Select Page

L’aplicació del mètode CER al municipi, la intensa tasca de l’associació animalista Bigatos i la col·laboració de l’Ajuntament d’Altea, ha permès la dissolució de la colònia felina ubicada al Passeig Mediterrani que fa una dècada tenia una població descontrolada de gats de gairebé un centenar. Així ho han donat a conèixer l’edil de Sanitat, Anna Lanuza i la responsable de Bigatos, Raphaela Fischer.

L’origen de la solució a este problema de gats descontrolats es remunta al 2012 quan Raphaela Fischer, resident a la zona, afectada per la situació, decideix iniciar l’esterilització dels gats amb recursos propis per evitar-ne la multiplicació i el consegüent patiment als propis animals i les molèsties per a la ciutadania. En aquells moments 94 gats habitaven a la zona i Raphaela va destinar els seus propis recursos per esterilitzar els felins. Els va posar nom i es va preocupar de generar un enllaç d’amor amb ells, essencial per guanyar la seua confiança i facilitar-ne la cura.

Diversos punts d’alimentació van començar a ser freqüents al llarg del passeig. Els gats hi trobaven refugi, pinso sec i aigua fresca i neta que es reposava diàriament, així com atenció veterinària en cas de malaltia o accident.

Hui no queda a la colònia cap gat i esta s’ha dissolt ja que les dos darreres integrants han trobat una llar per passar els seus dies. El 2022 al Passeig ja només quedaven 4 gates, totes esterilitzades. Durant este any 2023 el número va baixar a 2 i finalment  han trobat una llar, obligant a donar la colònia per extingida.

Segons Raphaela Fischer, ha valgut la pena l’esforç realitzat en tots estos anys per demostrar que és possible la convivència ciutadana amb les colònies de gats comunitaris. L’objectiu del CER és oferir una atenció integral als seus membres, alimentant-los, esterilitzant-los i atenent-los sanitàriament per aconseguir finalment l’objectiu d’extingir una colònia”.

El Mètode CER es basa en tres passos fonamentals, la captura dels gats, la seua esterilització i el retorn al lloc on han sigut capturats.

La tasca de Bigatos, associació fundada per Fischer el 2019, no ha passat desapercebuda per a l’Ajuntament d’Altea. Reconeixent la importància del control poblacional ètic dels felins, a l’any 2021 es va signar un conveni amb l’Ajuntament. Este conveni va formalitzar la col·laboració i el suport de l’Ajuntament al mètode CER implementat per l’associació Bigatos, conjuntament amb tres associacions més: Som Gos, Gats Feliços i Usui, Altea.

La veterinària municipal, Beatriz Maldonado, assegura que, “la nostra tasca consisteix a millorar les condicions sanitàries i el benestar dels felins de cada colònia, així com el seu entorn, actuacions que repercuteixen positivament sobre la salut pública. Per aconseguir-ho, cal que la ciutadania conega i respecte la tasca que es realitza a les colònies per part de les persones voluntàries i conscienciar sobre la tinença responsable, protegint els felins com a animals de companyia”.

L’acord entre les associacions animalistes permet a les gestores de colònies felines comptar amb recursos addicionals per dur a terme la captura, esterilització i tornada dels gats. A més, estableix un marc de cooperació estable amb l’Ajuntament que inclou la formació per afavorir les bones pràctiques. A dia de hui s’han realitzat quatre jornades de formació per a alimentadores-gestores de colònies felines a Altea, l’última va tenir lloc el 30 de juny passat. Esta capacitació és fonamental per obtenir el carnet que les acredita per fer la seua tasca en el control de les colònies felines.

D’altra banda, els centres veterinaris que participen i col·laboren amb el CER del municipi, han mostrat el seu interès i voluntat d’actuar com a punt de donació per a les colònies felines autoritzades, de manera que qualsevol persona que així ho vulga pot acostar-se a qualsevol dels següents centres veterinaris per al lliurament per exemple d’alimentació específica per als felins:

– Clínica Veterinària Algar (Camí de L´Algar 26 – Tlf. 965 845 890)

– Clínica Veterinària Althaía (Costa dels Nassos 40 – Tlf. 670 559 085)

– Clínica Veterinària El Port (Carrer de la Mar 159 – Tlf. 966 880 612)

– Medivet Altea (Altea La Vella: Ctra Callosa S/N Edif Sant Jordi Local Nº4 – Tlf. 965 847 115)

– Vetclinics (C/ Comte Altea 68 esc. 2 baix 2 – Tlf. 965 731 955)

Gest, que tant l’Ajuntament com les Associacions de Protecció Animal encarregades de gestionar el CER municipal agraeixen enormement.

Des de l’Ajuntament d’Altea, la regidora de Sanitat i Protecció Animal, Anna Lanuza, s’enorgulleix del resultat obtingut i assegura el seu compromís continu amb este mètode: “Vull agrair la tasca de les associacions i persones que s’encarreguen de gestionar els punts de control de colònies felines ja que la seua feina, sempre de manera altruista, redunda en el benefici de tota la població. Este treball fa que no creisquen les colònies de gats, ajuden al control sanitari i de benestar d’aquests animals a més d’evitar el descontrol d’aquestes colònies que només causarien perjudicis per a tots a diferents nivells, per això es fa tan necessària la tasca dels qui es ocupen estes casetes i punts d’alimentació”.

Això no hauria estat possible sense la col·laboració entre associacions, gestores, advocats animalistes, veterinaris i el suport de l’Ajuntament. El enfocament col·laboratiu permet trobar un equilibri entre la protecció animal, la salut pública i la convivència ciutadana”; conclou Anna Lanuza.

Pin It on Pinterest