Select Page

Una placa commemorativa a Villa Gadea recordarà a alteans i visitants que va ser lloc d’acollida de centenars de xiquets i xiquetes que fugien de la guerra.

Des de divendres passat a la vesprada la Casa de Villa Gadea difon un dels seus usos que al llarg de la història li ha tocat viure i que la majoria de veïns desconeixen. Emmarcat al programa d’activitats de les II Jornades de Memòria Democràtica, organitzades per la regidoria de Participació Ciutadana, l’Alcalde, Jaume Llinares i l’edil d’àrea, Maria A. Laviós, descobrien una placa homenatge a la solidaritat del poble d’Altea, que durant la Guerra Civil va acollir centenars de xiquets i xiquetes que fugien del conflicte, la fam, la mort i l’angoixa d’haver de separar-se dels seus éssers estimats.

“Des de l’Ajuntament d’Altea estem molt conscienciats a preparar actes enfocats a rememorar i conservar la memòria per preservar la nostra identitat ja que és la manera de recordar d’on venim, qui som i com hem evolucionat. De fer un ull al passat per no tornar a cometre els mateixos errors”. Amb estes paraules, Laviós inaugurava les II Jornades de Memòria Democràtica, titulades, “La memòria dels febles, una història poc contada”.

Tot seguit, l’edil i l’Alcalde, procedien a descobrir una placa ubicada a la porta de la Casa Gadea, homenatge a la solidaritat d’Altea durant la Guerra Civil, que va acollir centenars de xiquets i xiquetes per evitar-los els horrors de la batalla. “Hui recordem aquells infants que van ser acollits i protegits al nostre municipi i com diu la placa commemorativa, eduquem per convertir el món en un lloc on no tornen a existir infàncies perdudes”. Declarava Maria A. Laviós, que agraïa a l’Aula Didàctica Carmelina Sánchez-Cutillas la col·laboració en el desenvolupament de les jornades.

A continuació, els presents van poder gaudir de l’exposició “Llapis, paper i bombes 1936-1939” on els xiquets i xiquetes de la guerra mostren els seus sentiments a través dels seus propis dibuixos realitzats a les colònies que els allotjaven.

Després de visitar l’exposició, Carlos Salinas oferia una xerrada sobre les colònies col·lectives a la província d’Alacant. Des del 1936 fins al 1938 l’administració municipal i els veïns d’Altea van acollir i atendre els menors separats de les seues famílies per culpa de la guerra. Es van habilitar instal·lacions a l’antic ajuntament i convent, a Vil.la Gadea i a la finca Montemolar. També moltes famílies alteanes van acollir els xiquets i xiquetes a casa seua i van ajudar al manteniment de les colònies.

Des de Participació Ciutadana es recorda que el proper dijous 16 de març a les 19:00h a la Casa de Cultura tindrà lloc la presentació del llibre “Camins de resistència” de Francisco Martínez López.

Pin It on Pinterest