Select Page

Dissabte passat 24 d’octubre, a la Biblioteca Municipal d’Altea la Vella, tenia lloc la clausura de l’exposició “La Ruta de l’Aigua”; una mostra a què va posar el seu punt final una conferència de l’historiador alteà Juanvi Martín, el qual va parlar llargament de la xarxa de séquies del municipi i els distints regs que l’abastixen. Després de la xarrada, en la que Martín va mostrar interessants diapositives que il·lustraven el tema, els més de 50 assistents a l’acte van poder comprovar, durant un passeig guiat pel recorregut de La Ruta de l’Aigua, algunes de les qüestions tractades per l’historiador.


Durant la conferència Juanvi Martín va parlar del caràcter mil·lenari de les séquies; dels seus usos; de les restes romans de l’aqüeducte dels Arcs; les restes del Molí Vell de Benimussa o Molí dels Moros; així com els traçats del Rec Nou, Rec Major, Rec de Sogai, Rec d’Altea la Vella, Rec de la Pila-Cap Negret, Rec de Pere Jaume i Rec de Mosmai.


Aprofitant que es procedia a la clausura de l’exposició “La Ruta de l’Aigua”, Juanvi Martín va mostrar als assistents els documents exposats; alguns d’ells del S. XIX com el Llibre Padró del Reg Nou, que data de 1873, o el Llibre de Jurats, de 1882. A més els presents van poder veure com es conserven nombrosos projectes relacionats amb el manteniment i reparació de les séquies. En particular Juanvi Martín destacava el “Projecte de Revestiment del Rec Major”, de 1965 i que conté la secció i cotes de tota la séquia mare la longitud total de la qual supera els 15 quilòmetres. “El conjunt dels canals principals que recorren el terme municipal d’Altea supera els 50 quilòmetres lineals; mentres que si consideràrem tota la xarxa de distribució, estaríem parlant d’al voltant de 200 quilòmetres de canals”, afirmava Martín.


Després de la conferència i exposició de documents, Juanvi Martín va traslladar els assistents des del panell d’inici de la ruta, ubicat junt amb l’aparcament dels Revoltetes, en ple nucli urbà d’Altea la Vella, fins a la Font Gran, on es troba el “assut” del Rec d’Altea la Vella. En el transcurs del passeig es van poder veure tant les séquies com els bancals, elements característics del nostre paisatge tradicional agrícola.
                                                                                                                                                                                                                                                                            

Pin It on Pinterest