Select Page

L’entrega dels premis i el nom dels guanyadors tindrà lloc a Palau Altea aquest dissabte 24 de març, en una Gala-Sopar plena de sorpreses,  i amb la cultura i les lletres valencianes com a protagonistes en Altea.

Una volta estudiats els trenta-sis treballs originals presentats als Premis Altea de Literatura i Investigació 2018, els Jurats de les tres modalitats objecte de concurs tenen ja decidits els seus primers finalistes.

En el cas del Premi Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació, Josep Martines (Acadèmia Valenciana de la Llengua), Cristina Llorenç (Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert) i Albert Miralles (guanyador de l’anterior edició) han seleccionat com a obres finalistes un treball sobre les vinculacions del patriarca de la Renaixença valenciana, Teodor Llorente, amb la intel·lectualitat catalana del moment a partir de l’anàlisi d’un epistolari inèdit; un estudi sobre la fraseologia tradicional valenciana del món de la mar, especialment referida a les comarques de la Marina; i una aproximació etnogràfica, gastronòmica, cultural, ecològica i ornitològica al món de l’enviscada del patxarell. L’obra guanyadora d’aquest Premi d’Assaig i Investigació serà publicada per l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert.

El Jurat del Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil, integrat per Vicent Vidal  (Universitat d’Alacant), Immaculada Cerdà (Acadèmia Valenciana de la Llengua) i Ivan Carbonell (autor de literatura infantil i juvenil, guanyador de l’edició del 2017), ha seleccionat com a obres finalistes una novel·la de ciència ficció distòpica, que atrapa el lector, sobre els avatars d’uns personatges que han de sobreviure dins d’un món asfixiant i repressiu; una història de petits follets dels bosc que, des dels Pirineus fins a la serra de la Murta, protagonitzen aventures amb una bona dosi de fantasia; i una obra sobre les peripècies d’una jove que viu situacions i misteris amb un ritme trepidant.

Per la seua part, el Jurat del Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa, dotat amb 5.000 € per la Fundació Caixaltea, és integrat per Anna Esteve (Universitat d’Alacant), Artur Ahuir (Acadèmia Valenciana de la Llengua) i Joan Lluís Moreno (novel·lista guanyador de l’anterior edició del Premi). Haurà d’elegir l’obra guanyadora entre una novel·la històrica centrada en el desig de perviure a través de l’art en un context de tensions socials i religioses, amb dues trames que s’alternen i conflueixen (de la baronia de Parcent a la ciutat de València, del segle XVI al segle XVII); un dietari sense dates confegit a partir de fragments de memòria, descripcions paisatgístiques i retalls de quotidianitat, amb reflexions literàries, culturals i vitals emmarcades a la ciutat d’Alacant i la comarca del Comtat; o una novel·la que narra les vicissituds de dues famílies, els Saus i els Colomer, en una ciutat de Sabadell que va transformant-se des del 1800 fins a l’actualitat.

Des del passat 22 de febrer se sap que el Premi Estela d’Honor, concebut per a reconéixer la memòria d’intel·lectuals o creadors alteans ja desapareguts, s’atorgarà en aquesta edició de 2018 al pintor Joan Navarro Ramon, en reconeixement a la importància de la seua carrera artística, que el va portar a exposar la seua obra en l’Exposició Universal de París de 1937 al costat dels artistes més destacats de l’època, i també en gratitud pel compromís i l’amor que aquesta artista de projecció internacional va demostrar sempre amb el poble d’Altea.

Pin It on Pinterest