Select Page

Davant d’un cas d’abandonament a la calçada de plaques d’uralita.

L’edil d’Escena Urbana i responsable de l’Empresa Pública de Desenvolupament Municipal, Aurora Serrat, insta la població d’Altea que no diposite a la via pública residus i menys si els seus components poden produir un risc per a la salut de les persones; com així passava fa uns dies a l’entrada de la urbanització Las Mimosas, on es van abandonar nombroses plaques d’uralita, material que conté amiant i necessita un tractament especial en la seua retirada i dipòsit.

Segons ha relatat Serrat, el 5 de setembre passat els veïns de la Urbanització les Mimoses van donar avís que algú havia deixat enmig de la calçada una gran quantitat de plaques d’uralita. En aquell moment els operaris de la PDM van anar al lloc i van retirar les plaques a un costat de la calçada per evitar un possible accident, posant en risc la seua salut, ja que es tracta d’un material que requereix un tractament especialitzat per contenir amiant.

“A continuació es van iniciar els tràmits per eliminar estes restes, que comporten la sol·licitud de permisos i la contractació d’una empresa especialitzada, que ha costat a l’erari públic un total de 2.616€ i un termini de 21 dies”; detalla la responsable municipal d’àrea, que recorda que “la gestió de residus d’amiant és un tema crític a causa dels riscos per a la salut associats amb este material”.

Com explica Aurora Serrat, la gestió de residus que continguen amiant l’han de fer empreses especialitzades, que utilitzen tècniques segures per reduir el risc d’exposició. El transport d’este tipus de residus s’ha de fer en vehicles adequats i seguint protocols específics per evitar la dispersió de fibres”.

Finalment, dijous passat, 26 de setembre, es va retirar per part de l’empresa Construccions, manteniments i serveis energètics i mediambientals S.L.U.

En paraules de la regidora d’Infraestructures i Escena Urbana, “lamentablement, esta pràctica de deixar els residus i estris a la via pública és cada vegada més usual”. Aurora Serrat ha recordat de nou que, la PDM ofereix un servei gratuït de recollida d’estris i objectes voluminosos domèstics, com electrodomèstics i mobles en desús, telefonant al 966 88 19 03 o acudint al magatzem Municipal per dipositar este tipus de residus, a horari de 08:30 h. a 13.30 h. de dilluns a divendres i de 15.30 h. a 18.30 h. els dilluns i dimecres. Si el dipòsit es vol fer en cap de setmana, s’haurà de telefonar amb antelació al número 645 920 026.

“No obstant, en cas que la reforma la faça una empresa, esta ha de ser qui gestione l’eliminació de les runes, ja que a més ho repercuteix en el pressupost d’obra al client”, ha matisat la regidora, que ha afirmat que “la gestió adequada de residus és fonamental per mantenir el nostre entorn net, saludable i sostenible. Cadascú de nosaltres juga un paper crucial en este procés i anime la població a denunciar estos fets quan els presencien. Cada xicotet esforç compta”.

Aurora Serrat, agraeix la col·laboració i el compromís de la ciutadania amb la gestió responsable dels residus per evitar incidències com la que va passar fa uns dies amb les plaques d’uralita dipositades al mig d’una via.

 

Pin It on Pinterest