La memòria de la professora Antònia Consuelo Orozco serà reconeguda amb la concessió del Premi Estela d’Honor en la gala del 12 d’abril.
Els Premis Altea de Literatura i Investigació escalfen motors. El municipi es prepara per a celebrar, el pròxim dissabte 12 d’abril, com sempre, la vespra del Diumenge de Rams, el tradicional sopar de gala en què es donaran a conéixer les autores i els autors guardonats en les diferents seccions objecte de concurs.
Amb128 originals participants, 9 en el Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez; 34 en el Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil i 85 en el Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa, el certamen literari alteà torna a erigir-se com un dels més concorreguts de les lletres valencianes contemporànies. Fet i fet, el Premi Carmelina Sánchez-Cutillas, amb 85 obres presentades, es consolida com el de major participació, amb diferencia, entre tots els premis de novel·la convocats al si del circuit editorial valencià.
Antònia Consuelo Orozco, Premi estela d’Honor
L’únic premi en què no hi haurà intrigues durant la gala del dissabte 12 d’abril és el Premi Estela d’Honor, perquè l’organització dels Premis Altea acaba de fer públic que, en l’edició de 2025, el reconeixement honorífic del Premi Estela d’Honor recaurà en la figura i la memòria de la professora alteana Antònia Consuelo Orozco; una autèntica pionera del coneixement en l’àmbit de les ciències químiques.
La senyora Antònia Consuelo Orozco, donya Antònia, va ser una de les primeres dones a llicenciar-se en Ciències, Secció Químiques, per la Universitat de València, l’any 1926. I durant molts anys va exercir com a professora de ciències i directora del Col·legi Lliure Adoptat –CLA- d’Altea, on va propiciar que tota una generació d’alteanes i alteans adquirira la formació necessària per a encarar amb l’èxit la transició des d’una societat preindustrial fins a l’actual societat del coneixement.
El premi honorífic dels Premis Altea, el Premi Estela d’Honor, va ser concebut al seu dia, precisament, per a reconéixer i honorar la memòria d’alteanes i alteans que, ja desapareguts, han destacat i excel·lit vitalment i professionalment en l’àmbit de la literatura, de l’art, de la creativitat o del coneixement. Consisteix en una reproducció a escala de l’estela funerària ibèrica d’Altea la Vella, en què convergeix un triple simbolisme: el de la història i el patrimoni cultural alteans, el de la facultat dignificadora de la memòria humana, i el del valor i el reconeixement de l’honor pòstum.
Clara Castelló i l’Orquestra Blava
Com és tradicional, la música de la gala dels Premis Altea de Literatura i Investigació anirà a càrrec de l’Orquestra Blava, que en esta ocasió compartirà escenari amb la popular periodista valenciana Clara Castelló. I és que, tal com acaba d’avançar l’organització dels Premis, la popular presentadora de Les notícies del matí de la cadena televisiva autonòmica À Punt serà l’encarregada de conduir en l’edició d’enguany la cerimònia en què es donaran a conéixer els guanyadors dels Premis Altea 2025.
Cal recordar que els Premis Altea de Literatura i Investigació, convocats per l’Ajuntament d’Altea, són possibles gràcies a la col·laboració entre aquest Ajuntament i la Fundació Caixaltea, entitat patrocinadora del Premi Carmelina, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Aila Edicions, l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert de la Diputació d’Alacant, la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant i la Generalitat Valenciana.
Des d’aquesta setmana resulta possible adquirir tiquets per a assistir a la gala sopar dels IX Premis Altea de Literatura i Investigació, fins al 7 d’abril, o fins que s’esgoten—en el lloc web https://www.alteacultural.com/events/gran-gala-sopar-dels-premis-altea-2025.