Select Page

El projecte del Consistori contempla la creació d’un centre d’interpretació del canvi climàtic

L’Ajuntament d’Altea ha aprovat hui, en ple extraordinari i per unanimitat, la sol·licitud de rescat anticipat de la concessió del Portet de L’Olla per a afavorir la conservació i protecció d’aquest espai pel seu gran patrimoni cultural, arqueològic, geològic i històric.

“Hem realitzat un ple extraordinari, perquè el motiu el mereixia, per la importància social que té la decisió que hui es planteja, que no és una altra que continuar protegint la Cala del Soio i preservar-lo d’actuacions futures. No sempre ocorre, però hui tots els partits polítics que formem l’Ajuntament d’Altea estàvem d’acord, havíem de realitzar aquest ple perquè la voluntat de tots és protegir el futur d’aquest espai natural que és de tots i totes les alteanes”, ha comentat l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, en iniciar-se aquest ple.

L’acord al qual s’ha arribat és instar de la Direcció General de Ports, Aeroports i Costes de la Conselleria d’Habitatge, Obres públiques i Vertebració del Territori la consideració de l’existència de raons d’utilitat pública que justifiquen el rescat anticipat de la concessió, que finalitza al juny de 2023, assumint l’Ajuntament el cost del lucre cessant pel temps que reste del contracte, si escau.

Una vegada realitzat el rescat, se sol·licitarà la concessió des de l’Ajuntament d’Altea, a fi de garantir la seua protecció, atesa la seua consideració de Monument Natural, així com la implantació d’actuacions i mesures complementàries amb l’objectiu de fomentar la divulgació dels valors naturals i la preservació i recuperació del nostre patrimoni natural.

Per a això, des del Consistori es proposarà la creació d’un Centre d’Interpretació del Canvi Climàtic, que permeta a estudiants, científics i ciutadania general, examinar i visitar els principals punts d’interés, així com la seua interpretació, generant les rutes corresponents, inclosos itineraris marins.

Tal com ha comentat el regidor de Medi Ambient, Jose Orozco, “en 2020 obteníem la Declaració de Monument Natural, pas previ per a ara, poder sol·licitar el rescat anticipat de la concessió. La nostra idea va en la línia de treballar en l’àmbit educatiu i de divulgació mediambiental i patrimonial, ja que es tracta d’un espai únic al Mediterrani amb una singularitat particular i d’un elevat interés científic, per això el nostre desig és la posada en marxa d’aquest Centre d’Interpretació del Canvi Climàtic”

L’Ajuntament crearà un òrgan gestor i de governança, tal com s’ha explicat en el ple s’està redactant un pla rector d’ús i gestió que marcarà el futur en aqueix espai natural. Es tracta de fomentar usos públics, fomentar la participació agents públics i privats, fomentar la participació d’universitats i centres d’investigació i de les administracions, divulgar activitats sostenibles.

El Portet de L’Olla precisa d’una protecció especial que delimite les activitats que en ell es realitzen. És el port més xicotet de la Comunitat Valenciana, amb tan sols capacitat per a unes 33 embarcacions, però la seua activitat afecta a l’espai protegit del Monument Natural, per la qual cosa es busca delimitar l’activitat i realitzar accions d’interés públic, activitats respectuoses amb l’entorn.

“Aquest Ajuntament té una línia clara d’actuacions, sempre del costat dels veïns i veïnes d’Altea. No ens arriscarem al fet que la concessió es puga renovar l’any vinent i perdre l’oportunitat de continuar amb el que Altea sempre ha volgut i pel que ha treballat, protegir el nostre patrimoni. Protegir allò que ens fa únics. Sempre hem defensat la cultura, el nostre patrimoni i els nostres espais naturals. I aquesta declaració, i les actuacions que vindran després així ho fan, perquè la Cala del Soio és una cosa única i extraordinària que hem de conservar per a les generacions futures, un lloc que sempre ha sigut defensat pels seus veïns i que des de l’Ajuntament tenim obligació de protegir i posar en valor”, ha recalcat l’alcalde d’Altea Jaume Llinares.

La Cala del Soio

La Cala del Soio és un entorn geogràfic únic, perquè en un espai relativament xicotet reuneix importants valors geològics, ambientals, arqueològics i paisatgístics. L’interés de l’Ajuntament per protegir aquest espai natural ve motivat pel seu important valor mediambiental.

A més de la bellesa del paisatge que ocupa Cap Negret, aquest enclavament presenta un elevat valor geològic, perquè es tracta, juntament amb les els Columbrets i el volcà de Cofrentes, d’un dels tres paisatges volcànics presents en terres valencianes. L’any 2020, aquest Aflorament volcànic de més de 225 milions d’anys i la platja fòssil del Cap Negret van ser declarats Monument Natural.

Aquestes roques volcàniques corresponen al coll d’un antic volcà submarí que va entrar en erupció fa uns 220 milions d’anys. En aquell moment, la Terra encara estava formada per un únic súper continent, Pangea, però va començar a estripar-se en un procés tectònic que conduiria a la formació dels continents actuals.

Pin It on Pinterest