Select Page

L’exposició Navarro Ramón torna a casa compleix un dels desitjos de l’il·lustre pintor alteà, tornar a la Casa de Cultura d’Altea. Dijous passat 5 de desembre va quedar inaugurada una exposició, xicoteta en format, amb set obres pictòriques de Navarro Ramón “in situ”, però gran en contingut amb una línia del temps, una introducció i a més de cadascun dels set apartats, un audiovisual que arreplega una síntesi gràfica i documental de la trajectòria d’aquest important pintor internacional que, durant més d’una dècada, en temporades curtes, va crear al París dels anys cinquanta i seixanta. L’exposició compta amb un vídeo de l’art de Navarro Ramón, i l’equip Rocamora ha dirigit i ha dissenyat el projecte en cadascuna de les parts.

La mostra es desplega en una el·lipse modular ordenada en set etapes que recorren la vida i obra de l’artista:

-Formació, Josefa i primer viatge a París

-La guerra a l’Espanya (1936-1939). Collioure

-Tornada a casa. La familia. Retrats.

-París. Formes. Art Abstracte

-El domini del color. Composicions

-Mirar la llum. Plans abstractes i figures

-L’art i el gran riu de la vida

En la inauguració d’aquesta exposició van participar María Amparo Vázquez, hereua de Navarro Ramón; l’alcalde d’Altea, Diego Zaragozí; l’edil de Cultura, Pepa Victoria Pérez; Juana Mª Balsalobre comissària 120 aniversari Navarro Ramón; i Nicolás Bugeda, gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

L’edil de cultura de l’Ajuntament d’Altea, Pepa Victoria Pérez, va destacar que la mateixa és fruit de molt d’esforç i treball. Segons Pérez, “és un projecte de la dedicació de moltes persones i que reconeix la trajectòria d’un pintor que va portar el nom d’Altea per tot el món. A més, per primera vegada tindrem 3 exposicions simultanieges de Navarro Ramón, en un viatge que ens ha permés garantir que la seua obra continue inspirant a futures generacions”, va destacar la regidora de cultura, que va voler agrair a Juana Mª Balsalobre, com a investigadora de Navarro Ramón que haja permés posar en valor la seua obra; i la generositat de María Amparo Vázquez, que, com a hereua de l’il·lustre pintor, ha permés que la seua obra i memòria puguen transcendir.

Precisament, la comissària de l’exposició i del 120 aniversari del pintor alteà, Juana Mª Balsalobre va destacar que “en essència la mostra, que es planteja com a pròxima al visitant perquè pretén conjugar més d’una trobada i descobrir més d’una mirada durant la seua visita. L’important és que li acoste, al context històric, a l’art, a Navarro Ramón i que també es trobe amb Pepita  Fisac, que, amb díhuit anys, li tria, i a l’any següent es casa amb ell, en contra de l’opinió dels seus pares”.

Cal recordar que, en eixa línia de “tornar”, en el 120 aniversari del seu naixement, es va organitzar, entre altres accions, la de traure al carrer l’exposició Mirada a la Col·lecció Navarro Ramón Altea, una mostra de la trajectòria vital i artística, en 5 tòtems, situada en el Passeig del Bol que es pot visitar fins a febrer del 2025. A més, a Alacant, aquesta mateixa setmana s’inaugura, MUJERES. La mirada pictòrica de Navarro Ramón, en el Museu de Belles Arts d’Alacant, MUBAG, organitzada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, CMCV amb obres de col·lecció particular, del Mubag i de la Col·lecció Navarro Ramón Altea.

Finalment ressaltar que aquest mateix cap de setmana s’ha celebrat el 50 Certamen Internacional de Bandes de Música “Vila d’Altea”, que ha homenatjat el pintor alteà, en el qual l’Associação Recreativa e Musical Amigos Da Branca de Portugal es va alçar amb un primer premi i la menció d’honor del certamen, en el qual es va interpretar per totes les bandes participants la simfonia “Pintures Sonores” composta per a l’ocasió per José Vicente Asensi Seva, que s’ha basat en l’obra pictòrica de Navarro Ramón per a escriure la partitura.

Pin It on Pinterest