Select Page

Les jornades van comptar amb la col·laboració de les Regidories de Joventut i d’Igualtat

 Altea va inaugurar la setmana passada les I Jornades sobre Memòria, Diversitat i Cultura al Mediterrani. Un esdeveniment que va comptar amb la participació de les Regidories de Joventut i Igualtat, que d’aquesta manera han volgut posar de manifest el seu compromís i participar en els actes que celebra el col·lectiu LGTBIQ+ en la celebració de l’Orgull Benidorm – La Marina 2022.

Les instal·lacions de la Universitat Miguel Hernández van acollir, en la vesprada del passat dimecres dia 8, a associacions de la província amb àmplia experiència i activisme en la defensa dels drets del col·lectiu LGTBIQ+. La regidora de Joventut, Marta Lloret, va ser l’encarregada de presentar aquestes jornades. En el seu discurs, va posar en valor el seu compromís personal i polític per a contribuir a visibilitzar i a avançar en la construcció d’una societat més justa, igualitària i diversa, on no tinga cabuda la discriminació a les persones per la seua orientació sexual o identitat de gènere.

L’acte va ser organitzat per Ernest Gómez, historiador i formador en matèria de diversitat i dret antidiscriminatori, i va abordar diferents temes relacionats amb els drets humans i les llibertats públiques del col·lectiu LGTBIQ+. Associacions com el Col·lectiu Iris, van destacar la necessitat de treballar des de la infància, en l’educació i en la diversitat, així com a facilitar espais d’escolta i acompanyament per a les xiques i els xics que pateixen discriminació per pertànyer al col·lectiu.

Els delictes d’odi més freqüents, segons un estudi de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), es produeixen contra l’orientació sexual i identitat de gènere, no obstant això, només una de cada deu víctimes denuncia; perquè encara hi ha falta de confiança en la justícia o por a la victimització secundària. Gómez va destacar la importància de formar a la policia en diversitat; per això, el col·lectiu Gent&Pol treballa per a acostar la policia a la ciutadania, especialment en els centres educatius, “és important que les persones se senten protegides, i si a la Comunitat Valenciana tenim la Llei 23/2018 d’Igualtat de les persones LGTBI que protegeix els nostres drets, la policia ha de garantir el seu compliment i penalitzar qualsevol acte discriminatori amb el qual s’incomplisca la mateixa”.

La presència d’Amnistia Internacional va servir per a posar èmfasi en la necessitat de respectar a les persones que tenen una opció de sexe diferent i de normalitzar la diversitat. El seu representant va recordar que l’article 1 de la Declaració dels Drets Humans reconeix que tots els éssers humans naixem iguals en dignitat i drets.

Uns drets dels quals van ser privats homosexuals, lesbianes i transsexuals durant la dictadura espanyola; quan l’any 1954, el dictador Francisco Franco, va incloure en la Llei de Ganduls i Dolents als homosexuals i travestits que, a partir d’aqueix moment, van ser considerats delinqüents i van patir, a més d’aïllament social, pena de presó. Tal com van relatar el president de l’Associació Expressos Socials, Antonio Ruiz, i Tania Navarro, autora del llibre biogràfic La infància d’una transsexual en la dictadura, que va presentar al públic en el segon dia de les jornades en la llibreria Mascarat.

Evitar el sofriment de les i els menors que s’enfronten a una realitat que les seues famílies i la societat no comprenen, és l’objectiu de l’Associació de Mares i Pares LGTBIQ+ SUMANT, i que, en paraules de la seua representant, Encarna Majordom, “tracta d’acompanyar i oferir assessorament a les famílies, d’ajudar-les a acceptar aquesta nova realitat, de flexibilitzar el gènere sense rols normatius i, en definitiva, de treballar per a erradicar la LGTBI fòbia”.

Pin It on Pinterest