Sense incidències a lamentar i segons el previst transcorria la 36a edició del Castell de l’Olla amb assistència d’unes 80.000 persones.
De total èxit es pot qualificar la recent conclosa 36a edició del Castell de l’Olla, que tenia lloc dissabte passat, amb la presència de nombroses autoritats de diferents àmbits de la societat; entre els quals hi havia el president de la Generalitat, Carlos Mazón. L’acte previ a la festa de la llum, el color i un ensordidor final tenia per amfitrions el president de la Confraria del Castell de l’Olla, José Pérez Gorgoll i l’alcalde d’Altea, Diego Zaragozí.
Entre els assistents, la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes; el conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira; la vicepresidenta de la Diputació Provincial d’Alacant, Mª del Mar Sáez; diversos dels regidors de la Corporació Municipal d’Altea, entre els quals hi havia l’edil de Turisme, Xelo González; el regidor de Trànsit i Seguretat Ciutadana, Deo Sánchez i els portaveus dels diferents grups municipals. Així mateix, hi va ser present la regidora de Benestar Social i Igualtat, Anna Lanuza, responsable municipal dels tres punts informatius ubicats als voltants de Villa Gadea; el Punt Violeta, el Punt Arc Iris i el Punt de la UPCCA, Unitat de Prevenció de Conductes Addictives.
A més, no podien faltar els artistes procedents del món de la cultura i artífexs del text del pregó, el músic i compositor Josep Vicent i el pintor Miguel Soro, autor del cartell del Castell 2024.
En arribar als jardins de la Casa Villa Gadea, el president del Consell qualificava este gran esdeveniment piro aquàtic com “una de les grans banderes de Mediterrani”. “És la primera vegada que vinc a veure el Castell com a president de la Generalitat, però com a alacantí, com a alteà d’afecte i de cor he vingut moltíssimes vegades a veure’l i vull dir que és un dels racons més bonics de tota la Mediterrània”; sentenciava Carlos Mazón, qui es va desfer en afalacs cap al Castell de l’Olla; tant abans del seu tret, com després, i que valorava amb estes paraules: “els que ho hem vist moltes vegades, tenim una gran sort i és que pensem que no es pot millorar i va i passa que sí que es pot millorar. Però hui la meua valoració és per a aquelles persones que han vingut a veure’l per primera vegada i veure la seua cara, la seua expressió i gest del que Vulcano ha fet per segona vegada, explica per si mateix el que ha sigut el Castell”.
“El Castell de l’Olla és una manera de sentir tots els elements junts, la nostra Mediterrània, la nostra Altea, el nostre mar, el nostre foc, tot plegat de manera que no acaba mai i que cada any és superior a l’anterior. Això és la Comunitat Valenciana”, declarava Mazón, minuts després del xut dels focs artificials.
Per la seua banda, el president de la Confraria del Castell, organitzadora de l’esdeveniment, titllava com a “impressionant” l’edició qualificava el Castell de l’Olla com a “possiblement el millor”. “Ha sigut impressionant i el final que hem tingut no s’havia vist mai a un castell com este. S’han vist nous colorits, unes carcasses precioses amb el cercle totalment rodó i crec que este pirotècnic –referint-se a Vulcàno- ho aposta tot pel Castell de l’Olla i nosaltres estem molt contents”.
El Castell de l’Olla s’ha executat íntegrament des de la mar, sobre 5 plataformes, ubicades a 250 m de la costa i tres pantalans flotants. Tot això per tal que l’espectador vega una façana de focs a tres nivells d’explosió: aquàtics, mitja alçada i màxima alçada. Este any s’han utilitzat tres elements nous com a carcasses de gran calibre; un nou conjunt d’efecte llampec en esglaó i l’apoteosi final amb un bombardeig de tro que ha fet vibrar tota la badia.
Per la seua banda, el propietari de Vulcano, José Luís Giménez, manifestava, “ha sigut un honor tornar a participar en aquesta 36 edició de la festa de la pólvora d’Altea, que és el castell de focs d’artifici executat íntegrament des del mar i únic a Espanya”.
