Select Page

Una volta estudiats els 63 treballs originals presentats, els Jurats de les tres modalitats objecte de concurs en els Premis Altea de Literatura i Investigació tenen ja decidits els seus primers finalistes.

En el cas del Premi Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació, Emili Casanova (Acadèmia Valenciana de la Llengua i Universitat de València), Feliciana Sala (Universitat d’Alacant) i M. Ángeles Abellán (Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert i Universitat Miguel Hernández) han seleccionat, com a obres finalistes, una monografia extraordinàriament ben documentada sobre l’expulsió dels jesuïtes en temps de Carles III, un ampli estudi de l’última gran troballa de l’arquitectura hidràulica d’Altea, i un estudi sobre la gestió de la reraguarda a Altea durant la Guerra Civil. L’obra guanyadora d’aquest Premi d’Assaig i Investigació serà publicada per l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert.

El Jurat del Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil, integrat per M. Àngels Francés (directora del Departament de Filologia de la Universitat d’Alacant), Artur Ahuir (Acadèmia Valenciana de la Llengua) i Francesc Gisbert (investigador i autor de literatura infantil i juvenil), ha seleccionat com a obres finalistes una curiosa obra de teatre que tracta sobre un xiquet i la seua amiga imaginària que es queden sols a casa i aconsegueixen superen les pròpies pors en un món ple de presses i soledat; una novel·la de colla ambientada a la Marina, que conjuga acció, intriga, ingredients màgics i tocs d’humor amb un rerefons de personatges de llegenda i elements del folklore popular valencià; i, en tercer lloc, una novel·la protagonitzada per un personatge femení de mitjana edat, que viu en un poble i tafaneja les vides alienes perquè se sent sola: aquest personatge acaba exercint de cartera i, llegint-ne la correspondència, mira d’arreglar la vida d’altres conciutadans solitaris com ella.

Per la seua part, el Jurat del Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa, dotat amb 5.000 € per la Fundació Caixaltea, és integrat per Josep Martines (Acadèmia Valenciana de la Llengua), Anna Esteve (Universitat d’Alacant) i Víctor G. Labrado (escriptor i novel·lista). Haurà d’elegir l’obra guanyadora entre una novel·la ambientada a la ciutat d’Alacant que tracta la crisi de valors a si d’una família benestant; una altra centrada en un personatge que es debat entre el compromís de l’amor i l’instint de la solitud com a garant de llibertat; i una tercera que, a partir d’una curiosa i sorprenent fórmula de ciència ficció, postula la possibilitat que un personatge conserve la personalitat i la memòria més enllà de la mort.

Des de la setmana passada se sap que el Premi Estela d’Honor, concebut per a reconèixer la memòria dels creadors o els escriptors alteans ja desapareguts, s’atorgarà en aquesta primera edició «a la memòria de l’escriptor, historiador i investigador alteà Ramón Llorens Barber».

Pin It on Pinterest