Select Page

Altea fomentarà la ramaderia tradicional apostant pel pasturatge, per a la qual cosa adequarà els abeuradors de la Serra Bèrnia.

L’Ajuntament d’Altea gastarà gairebé 50.000€, 8.308€ procedents de Conselleria i la resta de la Diputació provincial d’Alacant, en tasques de prevenció d’incendis. Com a novetat, s’apostarà pel pasturatge com a eina de neteja de la muntanya a través “d’ovelles bomber”; com així ho informa l’edil de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Jose Orozco.

Orozco, sobre les accions que s’executaran en les properes setmanes, ha destacat els treballs que es duran a terme al Pinar de Calces i el cost dels quals ascendeix a 26.162€; dels quals 17.854€ procedents de la Diputació Provincial d’Alacant i 8.308€ de Conselleria, s’invertiran en el manteniment de línies de defensa contra incendis forestals, amb la millora de la massa forestal d’un dels principals pulmons verds del municipi. Tasques que tenen per objecte millorar la condició d’este bosc mediterrani a la Serra Bèrnia i la qualitat paisatgística de l’entorn, mitjançant tractaments silvícoles, repoblacions forestals, recuperació de feixes abandonades, creació de bases per a la fauna.

A més, a estes accions se sumarà la restauració i millora dels abeuradors existents a les fonts de Rostoll, Fort i Bèrnia. Una acció possible a la subvenció de 11.222,15€ procedents de la Diputació Provincial d’Alacant. Com explica l´edil, “la recuperació dels abeuradors situats a les diferents fonts naturals de la Serra Bèrnia suposen punts d´aigua essencials per a la subsistència de la ramaderia extensiva, no només d´Altea, sinó per als diferents ramats que ascendeixen des d´altres municipis .

“Estos abeuradors afavoreixen el conjunt de la biodiversitat de la zona ja que permeten l’accés a l’aigua de la fauna silvestre com a aus, mamífers i una diversitat d’invertebrats elevada, especialment durant el període estival. A més, suposen refugis de gran importància per a algunes espècies d’amfibis que requereixen masses d’aigua per reproduir-se”. Explica el responsable municipal de Medi ambient.

Jose Orozco ha subratllat com a novetat, en la prevenció d’incendis a la Serra Bèrnia, el foment del pasturatge. Per això este hivern es portarà un ramat del que s’anomenen “ovelles bomber” a la zona del Pinar de Calces. “És una pràctica efectiva en zones de risc dʻincendi que pot reduir costos en la gestió de les masses forestals, alhora que promou el manteniment de la tradició ramadera de la zona”. Ha apuntat Jose Orozco, a la qual cosa ha afegit que “estes pràctiques generen nombrosos beneficis ambientals, tant a les zones de pasturatge -mantenint la biodiversitat-, com a la pròpia societat, ja que afavoreix també un factor d’identitat cultural i local”.

I finalment, Orozco parla de la intervenció que es farà a la zona cremada per un incendi a principis d’este any a Altea Hills, propera a l’AP-7. Una parcel·la pública en què es proposa l’eliminació d’arbres cremats, així com el desbrossament de matoll cremat. A més, s’aprofitarà la fusta cremada per a la realització de faixines que ajuden a disminuir la pèrdua de sòl deguda a l’erosió, ja que el terreny presenta un pendent elevat. Unes accions per a les quals la Diputació Provincial d’Alacant ha concedit 4.288,52€.

Pin It on Pinterest