Select Page

Diego Zaragozí: “La Pública està realitzant l’endoteràpia als mesos d’octubre i novembre per evitar que es creen les borses de processionària als pins. Amb estos tractaments preventius s’aconsegueix una eficàcia de més del 95%”.

L’eruga processionària és una plaga molt comuna als pins. Per això, el departament de jardins de La Pública ja fa uns quants anys que realitza diversos tractaments d’endoteràpia per a la prevenció de la processionària i que la seua incidència siga cada vegada menor. Sobre això, el regidor Diego Zaragozí ha destacat que “en els darrers anys l’experiència està sent tremendament positiva i s’ha aconseguit no tenir cuc de processionària al 95% dels arbres tractats. És un tractament preventiu innovador i de gran èxit; cosa que demostra que La Pública es troba actualitzada en les seues tècniques i oferir un servei de qualitat als ciutadans d’Altea”.

I és que amb estos tractaments preventius s’aconsegueix una eficàcia de més del 95%. Zaragozí explicava que “estos tractaments s’efectuen els mesos d’octubre i novembre per evitar que els mesos de primavera tinguem el problema de la processionària”. Cal destacar que a dia de hui  “tots els pins ubicats a les rodalies dels col·legis ja han estat tractats, anticipant-nos així a la formació de les borses de processionària”.

L’edil ha recordat que l’any passat es van assolir els 392 arbres tractats.

A més, els pins que es tracten amb endoteràpia s’ubiquen per tot el terme municipal. Des de les zones escolars, passant per pins situats al nucli urbà, fins a la zona de Villa Gadea o la platja del Mascarat.

Zaragozí ha explicat que “es tracta d‟un mètode alternatiu de tractament fitosanitari de l‟arbrat, respecte als tradicionals tractaments aeris. Amb este sistema no hi ha atomitzacions o aspersions de productes químics que contaminen el medi ambient, sòls i aigües”. A més, conclou l’edil, “és una tècnica totalment innòcua per a la salut dels ciutadans, aus i altres animals”.

Este tractament es realitza en estos mesos d’octubre i novembre, ja que els ous de la processionària del pi eclosionen al final d’estiu i és durant els mesos tardorals quan les larves, als diferents estadis, aniran alimentant-se de les fulles de les coníferes. Esta metodologia permet actuar sobre les primeres fases larvàries amb la qual cosa, encara que arriben a formar-se les típiques bosses hivernals, les erugues moren abans d’assolir la darrera fase larvària que és la més voraç i la que provoca els danys més greus a l’arbre.

A més, en fer-se les perforacions del tronc a la tardor, el nivell de producció de resina és notablement inferior davant de l’existent a la primavera i l’estiu, cosa que disminueix el risc d’obturació dels conductes vasculars de la planta i facilita l’absorció de l’insecticida.

Les perforacions que es realitzen al tronc de l’arbre són xicotetes per la qual cosa no suposen cap problema ni dany irreversible. De fet, en poc temps el tronc es regenera.

Avantatges de l’endoteràpia

  1. Es pot aplicar a qualsevol arbre ornamental, ja siga contra plagues o malalties criptogàmiques.
  2. Absència de nebulització de productes químics al medi ambient.
  3. Tractament selectiu. Actua només contra els insectes que s’alimenten de la planta i els provoca danys.
  4. Impacte ambiental molt baix o nul.
  5. No perjudica ni les persones, ni els animals.
  6. Possibilitat d’individualitzar el tractament per exemplar.
  7. Eficàcia perllongada dun any.

Pin It on Pinterest