Select Page

Juan Ángel Conca: “Entre la vigilància, la reforma integral dels col·lectors de l´Algar i la instal·lació del Tractament Terciari, l´Ajuntament d´Altea i l´EPSAR estem corresponent en un projecte mediambiental únic”

La reforma de la xarxa de col·lectors del riu Algar, la constant vigilància de la gestió i instal·lació d’un Tractament Terciari a la depuradora d’Altea, permetran al municipi gaudir d’un projecte mediambiental únic a la zona, que derivarà en una millor qualitat de les aigües netes. Així ho han donat a conèixer el Gerent de l’EPSAR, J. Ángel Conca i l’Alcalde d’Altea, Jaume Llinares, que mantenien una reunió de treball ahir al matí dimecres.

Després de la reunió, a la qual assistien també els tècnics municipals d’àrea de les dos administracions, l’edil d’Infraestructures, Diego Zaragozí i el de Medi Ambient, Jose Orozco, el responsable de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana apuntava a la necessitat de reforma de la xarxa de col·lectors del riu Algar, que acaba a la xarxa de sanejament d’Altea. Sobre este projecte Conca indicava que, “és un projecte absolutament ambiciós, quantificat al Pla d’Obres de l’EPSAR amb un pressupost d’entre 6 i 7 milions d’euros i per tant cal redactar el projecte perquè diga amb precisió quina serà la reforma necessària i el pressupost de la mateixa”; alhora que anunciava que “el proper 3 d’abril serà publicada a la plataforma de contractació de l’Estat la licitació i posterior adjudicació del contracte de redacció del projecte de remodelació integral dels col·lectors del riu Algar”.

“Una vegada remodelats els col·lectors, el cabal que arribe a la xarxa de sanejament i a la depuradora d’Altea serà més folgat i permetrà un tractament millor”, afirmava el gerent de l’EPSAR, que afegia “que l’entitat té prevista una vigilància constant de la gestió, mitjançant l’empresa explotadora de la depuradora i també l’empresa que porte l’assistència tècnica de vigilància de la xarxa de sanejament, col·lectors i funcionament de la depuradora”.

Entre les qüestions tractades en esta cita de treball, es tractava el tema d’una reforma de punts d’alleujament, particularment algun que hi ha al nucli urbà corresponent a la xarxa municipal, però que des de l’EPSAR es donarà suport mitjançant un finançament extraordinari.

“Lògicament hem donat suport a l’ambiciós projecte de l’Ajuntament d’Altea de tenir al seu municipi la màxima qualitat a les aigües depurades, segons els reglaments europeus més estrictes, mitjançant un Tractament Terciari de l’efluent de la depuradora d’Altea. És un projecte molt ambiciós i factible ja que s’executarà als mateixos terrenys que la depuradora actual. Això permetrà accelerar els termes i s‟ha redactat el projecte d’esta remodelació que inclou la construcció d’un Tractament Terciari, que ha de passar per la supervisió de projectes de la Conselleria. En este cas, ja ha passat la primera revisió i s’hi han inclòs correccions factibles i en adequació a estes correccions, Altea tindrà un projecte d’instal·lació del Tractament Terciari que donarà aigua nova per al medi ambient i per a qualsevol ús productiu”. Ressaltava Juan Ángel Conca.

“Entre la vigilància, la reforma integral dels col·lectors de l´Algar i la instal·lació del Tractament Terciari, l´Ajuntament d´Altea i l´EPSAR estem corresponent en un projecte mediambiental únic a la part mediterrània del País Valencià”. Finalitzava el màxim responsable de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana.

Per part seua, Jaume Llinares, Alcalde d’Altea, explicava el nexe d’unió que per a Altea tenen tots dos projectes: el de la reparació de col·lectors i el de la instal·lació del Tractament Terciari. “Per nosaltres estos projectes van lligats. Tant la reparació del col·lector, per controlar les aigües que arriben a la depuradora, com el Tractament Terciari, que millorés la qualitat de les aigües que en eixiran. Estes aigües són utilitzades en part pels nostres agricultors i en part abocades al riu, acabant al Mar”. Declarava Llinares, que ha recordat els problemes històrics del riu a conseqüència del mal estat del col·lector, “la qual cosa ha produït filtracions d’aigües naturals a les conduccions de fecals que acaben carregant la depuradora i complicant-ne la depuració”.

Per a Jaume Llinares “estos dos projectes suposaran un abans i un després en la qualitat de les aigües que s’aboca al riu i en la protecció del seu entorn i del Parc natural de Serra Gelada”.

L’Alcalde ha qualificat com a “molt important, la notícia de la licitació la propera setmana del projecte del col·lector i quant al projecte del Terciari està pràcticament acabat i en fase de supervisió. La zona de creixement de les instal·lacions de la depuradora, contemplades al nou Pla General Estructural, permetrà una vegada acabada la reparació del col·lector, analitzar les necessitats i planificar el futur de les instal·lacions”.

Llinares ha avaluat “d’importantíssima” la reunió mantinguda entre els responsables de l’EPSAR i el consistori alteà i ha volgut deixar clar que, “estem al final de legislatura, però els temps s’han donat així. L’actual corporació fa més de 7 anys que treballem estos projectes, però també abans s’havia fet. Finalment l´esforç d´estos anys acabarà sent un projecte viable i amb una clara visió de futur”.

“Estic molt satisfet d’esta reunió de treball i agraït per les importants inversions que es duran a terme a Altea”. Ha acabat indicant l´alcalde d´Altea, Jaume Llinares.

Pin It on Pinterest