Select Page
  • Des de l’Ajuntament d’Altea s’han programat diverses activitats al llarg de l’any per celebrar els 400 anys de la refundació del poble d’Altea

El pròxim 11 de gener de 2017 es commemorarà el 400 aniversari de l’atorgament de la Carta Pobla a la vila d’Altea per part de Jaume de Palafox com a Senyor de la Baronia, el qual atorgava la capitulació de l’establiment general o Carta Pobla, constituint-se Altea com a poble.

Una data molt important per a la localitat que l’Ajuntament d’Altea ha volgut celebrar amb la solemnitat que requereix. En aquest sentit s’han organitzat diversos actes de commemoratius al llarg de l’any 2017: el primer d’ells serà un plenari extraordinari que tindrà lloc el mateix dia 11 de gener, coincidint amb l’efemèride, a les 12 hores, a la plaça de Carmelina Sánchez Cutillas (Portal Nou). Esta plaça està molt a prop de la seu del primer Ajuntament de l’etapa moderna del municipi, ubicat a la plaça limítrofa de Francesc Martínez i Martínez, en ple nucli històric del poble d’Altea, i on es suposa que es va signar la capitulació de la Carta Pobla.

L’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, acompanyat per les portaveus de l’equip de govern, Imma Orozco (Compromís); Verónica López (PSPV-PSOE) i Beatriu Nomdedeu (Altea amb Trellat) i el regidor de Cultura, Diego Zaragozí, han presentat els actes d’homenatge d’esta senyalada data. Com ha informat l’alcalde, està previst que el plenari estiga recolzat per una destacada representació institucional formada pels ex alcaldes i ex regidors de les anteriors corporacions municipals de la democràcia, així com una ampla representació de la societat alteana. L’alcalde també ha avançat que s’espera comptar en l’acte amb autoritats comarcals, provincials i autonòmiques.

”Serà un acte senzill, però amb un contingut simbòlic important”, afegia Llinares. La jornada arrancarà amb un volteig de campanes al migdia fent referència a la important data commemorativa. A continuació, començarà l’acte institucional, en el que participaran escolars del municipi, que representaran la major part de les nacionalitats que conviuen als centres educatius d’Altea. Tots ells llegiran el mateix text en diferents idiomes, ”volem mostrar que Altea és un poble d’acollida i plural, que totes les persones que hi viuen es senten representades en este acte del 400 aniversari del poble”, explicava Jaume Llinares. Seguirà el plenari amb la intervenció de la catedràtica alteana i professora de història de la Universitat d’Alacant, Feliciana Sala Sellés, que llegirà un text institucional; després el parlament de diverses autoritats; i tancarà l’acte l’alcalde. La jornada conclourà amb la celebració de danses i un cercavila per la zona històrica d’Altea.

Tant l’alcalde com el regidor de Cultura han mostrat el seu interès en que el poble d’Altea participe de totes i cadascuna de les activitats programades, ”el 4t Centenari és un motiu extraordinari per celebrar i volem que la gent es senta vinculada, motivada i orgullosa del seu poble i ens acompanyen al plenari i a la resta d’activitats que es celebraran al llarg de l’any. La intenció és que els alteans i alteanes senten la mateixa il•lusió que des de l’Ajuntament d’Altea hem dedicat a cada acte d’este Centenari”.

Programació d’actes del 4t Centenari de la Carta Pobla

‘’La programació d’activitats de l’any 2017 a Altea girarà en torn a la celebració del 4t Centenari’’, així ho han explicat l’alcalde i el regidor de Cultura. Segons el regidor, ”des de l’equip de govern volem commemorar durant tot l’any 2017 este Centenari, per això totes les regidories s’han bolcat en la celebració”.

Diego Zaragozí ha detallat cadascuna de les activitats programades amb motiu de l’aniversari. El plenari extraordinari serà el primer dels actes commemoratius que seguiran la resta d’any. Així, durant els mesos de gener, febrer i març tindrà lloc un cicle de conferències sobre la història d’Altea, que començarà el pròxim divendres, dia 13, a càrrec de l’historiador alteà, Juanvi Martín, amb el títol ”400 anys d’urbanisme alteà”, una xerrada que anirà acompanyada d’una volta explicativa. La temàtica de les conferències abasta el ventall històric, social, festiu i cultural del poble d’Altea i hi participaran destacats historiadors, estudiosos i coneixedors de la nostra localitat, indicava Zaragozí.

A més, l’edil ha explicat que des de la regidoria de Turisme també estan treballant per fer visible esta data tan important. De fet la celebració del 4t centenari també es traslladarà a Fitur, on es presentarà esta efemèride com un atractiu més de l’oferta turística local.

‘’Cal destacar que des de la regidoria d’Educació s’ha aconseguit que enguany es facen les Trobades d’Escoles en Valencià a Altea, i al mes de maig tindrà lloc l’espectacle ‘Com Sona l’ESO’, una activitat en la qual participaran més de 1.000 joves que oferiran un impressionant espectacle musical”, explicava el regidor.

Per una altra banda, el 16 de febrer s’inaugurarà una exposició retrospectiva d’un dels pintors locals més destacats, Batiste San Rok, a Palau Altea. I també a Palau, al mes de maig, s’obrirà una mostra de Juan Navarro Ramón, el pintor d’avantguarda alteà de reconegut prestigi internacional. A més, el dia 3 de febrer tindrà lloc la primera gran exposició d’Eberhard Schlotter, a la Fundació Frax, fruit de la col•laboració entre esta institució i l’Ajuntament d’Altea.

Així mateix, afegia Zaragozí, ”hem volgut lligar el Centenari als actes que ja es feien, la idea és seguir fent les activitats habituals i de noves, però relacionant totes amb esta data. Per exemple, per a l’activitat de La Ruta de les Ermites d’enguany s’editarà un fullet per al públic amb informació sobre les ermites i la història de les partides on es celebren”. També assenyalava el regidor que ‘’en el cas del Festival de Música Antiga i Barroca s’estrenarà una obra amb peces de l’època de la refundació d’Altea’’.

Un altre dels esdeveniments que també ha volgut destacar Zaragozí és la celebració dels premis Altea de Literatura i Investigació que tindran el seu colofó el dia 8 d’abril en l’entrega dels guardons.

El 4t centenari també tindrà la seua peça musical pròpia, com ha avançat el regidor, que serà composada pel músic alteà, Jaume F. Ripoll Martins, Jimmy. Esta composició commemorativa s’estrenarà al mes de juny a Palau Altea. Finalment, Zaragozí ha recordat que des de la Societat Filharmònica Alteanense ja es va confirmar que el Certament Internacional de Bandes Vila d’Altea d’enguany estarà dedicat al Centenari.

Pin It on Pinterest