Mig centenar de persones relacionades amb el món agrari es donen cita a la microvinya ubicada a l’entorn del Molí dels Moros per conèixer el projecte.
A última hora del matí de hui, un destacat nombre de persones, procedents de diferents àmbits relacionats amb el món agrari i el medi ambient, diversos regidors de la Corporació Municipal, i l’Alcalde, Jaume Llinares , han conegut in situ el projecte de recuperació de microvinyes que la regidoria de Medi Ambient, regida per Jose Orozco, engegava l’estiu passat a l’entorn del Molí dels Moros.
Com indicava Orozco l’1 de juny, dia en què es duia a terme la plantació dels 600 ceps que formen part d’este projecte pilot de recuperació de microvinyes, este compta amb la direcció del reconegut viticultor Joan Cascant i la col·laboració del cicle formatiu de agroecologia de l’IES alteà Bellaguarda.
“L’objectiu d’esta plantació de vinya és contribuir i ampliar la recuperació patrimonial del Molí dels Moros a través de la seua vinculació amb l’agricultura i la viticultura”. Ha explicat el responsable municipal de Medi Ambient i Agricultura.
En paraules de Jose Orozco, “l‟actuació va més enllà d‟un projecte purament ecològic; hi congrega diversos actors clau, com és el coneixement de Joan Cascant, el treball i disponibilitat de professors i alumnes del cicle formatiu d’agroecologia de l’IES Bellaguarda i la voluntat del consistori de recuperar la tradició, patrimoni i cultura local, en este cas agrícola”.
A la cita, a més hi ha acudit la Comunitat de Regants; els alumnes del mòdul d’Agroecologia de l’IES que va fer la plantació; representants de l’associació Agrollotja; la família Armada-Jorro, propietària de la parcel·la; Juanvi Martín, historiador i especialista en els tradicionals sistemes de reg; el president de la Junta Rectora del Parc Natural, Joan Piera, entre altres persones vinculades al món agrícola. A tots ells, l’edil ha agraït la seua assistència i implicació al projecte.
En el transcurs de la visita, Joan Cascant ha explicat els detalls d’una microvinya i el motiu que el va portar a acceptar la proposició de l’Ajuntament per posar en marxa el projecte. “No només es tracta de plantar vinya, sinó de recuperar valor al territori. A Altea hi ha esta voluntat i pensem que recuperar una plantació tan antiga com esta, a tocar del Molí dels Moros, era interessant.” Ha comentat Cascant, que ha afegit que “la recuperació ha d’anar més enllà de qüestions econòmiques, no només cal buscar varietats estàndard, sinó varietats que s’adapten al terreny i que tinguen coses per explicar. Esta és una plantació no sols agrícola, sinó també mediambiental, de sostenibilitat, de cultura, de valor de la persona, de canvi de paradigma. No es fa vi per vendre’l a qualsevol lloc, sinó que es fa vi per aportar valor”.
Pel que fa a les varietats de vinya plantades, Cascant ha puntualitzat que s’ha plantat la varietat Malvasia, però també proposa la recuperació de l’antiga varietat anomenada Faranná habitual al nostre territori en el passat.
Conclosa la visita, ha tingut lloc una degustació de vi, elaborat pel mateix Cascant, basat en la varietat Garnatxa Tintorera; una varietat que s’ha adaptat molt bé a este territori segons paraules del viticultor.
Per a Joan Cascant, “Un vi ajuda a poder viure millor i dóna prestigi. Crec que Altea podria tenir un material com este per expressar-se davant del turisme; un turisme que mire la terra i que recolze els llauradors”.
Finalment, Cascant ha animat els presents a “fer del territori un instrument de vida, comprar producte de proximitat, encara que siga una mica més car, perquè això és invertir al territori”.