Select Page

El conte i el projecte educatiu serà presentat en societat el proper dimarts 23 d’abril.

El proper dimarts 23 d’abril, a les 18:30h a l’auditori del Centre Social, tindrà lloc la presentació del conte i projecte educatiu “El Polp i l’Estrela de Mar”. Així ho han revelat este matí l´edil d´Educació i Normalització Lingüística, Xelo González; el President de Caixaltea i la seua Fundació, Sergio Olivares i tres dels autors de la iniciativa, Batiste el Xocolater, Ximo Romá i José Lanuza.

La compareixença ha començat amb la intervenció de la regidora, que ha explicat que “es tracta d´un projecte il·lusionant, en què s´involucra els xiquets, xiquetes d´Altea i famílies i que va començar amb la composició d´una cançó a càrrec” de Batiste el Xocolater. A partir d’ací Ximo Romá va escriure el conte i José Lanuza va coordinar la feina i va editar l’obra”. Un conte il·lustrat per l’artista local Serafina Buigues i finançat per l’Ajuntament d’Altea i Caixaltea.

“Gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament i Caixaltea s’ha pogut dur a terme este il·lusionant projecte, en què també ha col·laborat Serafina Buigues amb els seus dibuixos i la veritat és que el resultat és magnífic”; ha declarat Xelo González, que ha matisat que “es tracta d’un projecte que té un llarg recorregut, ja que este està dotat amb un codi QR on es pot descarregar la cançó i el conte; a més d’haver-hi una pàgina web on el conte va passant pàgina a pàgina i es va escoltant la narració”. “És un projecte que pot caminar soles, però també pot caminar de la mà dels centres educatius i estem molt contents de donar suport a estes iniciatives que porten molta feina al darrere, però també molta il·lusió”: ha conclòs la responsable municipal d’Educació i Normalització Lingüística.

“La història comença fa 6 anys quan em vaig jubilar i vaig tornar a la cançó i el meu amor a l’Olla, que és el paradís que ens queda a Altea, em va servir com a font d’inspiració. Quan els meus fills eren xicotets anàvem un grup d’amics nadant a la “Illeta” i jo els ensenyava els polps i les estrelles de mar i els ensenyava que calia respectar-los perquè altra gent també pogués gaudir de veure’ls. D’ací va eixir la lletra i després el guitarrista del meu grup li va posar la música i jo recitava la història com si fos un conte i em va quedar la idea que calia fer un conte”. Amb estes paraules, Batiste el Xocolater ha narrat els orígens d’este projecte singular.

“Passats els anys i paralitzat per la pandèmia, fa un any el reprenem i dimarts que ve es podrà conèixer el resultat”. Ha revelat El Xocolater.

Per part seua, Ximo Romà, autor de la història del conte, ha explicat que “quan em van demanar que escriguera un conte basat en els personatges i el significat de la cançó vaig fer el que vaig poder. Quan li vaig mostrar al Xoco li va agradar. Ell li ho va ensenyar a la Serafina –la il·lustradora- i també li va agradar. Ho va ensenyar a Pepe Lanuza i li va agradar i llavors vam pensar que calia donar-li forma, però el pas definitiu va arribar quan professors es van involucrar perquè van veure que podia ser un material didàctic interessant. Ací és quan es va implicar Miguel de la Hoz, que va estar estudiant com podia projectar-se este treball perquè fora una eina docent. Va donar forma a les propostes dels professors i entre tots ha quedat un resultat bonic”.

Pel que fa al contingut de la història, el seu autor ha realitzat una somera sinopsi del conte “que el que fa és submergir la imaginació infantil al món més màgic que té Altea i que és el mar i en especial el seu fons marí que és el més desconegut i on es desenvolupa tot el moviment, amb punts representatius de la Badia d’Altea i allò que l’envolta”.

Ximo Romá ha agraït a l’Ajuntament d’Altea i a Xelo González la seua implicació, igual que la de Caixaltea i el seu president, “perquè la seua bona sintonia ha fet possible este projecte”.

I l’últim dels autors, però no menys important, a prendre la paraula ha sigut el coordinador de la iniciativa i editor de l’obra, José Lanuza, que ha encarrilat la idea de Batiste el Xocolater sempre amb la idea que fora “un conte clar, net, que li agradara als xiquets, que no continguera cap tipus de violència, però sobretot a destacar els valors dels nostres símbols que apareixen al contingut i que hem d’arribar a aconseguir que els menuts els identifiquen, usen i respecten; com són “La Illeta” i el Morro Toix, entre d’altres”.

“Quan vam tenir tot el material recollit vam veure que era molt i que sols no podíem fer-ho i vam demanar ajuda a l’Ajuntament i Caixaltea per tirar endavant el projecte i s’ha aconseguit”. Finalitza Lanuza.

Ha tancat el torn d’intervencions el president de Caixaltea, Sergio Olivares, que ha manifestat que “des del Consell Rector estem content de poder donar suport a iniciatives que tinguen a veure amb la cultura; encara més tractant-se d’un projecte com este que potencia la literatura infantil”.

Olivares ha convidat a assistir a la presentació del llibre perquè “estic segur que passareu una vesprada molt divertida amb un conte que parla d’Altea”.

El president de la Fundació Caixaltea ha donat l’enhorabona a tots els autors del conte “perquè són els que van tenir el somni d’este conte, el resultat del qual ha sigut meravellós”.

Tot apunta que, caldrà assistir a la presentació del conte el dimarts dia 23 d’abril a les 18:30h al Centre Social per conèixer al detall este senzill, alhora que ambiciós, projecte educatiu on els valors al respecte de la naturalesa estan presents.

Pin It on Pinterest