Select Page

El 16 de desembre es presentaran les Comunitats Locals Energètiques amb la presència de la Consellera Mireia Mollá.

El dia hui els regidors de Medi Ambient, Jose Orozco, i Infraestructures, Diego Zaragozí, han presentat el projecte estratègic “Altea Zero Emissions”, l’objectiu del qual segueix sent la reducció de CO2 i la lluita contra el canvi climàtic.

“Altea Zero Emissions” és un projecte transversal que afecta diverses regidories i diferents governs i que no parteix de zero. S’han realitzat, s’estan realitzant i es continuaran fent accions per aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible que marca l’Agenda 2030; com així ha explicat Diego Zaragozí.

Des del departament de Medi Ambient s’ha elaborat un vídeo promocional del projecte on es presenten les diferents actuacions empreses i les que s’abordaran, amb la finalitat d’informar-ne la població i conscienciar-la que entre tots podem aconseguir objectius marcats en la lluita contra el canvi climàtic. Veure a: https://youtu.be/uqISp___pTI

Quatre són els pilars fonamentals en què el Consistori està treballant per reduir les emissions: l’energia; la mobilitat i el disseny urbà; els espais naturals i la gestió dels residus.

A l’energia s’han dut a terme inversions per a la millora de l’eficiència energètica a l’enllumenat públic i a les instal·lacions municipals; s’ha contractat energia verda o renovable; s’ha optimitzat la potència contractada amb auditories de totes les instal·lacions municipals; adhesió a la central de compres d’Energia de la Diputació; instal·lació de fanals solars; primera instal·lació d’autoconsum de 30 Kw a l’edifici de la policia i la FPA, entre moltes altres mesures adoptades per l’Ajuntament. Així ho ha detallat el responsable municipal d’Infraestructures.

En mobilitat i disseny urbà “són importants les polítiques que busquen una mobilitat més sostenible, on bicicletes, patinets i transport públic contribueixin a afavorir una democratització de mobilitat, així com les d’ordenació del territori i dels espais urbans; que es tinga en compte els usos de vianants, com en el projecte del Front Litoral que s’està executant o els planificats de Comunitat Valenciana i Pont de Moncau”, ha comentat Orozco.

En paraules d’Orozco, “els espais naturals són els captors més grans de CO2, en especial la praderia de posidònia i per això s’augmentarà el nombre de fondejos ecològics; es millorarà la gestió dels arribaçons a les platges; tenim un pla de manteniment del riu per atacar les plantes exòtiques i a les serres es treballa en diferents plans per a la prevenció d’incendis i conservació de la natura”.

Pel que fa a la gestió dels residus, Diego Zaragozí ha detallat les xifres de reciclatge dels últims anys a Altea. En este punt, l’edil ha destacat la importància que té la conscienciació ciutadana en este apartat. “Anualment es recullen al voltant de 12.000 tones de residus en total a Altea”, ha revelat el responsable municipal d’Infraestructures, que ha indicat que l’augment del reciclatge ha estat notable, com així ha passat amb el cartró per exemple, del que ha passat de recollir-se 200 tones l’any 2014 a les 400 recollides el 2020; o el vidre, del qual han recollit durant el darrer any 1.000 tones.

En el transcurs de la presentació, Jose Orozco ha assenyalat que “la veritable transformació és l’estructural, la que implica les persones i esta és la més complicada perquè atén els hàbits diaris i les rutines establertes. En este sentit la regidoria de Medi Ambient ha posat a disposició del ciutadà l’Oficina Verda, on qualsevol alteà o alteana pot informar-se dels passos a seguir per estalviar energia i per tant estalviar en la seua factura de la llum. En paraules d’Orozco, segons els càlculs realitzats, amb l’assessorament de l’Oficina Verda s’ha aconseguit que una família puga estalviar entre 300 i 400 € anuals a la factura de la llum i els xicotets comerços i restauració, una mitjana d’entre 800 i 1.000 € cada any.

Jose Orozco ha enumerat una bateria de mesures d‟estalvi energètic i ha recordat les bonificacions que el ciutadà ja té a la seua disposició com pot ser la reducció d‟un 25% de l‟IBI durant 3 anys per fotovoltaiques; un 95% de la taxa de l’ICIO i el 50% de per vida de l’impost de circulació per tenir el cotxe elèctric.

L´edil s´ha referit a la dificultat que tenen els nuclis urbans per poder instal·lar l´autoconsum, motiu pel qual des de l´Ajuntament es van a fomentar les Comunitats Locals Energètiques. Instal·lacions que poden donar energia a cases i negocis en un àmbit de 500 metres a la rodona. Per donar a conèixer este tipus d’instal·lacions, els seus avantatges, servei que presten i altres detalls, el proper 16 de desembre a les 19:00h a la Casa de Cultura es durà a terme una presentació de les Comunitats Locals Energètiques, que comptarà amb les autoritats municipals i estarà presidida per la consellera Mireia Mollà.

Pin It on Pinterest