Select Page

La resolució es farà pública el pròxim 12 de juny.

Durant el temps del confinament per raó de la pandèmia del SARS-CoV-2 els diferents jurats de les tres modalitats objecte de concurs en els IV Premis Altea de Literatura i Investigació han tingut l’oportunitat d’estudiar, analitzar i valorar el total de 120 originals participants en l’edició d’enguany, que s’ha demostrat com la de major concurrència de totes les convocades fins ara, amb 55 obres presentades al Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa; 54, al Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil; i 11, al Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez.

Davant de la impossibilitat de dur a terme la tradicional gala de lliurament de premis, l’Ajuntament d’Altea anuncia que farà pública la resolució dels Premis Altea 2020 en una conferència de premsa que tindrà lloc a la Casa de Cultura d’Altea el divendres 12 de juny de 2020. Tant el lliurament de trofeus a les autores o els autors guanyadors com el lliurament del Premi Estela d’Honor (concedit enguany a la memòria del pintor Batiste San Rok) i la presentació dels libres de les obres guanyadores ja editats tindran lloc en un acte de celebració que es convocarà a la pròxima tardor.

Mentrestant, els diferents jurats dels Premis Altea han comunicat ja als organitzadors la selecció de les obres que s’han situat com a finalistes en esta quarta edició dels Premis Altea de Literatura i Investigació.

En el cas del Premi Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació, dotat amb 3.000 €, Emili Casanova Herrero (Acadèmia Valenciana de la Llengua), Cristina Llorens Estarelles (Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert) i Cristina Fuster Polvoreda (guanyadora de l’anterior edició) han seleccionat com a obres finalistes: a) un treball d’etnologia de la Marina centrat a Altea,  molt interessant des del punt de vista de l’antropologia cultural i de la llengua, que posa en relleu i testimonia el valor que l’entorn natural té en la vida de les persones; b) una crònica de l’Altea dels anys seixanta al voltant de la vida i el treball de José María Planelles, amb nombroses referències documentals, testimonials i fotogràfiques de la vida cultural, política i social de l’època; i c) un treball interessantíssim de literatura comparada del segle XV hispànic a propòsit dels personatges femenins en les obres literàries i, per extensió, de la consideració general de la dona en la literatura.

El Jurat del Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil (amb 4.000 € de dotació) és integrat en la present edició de 2020 per Anna Esteve Guillén (Universitat d’Alacant), Immaculada Cerdà Sanchis (Acadèmia Valenciana de la Llengua) i Vicent Borràs Castanyer (autor guanyador de l’edició de 2019). Ha seleccionat com a obres finalistes: a) una novel·la d’intriga sobre una estranya mort produïda en un hort de la Ribera del Xúquer i amb una clara referència metaliterària al personatge d’Arthur Conan Doyle; b) un relat il·lustrat adreçat al públic més infantil que, de manera molt poètica i imaginativa, tracta el tema de les absències; i c) una novel·la juvenil, molt intimista, que en boca del protagonista ens endinsa en les complexitats de les relacions familiars vistes i viscudes per un adolescent.

Per la seua part, el Jurat del Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa, dotat amb 5.000 € per la Fundació Caixaltea, és integrat per M. Àngels Francés Díez (Universitat d’Alacant), Josep Palomero i Almela (Acadèmia Valenciana de la Llengua) i Antoni Martínez Bonet (autor guanyador de l’anterior edició del Premi). Haurà d’elegir l’obra guanyadora entre: a) una novel·la documental de la vida d’un periodista de tercera, implicat en la investigació de l’ambient empresarial dels fabricants de taulells del clúster castellonenc; b) un dietari de prosa àgil i d’alta qualitat estètica, que combina digressions sobre la vida quotidiana amb altres reflexions sobre el món cultural i polític valencià contemporani; i c) un relat entre el dietari i la ficció, en què el narrador mescla observacions sobre la vida quotidiana amb reflexions sobre la realitat valenciana contemporània.    

La resolució, el pròxim 12 de juny, a les 10:00 h, a la Casa de Cultura d’Altea.

Pin It on Pinterest