Select Page

En el matí d’ahir diumenge tenia lloc, en l’ermita de Santa Bárbara, la presentació del llibre “Santa Bárbara de Cascall, 1759-2009, Rècords d’un Poble” escrit pels alteans Juanvi Martín i Marga Riera a petició de la Comissió de Festes de Santa Bárbara 2009. L’esdeveniment, a què van assistir més de 200 persones, va estar presidit per l’alcalde, Andrés Ripoll, les arrels paternes del qual estan a Sogai, una de les partides que envolten a l’esmentada ermita i de la que es conta la seua història i tradicions.
A més del primer edil i els autors de l’obra, la mesa presidencial va comptar amb la presència del president de Caixaltea, Jaime Sellés, entitat col·laboradora en l’edició del llibre; Josep Joan Lanuza, editor de l’obra; els Clavaris de la Comissió, Pedro Juan Llorens i Esperanza Alvado i Els Clavaris d’Honor, Jaime Riera i Angelita Botella, de qui va sorgir el projecte.
En el transcurs de l’exposició, els autors van desvelar el contingut del llibre, configurat en set capítols de text en què es parla de les partides rurals de Sogai, El Cascall, La Pila i Els Foies -partides que rodegen a l’ermita de Santa Bárbara-, de les seues gents, de les tradicions i forma de vida, des de fa més de 400 anys fins hui. A més, el llibre dedica un capítol a l’ermita de Santa Bárbara, que enguany complix el 250 aniversari de la seua benedicció, un altre a la Festa pròpiament dita i un últim a la Finca Santa Bárbara, a qui ha pertangut l’ermita fins al 2001.
Des de Caixaltea, Sellés va elogiar la publicació i va explicar que l’entitat va decidir en el seu moment abonar el projecte per tractar-se d’un projecte cultural que deixarà patent una part de la història del municipi.
Per la seua banda, l’editor va parlar del procés d’elaboració del llibre i de les distintes parts del mateix; “no hem volgut mesclar les imatges amb el text perquè així estes no lleven força a un text important. Cada part, tant de text com imatges tenen el seu propi protagonisme en l’obra”, assenyalava Lanuza.
En nom de la Comissió de Festes, la Clavària d’Honor, agraïa les innumerables col·laboracions rebudes, “ja que sense elles no haguérem pogut fer el llibre”. Referint-se tant a la cessió d’imatges per part de particulars vinculats a les partides rurals analitzades, com a la concessió d’entrevistes. I el Clavari, Pedro J. Llorens agraïa la presència dels assistents i invitava a tots a participar en els actes festius en honor a Santa Bárbara, que van donar inici la passada setmana amb el Novenari i culminaran diumenge que ve dia 6 de desembre.
Finalment l’acte va ser clausurat per l’alcalde, qui manifestava satisfacció per l’obra, tant com representant municipal com a nivell personal, ja que part de la seua família està present en les pàgines del llibre. Andrés Ripoll felicitava els autors i a la Comissió de Festes per la iniciativa i oferia els seus millors auguris a “Sant Bárbara de Cascall, 1759-2009, Rècord d’un Poble”.


 

Pin It on Pinterest