Select Page

Les activitats finalitzen este dissabte amb les conferències ‘Orígens de la Muixeranga i presentació de la Colla’ i ‘Músiques per a les muixerangues: passat, present i futur’.

El passat divendres donaren inici les Jornades sobre el Patrimoni Cultural i Natural d’Altea, organitzades per les regidories de Cultura, Medi Ambient i Urbanisme, en commemoració del Dia Internacional del Patrimoni Mundial, que es commemorava el 16 de novembre, i on Altea està representada a través de l’Abric Rupestre de l’Ermita del Vicari. Este conjunt d’art rupestre és Bé Cultural Patrimoni de la Humanitat, des de l’any 1998, després d’anys d’estudi, catalogació i d’identificació de l’anomenat com Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica. El regidor de Cultura, Diego Zaragozí, i la regidora de Medi Ambient, Beatriu Nomdedeu, van presentar l’acte, que va comptar amb la presència de l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares.

La sessió inaugural de les jornades, celebrada a la Casa de Cultura, es va articular al voltant de dos intervencions. La primera, a càrrec de l’arqueòleg Pedro Jaime Zaragozí, es va dedicar al Patrimoni Cultural Material, a través d’un recorregut cronològic al voltant dels elements més destacats del patrimoni  alteà. L’arqueòleg alteà va fer un repàs als testimonis materials de la nostra història que encara hui es conserven. En el mateix acte es va inaugurar l’exposició ‘La bona ombra. Els Arbres Monumentals d’Altea’, a càrrec de la regidoria de Medi Ambient. Esta mostra estarà oberta al públic fins el 8 de desembre.

La següent intervenció, a càrrec de l’historiador Juanvi Martín Devesa, es va dedicar al Patrimoni Natural i al Patrimoni Immaterial. En esta ocasió va realitzar un recorregut al voltant de com la història d’Altea, i fins i tot el seu urbanisme, ha estat influenciada, en gran mesura, pel patrimoni natural, amb arbres que han funcionat com autèntiques fites. Així com també pel patrimoni immaterial, on també les nostres tradicions i festes estan estretament vinculades al patrimoni natural.

Dissabte 17  tingueren lloc les jornades de portes obertes al jaciment arqueològic del Poador del Pontet i al Niu de metralladores de l’Olla, dos dels elements del patrimoni cultural sobre els quals l’Ajuntament d’Altea ha estat intervenint als darrers anys per a la seua recuperació i posada en valor.

L’endemà, diumenge 18, es va realitzar un recorregut que començava a la Plaça del Llavador. En primer lloc es van visitar els carrers de Bellaguarda, on l’urbanisme ha fossilitzat les antigues restes del poble medieval fins a hui. A continuació, es va visitar, per primera vegada, un dels elements del patrimoni cultural d’Altea més importants, les restes del Molí de Bellaguarda. Este edifici, que es troba en un bon estat de conservació, es va descobrir durant els treballs de millora i adequació de l’actual Parc de l’Aigua i les seues restes foren integrades en aquest espai. Es tracta d’una construcció amb una factura de gran qualitat en la que destaca la presència d’un arc apuntat, un element característic de l’Edat Mitjana que portaria a vincular aquesta construcció amb el poble medieval de Bellaguarda (ss. XIV-XV). La visita va continuar amb un recorregut al voltant del recinte emmurallat d’Altea i de les empremtes que han deixat els grans edificis monumentals en el traçat urbà actual.

Les jornades finalitzaran este dissabte, dia 24, a les 11 hores, amb una conferència sobre el patrimoni immaterial. La Casa de Cultura acollirà la xarrada ‘Orígens de la Muixeranga i presentació de la Colla’, a càrrec de Paqui Cano i Modest Pascual i ‘Músiques per a les muixerangues: passat, present i futur’ pel cantant i compositor Vicent Torrent, fundador d’Al Tall i el dolçainer i compositor Ferran Navarro.

Pin It on Pinterest