Select Page

Com van anunciar en el dia d’ahir l’alcalde i l’edil d’Hisenda, hui ha tingut lloc un Ple Extraordinari en el que s’ha votat en primer lloc la declaració d’urgència de la sessió que ha sigut aprovada per unanimitat. El segon punt i últim de l’Orde del Dia era aprovar la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’Impost sobre Béns Immobles. Una aprovació que s’ha fet efectiva després de més de dos hores i mitja de debat, amb els vots a favor de l’Equip de Govern PSOE-CIPAL, del BLOC i de l’edil no adscrita, Paca Sevila. La mesura suposa la rebaixa del tipus impositiu de l’IBI, que passarà del 8’25 al 0’75.
Passades les nou del matí donava inici la Sessió Plenària Extraordinària convocada per l’Equip de Govern per a tractar la rebaixa del tipus impositiu de l’IBI, amb l’objectiu de contrarestar la pujada que suposarà la revisió cadastral que està en marxa. Tan sols l’aprovació de la urgència de l’assumpte ha generat un debat d’una hora, en la que cada grup municipal ha argumentat la seua posició enfront del punt que s’anava a abordar, a pesar que al final tots han votat favorablement.
En este punt l’alcalde ha explicat que “les dades detallades del cadastre es van rebre la setmana passada i el Regidor d’Hisenda ha estat estudiant-les. De manera que com hem tingut poc de temps d’ací la urgència d’este Ple per a arribar a temps de la modificació i que esta ja siga efectiva per a l’any que ve. En cas contrari, la modificació no arribaria a temps per a ser aplicable l’any que ve i hauríem d’esperar al 2011”.
Després de les paraules de l’alcalde, tant l’edil Paca Sevila, com el Grup Municipal Popular ha manifestat el seu malestar per haver d’abordar el tema amb urgència, ja que segons ells “l’Ajuntament tenia les dades del cadastre des del mes de juny”, una cosa que l’edil d’Hisenda ha desmentit. En el cas del Bloc i CIPAL, han defés la urgència sense arguments en contra de la mateixa, però l’edil del Bloc Baltasar Ripoll ha indicat, “si hui s’està tractant ací este tema és perquè nosaltres ho hem sol·licitat”.
Aprovada per unanimitat la urgència del punt, el Partit Popular presentava una esmena a la totalitat que finalment no s’ha debatut perquè segons ha indicat l’alcalde, “el PP ha presentat una esmena a la totalitat però que no afecta l’IBI, sinó que afecta la revisió de valors cadastral, una cosa que és diferent del que estem tractant; per tant, no es pot admetre i tampoc perquè el Ple és Extraordinari i en este tipus de sessions no s’admeten les esmenes”.
Després de la negativa a debatre l’esmena, han pres la paraula els distints grups realitzant les seues aportacions al tema. Un tema en què PP i Paca Sevila han coincidit plenament. Ambdós han qualificat la pujada del valor cadastral com desmesurada i han sol·licitat un altre ple extraordinari per a debatre la nova ponència cadastral i aprovar el seu rebuig, amb l’objectiu de no graves més als contribuents, com segons pareix ocorrerà amb la nova ponència.
Per la seua banda el Bloc, ha reiterat el seu suport una vegada més a l’Equip de Govern i ha recolzat la proposta de l’edil d’Hisenda, Eloy Hidalgo, de rebaixar el tipus impositiu de l’IBI. Per al Bloc, com ja va explicar en roda de premsa a principis de setmana Ripoll, “el Bloc va acceptar la pujada perquè l’Equip de Govern es va comprometre a abaixar el tipus impositiu de l’IBI i revisar-lo una altra vegada l’any que ve”.
En diverses ocasions l’alcalde, Andrés Ripoll ha sol·licitat als grups municipals que se cenyiren al tipus impositiu de l’IBI i no a la ponència cadastral per considerar-la un tema diferent del que plantejava l’únic punt de l’Orde del Dia de la Sessió.
Moltes han sigut les xifres facilitades pels grups de l’Oposició i també per l’Equip de Govern. Xifres que uns consideren reals i no tan reals, però en el que sí que han coincidit és a remetre els contribuents al Cadastre per a sol·licitar informació o mostrar el seu rebuig de la revisió en cas de no estar d’acord amb les noves valoracions realitzades de les seues propietats. A Altea s’ha habilitat una oficina cadastral, en el Punt de Trobada Juvenil, que romandrà oberta fins al pròxim dia 16 de novembre.

Pin It on Pinterest