Select Page
  • La Casa de Cultura d’Altea acull la presentació del llibre Rutes de llegenda, amb un total de 46 itineraris literaris i artístics inspirats en l’imaginari popular valencià

En un acte que va servir per a reivindicar la capitalitat d’Altea en l’àmbit de la fantasia popular —d’Altea, precisament, era Francesc Martínez i Martínez, considerat un dels principals folkloristes valencians de tots els temps— la Casa de Cultura d’aquest municipi de la Marina Baixa ha acollit la presentació del llibre Rutes de llegenda, a càrrec dels il·lustradors Tachi Lloret i Pau Urios, el director de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant, Joan Borja, i la regidora d’Educació Vicenta Pérez. Es tracta d’un recull de 46 textos i unes altres tantes il·lustracions, en què han participat un total de 23 escriptors i 12 artistes plàstics, i que proposa, en paraules del coordinador de la publicació, Joan Borja, «quaranta-sis itineraris per la geografia i l’essència de l’imaginari popular valencià».

Rutes de llegenda és un llibre coral que té per origen la sèrie de quaranta-sis peces periodístiques que entre el 20 de novembre de 2015 i el 6 de gener de 2016 es van publicar en el diari Información d’Alacant, i que ara, reconvertides en llibre, queden reunides en un volum antològic que convoca algunes de les veus literàries més consistents i estimables del panorama de les lletres valencianes actuals: Enric Balaguer, Joan Borja, Vicent Brotons, Hèctor Càmara, Isabel Canet, Carles Cano, Juli Capilla, Ivan Carbonell, Joaquim G. Caturla, Mercè Climent, Josep Manuel Escolano, Joaquim Espinós, Anna Esteve, Francesc Gisbert, Pepa Guardiola, Leandre Iborra, Gaspar Jaén, Víctor G. Labrado, Joan-Lluís Monjo, Lliris Picó, Aina Santamaria, Jordi Raül Verdú i Vicent Vidal. Les llegendes que aquests autors literaturitzen dialoguen, en cada cas, amb il·lustracions originals d’artistes —joves i consagrats— com Laura Àlvarez, Aurelio Ayela, Pepe Azorín, Pablo Caracol, Aina M. Ferriol, Javier Lorenzo, Israel Nicolás, Daniel Ortega, Maria Rubio, Tachi Lloret, Pau Urios i Isabel Vidal. Tot plegat, en paraules de Joan Borja, configura «un autèntic dream team d’escriptors i il·lustradors: un exponent excepcional de la creativitat —en l’alquímia de les paraules i de les imatges— a Alacant i les comarques del migjorn valencià».

Rutes de llegenda s’insereix en el marc del projecte educatiu «La Lluna en un Cove», gestionat a partir d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament d’Altea i la Universitat d’Alacant. Vicenta Pérez, regidora d’Educació d’Altea, ha valorat positivament l’interés del projecte i la satisfacció de col·laborar amb la Universitat d’Alacant, en matèria d’investigació i transferència del coneixement, en un projecte «que enriqueix amb nous recursos les possibilitats educatives dels centres educatius alteans, i projecta el nom d’Altea amb una imatge vinculada a la qualitat i la innovació pedagògiques, la creativitat literària i el patrimoni valencià de la fantasia».

Pin It on Pinterest