Select Page

Altea va ser ahir la seu triada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) per recuperar la programació presencial de l’Any Carmelina Sánchez-Cutillas, Escriptora del 2020, per presentar els treballs que la comissió acadèmica, que presideix Maribel Guardiola, va suspendre sine die arran de l’estat d’alarma: l’exposició itinerant, les publicacions commemoratives, el còmic dedicat a l’escriptora o la Ruta Carmelina, dins de l’aplicació mòbil PlayAltea, un recorregut per la localitat de la seua infància.

L’acte, que va conduir la regidora de Cultura, Aurora Serrat, va comptar amb la presència de l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares; la directora general d’Innovació Educativa i Ordenació, Margarida Castellano; la presidenta de la comissió de l’Escriptora de l’Any 2020, Maribel Guardiola; la secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó; les acadèmiques de l’AVL, Immaculada Cerdà i Tudi Torró; els comissaris de l’exposició Mª Àngels Francés i Joan Borja; entre d’altres familiars de Sánchez-Cutillas, autoritats i estudiosos de l’obra de l’autora.

 

Durant l’acte, Maribel Guardiola indicava ‘’hui és l’èxit de l’esforç col·lectiu per a mantindre la ‘flama en la nit’, després de mesos d’inactivitat pública, i per a desconfinar la cultura, però sobretot per a desconfinar Carmelina Sánchez-Cutillas”. Guardiola va agrair a l’Ajuntament la implicació en esta celebració, que converteix Altea en la capital cultural de l’Escriptora de l’Any.

Els comissaris de l’Any Carmelina, Joan Borja i M. Àngels Francés, van presentar l’exposició itinerant, una mostra formada per dotze panells que descobreixen la historiadora, l’alquimista de versos, la dona rebel, compromesa amb la llengua i la cultura dels valencians, l’evocadora dels records d’infància a través d’una escriptura que va saber plasmar magistralment els fets i les activitats més quotidianes. L’exposició començarà ara el seu recorregut per tot el territori valencià, però a la Biblioteca d’Altea s’exposarà una còpia permanentment.

 

Per la seua part, les acadèmiques Imma Cerdà i Tudi Torró van intervindre per donar a conèixer l’edició commemorativa de Matèria de Bretanya, l’obra més reconeguda de l’Escriptora de l’Any, el còmic sobre Carmelina Sánchez-Cutillas, el llibre divulgatiu que acompanyarà les exposicions i la unitat didàctica dirigida a l’alumnat d’ESO i Batxillerat.

En este mateix acte, que va reunir més d’un centenar de persones en l’auditori de la plaça de l’Aigua, la responsable de Cultura de l’Ajuntament, Aurora Serrat, va presentar la nova funcionalitat de l’aplicació PlayAltea: la Ruta Carmelina, un itinerari cultural i literari pels racons alteans més estimats per l’escriptora, que, des d’ara, milers de visitants podran conèixer amb un clic. Igualment, el Col·legi de Bibliotecaris i Documentalistes va presentar un vídeo per a difondre l’Any Carmelina per la xarxa de biblioteques públiques. Cal destacar que el bibliotecari d’Altea, Ignasi Beltrán, ha sigut designat pel Col·legi ambaixador de l’Any Carmelina.

L’acte va finalitzar amb unes paraules de la secretària de l’AVL, Verònica Cantó, qui destacava ‘’la dimensió humana i literària per valorar en la seua justa mesura esta escriptora polièdrica dins del panorama de les nostres lletres, perquè sens dubte estem davant de la gran escriptora valenciana del segle XX”.

L’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, va ser l’encarregat de tancar la celebració amb una exaltació de Carmelina Sánchez-Cutillas, a qui va qualificar com “escriptora extraordinària, una alteana universal, que enguany de la mà de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua cobra una rellevància i una dimensió literària major dins del panorama cultural valencià’’. L’alcalde també va dedicar un especial agraïment a la família de l’autora ‘’pel seu suport en totes les activitats que s’han organitzat durant l’Any Carmelina’’. Durant el seu parlament, l’alcalde va fer menció al projecte del Centre d’Interpretació Carmelina Sánchez-Cutillas a Altea. ‘’L’escriptora serà la primera poeta valenciana dona amb un espai públic d’aquestes característiques, un lloc enfocat a la divulgació de la seua obra i a la difusió de materials pedagògics. El centre serà possible amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Altea, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant i estarà ubicat a l’edifici de Vila Gadea que es destina a la càtedra cultural de la institució acadèmica a Altea. Este projecte ens permetrà continuar amb l’aposta per la gestió cultural i convertir-nos en l’eix centralitzador entre Alacant i València’’.

 

Pin It on Pinterest