Select Page

L’apoteòsic final del Castell, llençat íntegrament des de la mar, emociona a les més de 50.000 persones congregades a la platja de l’Olla i voltants.

La mitjanit del passat dissabte tenia lloc a la badia d’Altea la trenta-dos edició del Castell de l’Olla, amb l’assistència de més de 50.000 persones que es van congregar a la platja de l’Olla i voltants per gaudir d’este espectacle pirotècnic que es llença íntegrament des de la mar.

Amb una durada d’aproximadament vint-i-cinc minuts, a les dotze de la nit començava l’espectacle a càrrec de la pirotècnia Ricardo Caballer (Ricasa) que va disparar més de 1.200 quilos de pólvora des de les cinc plataformes flotants instal·lades a la platja de l’Olla.

L’esdeveniment va comptar amb la presència del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares i el president de la Confraria del Castell de l’Olla, José Pérez Gorgoll ‘Picarraco’. A més, entre els assistents, va destacar la presència de la consellera de Justícia, Gabriela Bravo; la subdelegada del Govern, Araceli Poblador; la directora general de Justícia, Verónica López; els regidors de Turisme i Seguretat Ciutadana, Anna Alvado i Vicent Ripoll, respectivament; juntament amb una nodrida representació de l’equip de govern d’Altea i d’altres autoritats.

Després de la recepció d’autoritats i abans de llançar-se el Castell, va tenir lloc l’entrega de premis ‘’Illeta d’Or’’, uns guardons que va instaurar l’any passat la Confraria del Castell. Enguany s’ha premiat a la periodista alteana Mamen Asencio, de RNE; a l’emissora Onda Cero; i als pirotècnics Ricardo Caballer i Rafa Terol (a aquest de manera pòstuma) que es va encarregar de disparar el Castell en diverses edicions amb Miguel Zamorano Caballer. També es va reconèixer als dos confrares de més antiguitat en actiu, Jaime Cortés i Vicenta Catalá.

En el torn de parlaments, l’alcalde d’Altea va donar la benvinguda al president de la Generalitat, que assistia per primera vegada a este esdeveniment, així com a la resta d’autoritats i guardonats. Jaume Llinares feia referència a la ‘’importantíssima mobilització de mitjans i recursos humans que vetllen perquè cada any el Castell siga un èxit’’. En este sentit posava en valor el treball conjunt de l’Ajuntament d’Altea amb la col·laboració de la Confraria del Castell i altres administracions i voluntaris.

Per a l’alcalde ‘’el Castell és una activitat interdisciplinar que representa el millor del sentir i ser valencià. Gràcies a la iniciativa, dedicació i treball de la Confraria del Castell i a totes les institucions, empreses privades i voluntaris que donen el seu suport perquè este esdeveniment haja aconseguit ser un dels espectacles més importants del País Valencià’’.

Jaume Llinares també es va referir al dispositiu de seguretat, composat per més de 200 efectius de tots els cossos de seguretat i entitats ‘’que són part essencial per a l’organització d’este acte’’.

El president de la Generalitat va tancar el torn de parlaments, mostrant la seua satisfacció per poder contemplar el Castell. En referència al mateix, el president afirmava ‘’estos són els grans esdeveniments de la Comunitat Valenciana’’. Ximo Puig agraïa a la Confraria el seu treball i dedicació al llarg d’estos 32 anys de trajectòria i declarava que, ‘’és molt important l’organització de la societat civil per al desenvolupament de les nostres festes’’. El president concloïa afirmant que ‘’esta nit Altea és la capital de la Comunitat Valenciana’’.

Al finalitzar l’espectacle, el president de la Confraria organitzadora destacava el final apoteòsic del Castell. José Pérez es mostrava molt satisfet i manifestava ‘’el pirotècnic ens ha sorprès amb uns colors que fins ara no havíem vist al Castell i que han il·luminat la badia del nostre poble. El president de la Confraria del Castell assenyalava també l’actractiu del ritme pausat i elegant de cada dispar.

A més, de 20 a 22 hores es va poder visitar una exposició instal·lada al hall de la Casa Villa Gadea composada pels cartells anunciadors de les 32 edicions del Castell, que es va iniciar l’any 1987.

El Castell de l’Olla és un esdeveniment organitzat per la Confraria del Castell de l’Olla i compta amb el patrocini de l’Ajuntament d’Altea, Diputació d’Alacant, Generalitat Valenciana, RoverAlcisa, Fundació Caixaltea, Hospital IMED Levante, Hotel SH Villa Gadea i Hotel Cap Negret.

L’esdeveniment està reconegut com a ‘Mèrit Turístic en la categoria d’Or’ de l’edició de 1999 per la Diputació d’Alacant i l’any 2007 va ser declarada ‘Festa d’Interès Turístic de la Comunitat Valenciana’ de la Generalitat, així com Important del diari Información d’Alacant. Igualment va ser qualificat pel Consell Valencià de Cultura com «Bé Etnogràfic d’Interès Cultural».

Pin It on Pinterest