Select Page

“Aire” d’Elvira Cambrils, “El bosc de les ombres” d’Ignasi Garcia Barba i “El poema Coral romput: Estellés i Ovidi, el text i la paraula” de Jordi Bosch Canalias s’alcen amb els premis.

En el transcurs d’una gala a l’aire lliure i passada per aigua, però igual d’emotiva que en anteriors edicions, tenia lloc el passat dissabte 19 de juny el lliurament dels Premis Altea de Literatura i Investigació. En la seua 5a edició, el Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel.la i Prosa Creativa ha recaigut en l’obra “Aire” d’Elvira Cambrils; el Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil ha sigut per a “El bosc de les ombres” d’Ignasi Garcia Barba i el Premi Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació l’ha aconseguit Jordi Bosch Canalias amb “El poema Coral romput: Estellés i Ovidi , el text i la paraula “.

Davant de la impossibilitat de celebrar l’habitual gala a Palau Altea Centre d’Arts la vigília del Diumenge de Rams a la situació sanitària generada per la pandèmia del COVID-19, el veredicte del jurat es donava a conèixer en una gala a l’aire lliure conduïda per la periodista alteana Vanesa Gregori i amenitzada per l’Orquestra Blava. Anunciaven els guanyadors Joan Borja, director de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant; Aurora Serrat, regidora de Cultura; Miquel González, director del Departament d’Art i Comunicació Visual de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert; Imma Orozco, secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge; José Miguel Cortés, president de la Fundació Caixaltea i Jaume Llinares, alcalde d’Altea.

Cal recordar que en esta cinquena edició de Premis Altea de Literatura i Investigació s’ha produït un rècord de participació amb un total de 161 originals presentats.

A més, a la gala d’este any el premi Estela d’Honor ha servit per retre homenatge al pintor alteà Batiste Sant Rok. De què es va projectar un vídeo amb imatges d’obra seua, aportades pels propietaris de les mateixes.

Tot i que la pluja obligava a reduir el temps de les intervencions, els premiats prenien la paraula després de rebre els seus trofeus, “La mà del sol” de Pepe Azorín, que representa el Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel.la i Prosa Creativa; el “Trofeu Aila” de l’Àrea d’Escultura de la Facultat de Belles Arts de Altea, per al Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil i el “Trofeu Penell” de Serafí Corts per al Premi Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació “.

Per la seua banda, Elvira Cambrils declarava, “em sent molt afortunada i agraïda per rebre el Carmelina Sánchez-Cutillas en el centenari del naixement de la Escriptora de l’Any , una mare literària que em va mostrar la bellesa de la nostra llengua per recrear els paisatges que ens conformen. Este premi és un estímul per seguir avançant en l’aventura literària”.

Com a guanyador del Premi de Literatura Infantil i Juvenil, Ignasi Garcia Barba comentava, “crec que els premis literaris són fonamentals per potenciar i donar suport a la llengua. I els que premien obres destinades a públic infantil i juvenil, clarament estan apostant pel futur d’esta llengua”.

I Jordi Bosch Canalias, Premi Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació, apuntava, “em fa molta il·lusió rebre el premi a Altea, al País Valencià, perquè l’obra és una anàlisi del poeta de Burjassot i l’actor d’Alcoi. D’alguna forma és un retorn i un homenatge als dos artistes a casa”.

Era l’alcalde, Jaume Llinares, l’encarregat de clausurar esta gala que com el mateix indicava “serà difícil d’oblidar”. Llinares felicitava als guanyadors, agraïa les múltiples col·laboracions amb què compten estos guardons, així com donava les gràcies als més de 100 presents que van aguantar les inclemències meteorològiques de la vesprada-nit de dissabte passat.

Pin It on Pinterest