “


 

Pin It on Pinterest