Finalment, l’alcalde d’Altea, Diego Zaragozí, agraïa a la Confraria del Castell de l’Olla tota la feina que realitza al llarg de l’any i que s’intensifica les darreres setmanes perquè el Castell de l’Olla brille, des de fa 36 anys, al cel de la Badia d’Altea i milers de persones puguen gaudir de l’esdeveniment.
“Crec que ha sigut una edició impactant que m’ha tornat a impressionar, però el més destacable és veure persones que ho han vist per primera vegada com es queden i el que diuen. Això ens fa adonar-nos del nivell i de l’espectacle que s’ofereix ací a Altea”. Comentava el primer regidor alteà.
Sobre el treball per a una nova edició que comença quan acaba la present, Diego Zaragozí ha apuntat, “l’Ajuntament fa molta feina perquè estiga tot a punt per al Castell i fa una important aportació, però en realitat és la Confraria del Castell la que treballa a la seua organització tot l’any i em consta que des d’esta mateixa nit es posa a treballar a l’edició de l’any que ve.
A més, este any, el Castell de l’Olla ha comptat amb un plus de visualitzacions, ja que, a més dels aproximadament 80.000 espectadors que es van congregar al litoral alteà per veure el Castell en persona, este era retransmès per À Punt en un especial de tres hores i mitja de durada, cosa que ha permès als valencians gaudir de l’esdeveniment des de casa seua.
Trànsit i Seguretat al Castell de l’Olla
Pel que fa al Trànsit i Seguretat Ciutadana d’un esdeveniment d’esta magnitud, amb milers de desplaçaments cap a una mateixa zona, hui dilluns, l’edil de Trànsit i Seguretat Ciutadana, Deo Sánchez ha comunicat que “les mesures de seguretat previstes han sigut efectives i això ens va permetre que l’esdeveniment pirotècnic es desenvolupés amb total normalitat en un ambient segur per als 80.000 assistents que es van donar cita dissabte a la nit. Celebrem que la jornada conclogués amb èxit i sense incidents de rellevància excepte els habituals de regulació del trànsit d’aquella vesprada-nit. Tot això gràcies a les rigoroses mesures de regulació del trànsit implementades. És cert que a conseqüència de l’incendi esdevingut a Benidorm el trànsit de l’A7 es va veure alterat, però es va mantenir contacte permanent per tal de garantir la presència de bombers per comptar amb la seua presència al tret del castell”.
“Vull expressar el meu agraïment més sincer a tots els assistents que van respectar les indicacions de seguretat i trànsit i especialment a la nostra Policia Local d’Altea, així com a la resta dels integrants del dispositiu de seguretat del Castell de l’Olla que ho van fer realitat” . Ha afegit el responsable municipal de Trànsit i Seguretat Ciutadana.
“L’èxit del Castell de l’Olla no haguera sigut possible sense la cooperació de tots els sistemes públics d’emergències, cosa que mostra el nostre compromís amb l’organització d’esdeveniments segurs per al nostre poble”. Ha conclòs Deo Sánchez.
Punts Violeta, Arc Iris i UPCCA
Per segon any consecutiu, als voltants del Castell de l’Olla, han estat presents punts informatius i de prevenció contra la violència i conductes addictives. Un Punt Violeta, un altre Arc Iris contra la violència i la integració LGTBIQ+ i la Unitat Comunitària de Prevenció de Conductes addictives van atendre més de 500 persones demandants d’informació. A més, estos punts van repartir marxandatge personalitzat i amb informació d’interès, com ara els telèfons d’assistència.
Com ha recordat l’edil de Benestar Social, Igualtat i Sanitat, Anna Lanuza, “la presència d’estos Punts al Castell de l’Olla té com a objecte prevenir o si escau atendre víctimes d’agressions sexuals i informar i sensibilitzar perquè la gent del col·lectiu LGTBIQ+ es puga sentir protegida en un esdeveniment on es congreguen milers de persones”.
Anna Lanuza ha realitzat un balanç positiu de l’activitat d’estos punts durant la nit de dissabte i ha destacat que “els usuaris d’estos punts van ser gent jove principalment i es van interessar especialment pels alcoholímetres i les ulleres de visió borrosa que simulen els efectes del alcohol”.