Select Page

La Junta de Govern Local, en sessió extraordinària, ha aprovat la necessitat d’emprendre obres d’emergència a la xarxa de subministrament d’aigua del Polígon La Mallà, a causa del precari estat de les infraestructures i el possible risc de desproveïment. “Actuacions urgents que es faran de manera immediata per garantir la continuïtat del servei i millorar el rendiment de la xarxa”; segons informa l´edil d´Infraestructures i Cicle Hídric, Aurora Serrat.

L’excepcional situació climatològica, amb absència de precipitacions de consideració des del maig del 2023, repercuteix greument en la recuperació de l’únic aqüífer que abasteix la zona, estant l’actual nivell dinàmic del Pou Bunnik” en el mínim històric.

Per tant, “ens trobem en un escenari en què la capacitat d’extracció del Pou Bunnik no serà suficient per atendre la demanda de subministrament, cosa que produiria el desproveïment de la població dels àmbits de la Malla, Mascarat, Urlisa III, Sierra Altea II i Sector Alhama Candela. Per tal de no arribar a esta situació, cal declarar l’emergència de l’execució de la relació de treballs indicada pels tècnics i que puja a un valor estimat de tres milions set-cents quaranta-un mil vuit-cents tretze euros i vuitanta-dos cèntims, 3.741.813’82 €. L’execució de totes estes actuacions s’ha d’iniciar de manera immediata i realitzar simultàniament, sempre que quede garantit el subministrament de la població i no hi haja impediment tècnic”. Explica la regidora.

Com apunta Aurora Serrat, “les conduccions de la Serra, en general, són en gran mesura problemàtiques, amb instal·lacions defectuoses, materials de mala qualitat, farcits de rasa inexistents que originen trencaments, greus incrustacions per calç, etc”.

Serrat ha volgut destacar que “la situació actual ve derivada de la mala execució de les obres dʻurbanització per part dʻEdificacions Calpe S.A., juntament amb una deficient i greu gestió del servei públic dʻabastiment dʻaigua a la Urbanització la Mallà, per part de APOBERSA, empresa concessionària triada per l’urbanitzador, així com un defectuós manteniment de les xarxes generals i nul·les inversions, que va contribuir a fer que el rendiment de la xarxa fos extremadament baix per les contínues fuites i provoqués pèrdues considerables d’aigua potable, sobreexplotació dels aqüífers amb períodes daugment de la salinitat i conductivitat”.

Durant este procés, l’Ajuntament s’ha vist obligat a assumir la gestió directa de les infraestructures, després de l’extinció dels contractes amb APOBERSA, empresa que havia estat subcontractada pel promotor inicial. Tot i això, la prestació del servei ha estat marcada per nombrosos obstacles, inclosos recursos judicials per part d’APOBERSA i la seua negativa a lliurar infraestructures clau com els dipòsits d’aigua i negativa a proporcionar la informació necessària i fonamental per realitzar els estudis -plans de xarxes , llistat de padrons-, entre d’altres, cosa que va obligar el consistori a sol·licitar l’auxili judicial.

Tot i les actuacions de xoc que l’Ajuntament i la concessionària municipal han dut a terme durant estos darrers anys, invertint més de mig milió d’euros, estes no han sigut suficients i els problemes de la xarxa no s’han resolt; per tant, l’estat de deteriorament de les infraestructures i el descens del cabal de l’únic pou de captació han fet necessària la declaració d’emergència per emprendre obres urgents.

“L’Ajuntament reitera el compromís de garantir la prestació dels serveis públics essencials i demana comprensió als veïns per les molèsties que estes actuacions puguen generar. Les obres d’emergència són necessàries per assegurar el subministrament d’aigua potable en condicions òptimes i evitar futures interrupcions”. Conclou Aurora Serrat, responsable municipal de Cicle Hídric.

Pin It on Pinterest