Select Page

Ahir es celebrava l’activitat ‘’Els carrers contats: ruta literària pels racons d’Altea’’, la segona ruta del cicle ‘’Passejant per la Memòria’’, a càrrec de l’historiador alteà Juanvi Martín i organitzada per la regidoria de Cultura.

Més de 70 persones van assistir a esta segona cita del cicle per conèixer els llocs literaturitzats d’Altea, acompanyats per la lectura de diferents fragments d’escrits que feien referència a eixos llocs. La ruta va començar a la Casa de Cultura i va transcórrer per la plaça de la Cantereria, carrers Salvà, Remei, La Sèquia i va finalitzar al Passeig Marítim, un recorregut al llarg dels segles, amb un recull del que s’ha escrit del nostre poble, tant a la literatura popular com la més culta.
Segons explicava Juanvi Martín, ‘’a través dels diferents autors hem revisat la imatge que s’ha projectat d’Altea al llarg dels segles,  la qualitat de les seues aigües, el seu paisatge, arquitectura i urbanisme. Hem reviscut moments importants de la nostra història, com la fundació del nou poble a la vora sud del riu Algar, però també les dificultats per les que va travessar, vinculades sobretot a les recurrents sequeres que castigaren els camps de la Marina fins la construcció de les grans obres d’irrigació i de comunicació que modernitzaren tota la comarca. Quatre-cents anys de paraules fins arribar al poble que ara vivim’’.

La bibliografia utilitzada en la narració del recorregut, ordenada cronològicament, va ser:

Segle XVII:-ESCOLANO, G.J.: Décadas de la Historia de la insigne y coronada ciudad y reino de Valencia. Segle XVIII:-CASTAÑEDA Y ALCOVER, V.: Relaciones geográfica, topográficas e históricas del Reino de Valencia hechas en el siglo XVIII a ruego de D. Tomás López. -CAVANILLES, J. A. (1797): Observaciones sobre la historia Natural, geografía, agricultura, población y frutos del Reyno de Valencia. Libro Quarto. Segle XIX:-MADOZ IBANEZ, P.(dir.) (1846-1850): Diccionario geográfico-estadístico histórico de España y sus posesiones de Ultramar.-ORTS i BERDÍN, P.M. (1880): Reseña histórica de los pueblos de la Marina. Segle XX:-FIGUERAS PACHECO, F.(1917): Geografia general del Reino de Valencia. Provincia de Alicante.-MARTINEZ I MARTÍNEZ, F.(1920): Coses de la meua terra. Segona tanda.-SÁNCHEZ CUTILLAS I MARTÍNEZ, C. (1975): Matèria de Bretanya.-ORTS I BOSCH, P.M. (1976): pròleg de Matèria de Bretanya-LLORENS BARBER, R. (1983): Diccionario de Altea y sus cosas

Diego Zaragozí, regidor de Cultura, mostrava la seua satisfacció per l’èxit i la bona acollida de l’activitat, ‘’malgrat l’oratge la ruta va reunir més de 70 persones, i cal recordar els més de 300 assistents de la primera activitat la nit de Tots Sants, per això estem valorant la possibilitat d’oferir noves rutes l’any 2017 aprofitant la commemoració del 400 aniversari de la Carta de Poblament d’Altea’’.

Pin It on Pinterest