Select Page

L’IES Altaia i la regidoria de Tercera Edat i Benestar Social, a través de l’Observatori de Majors, han posat en marxa un projecte en què participa l’alumnat del centre i diversos majors del municipi per compartir experiències i coneixements al voltant de la sostenibilitat. Així ho han fet conèixer l’edil d’àrea, Anna Lanuza; la cap d´Estudis de l´IES, Ruth Bono; la coordinadora de Tercera Edat, Amaya Madaleno i dos de les estudiants implicades en el projecte, Lina Hacene i Isa Coppola de 3r de l’ESO.

Concretament són dos activitats les que es realitzaran en els propers dies i que passen per compartir cuina a l’Aula de Cuina i passejades pel municipi, amb l’objectiu de transferir-se els costums i rutines que majors i joves posen en pràctica a diari. “Estic segura que els joves podran conèixer les experiències dels grans i aprendre’n i també, per contra, les persones grans podran aprendre coses dels joves que per a ells són rutinàries però que per a la gent gran tenen alguna dificultat, com pot ser el fet d’enviar un WhatsApp”; ha indicat Anna Lanuza.

“El projecte el va presentar l’IES al departament fa unes setmanes per posar en marxa un projecte intergeneracional i posar en contacte part de l’alumnat de l’institut amb la gent gran i nosaltres que estem duent a terme l’Observatori de Majors ens va semblar una idea molt bona i estem contents que ens hagen obert esta porta a col·laborar amb l’IES Altaia i més encara que un institut vulga posar en valor tot allò que ha d’ensenyar i dir la gent gran, perquè creiem que és molt”; ha explicat Lanuza, que ha afegit que a partir d´aquell moment s´ha anat treballant en com realitzar una sèrie d´activitats que arrencaran dilluns que ve”.

En nom de l’IES Altaia, la seua cap d’Estudis, Ruth Bono, ha matisat que “a l’IES Altaia ja fa un parell d’anys que varem instaurar una metodologia d’aprenentatge-servei que el que busca és que els alumnes, a part de aprendre, facen un servei a la seua comunitat. També portem un parell d’anys treballant amb els ODS i concretament este any estem treballant en el consum responsable, per això pensem que era una temàtica que ens donava molt de peu a fer estes activitats intergeneracionals perquè fa 50 o 60 anys, la manera de consumir de la gent era molt més sostenible que la que tenim ara i llavors la gent gran d’Altea pot aportar molt en el procés de recerca que duen a terme els alumnes respecte a este ODS”.

“D’entre les diferents activitats que la regidoria ens va proposar hem acordat començar per una activitat a l’aula de cuina i a partir del gener començarem a acompanyar la gent a les passejades que fan els divendres, parlant sobre el tema del consum responsable”, ha detallat Bono.

Pel que fa a les activitats proposades, Lina Hacene ha explicat que “a l’Aula de Cuina la gent gran ens explicarà com cuinaven abans els productes de temporada, sostenibles i naturals. Pensem que la gent gran ens pot ensenyar moltes coses per la seua experiència d’anys i la vida més sostenible que tenien”.

Per part seua, Isa Coppola ha indicat que “farem una quedada amb la gent gran d’Altea per passejar pel poble mentre ens expliquen com és la seua vida en relació amb el consum responsable. Ens poden ensenyar a apreciar les coses materials i a fer servir productes sostenibles com anar a peu i no contaminar tant; així com els valors per la natura, l’artesania i el nostre entorn”.

I com a responsable de l’Observatori de Majors, Amaya Madaleno ressaltava la importància de dur a terme activitats col·laboratives com les presentades “ja que un dels objectius de l’Observatori és dur a terme activitats en què participen gent gran i gent jove i ens va semblar fantàstica la proposta perquè la gent jove aprendrà de l’experiència de la gent gran, però a la gent gran també els vindrà molt bé conèixer com viuen la vida ara els joves. És una manera també de mantenir les tradicions, una cosa molt reivindicada per la gent major”.

Finalment, l’edil de Benestar Social i Tercera Edat, Anna Lanuza, ha agraït a la comunitat educativa de l’IES Altaia la possibilitat d’esta col·laboració.

D’altra banda, Ruth Bono ha convidat les famílies dels estudiants i la comunitat educativa a conèixer de primera mà el treball de recerca que han realitzat durant tot el curs sobre la sostenibilitat. Això serà possible el dia 22 a partir de les 11.15 amb una jornada de portes obertes.

Pin It on Pinterest