Select Page

 El projecte contra la violència de gènere que uneix les biblioteques públiques valencianes. 

La Maleta Lila, el projecte nascut de les biblioteques d’Altea i Gata de Gorgos, que té per objecte la lluita pels valors i la igualtat, ha començat un llarg i esperem fructífer viatge per les biblioteques públiques valencianes que sol·liciten tenir-la en les seues instal·lacions. Així l’han presentat les edils de Cultura de les dos poblacions, Aurora Serrat i Àngels Soler, acompanyades pels responsables de les doss biblioteques, Ignacio Beltrán, Fernando de Trazegnies, de la biblioteca alteana i Silvia Leida i Vicen Mulet de la de Gata de Gorgos.

L’edil alteana, en primer lloc ha felicitat Vicen Mulet per la seua elecció com a bibliotecària de l’any. Reconeixement atorgat per l’Associació Valenciana de Biblioteques. “Farà uns quatre anys que la biblioteca d’Altea ha apostat per la Igualtat, la sensibilitat social i la lluita contra la violència de gènere des del punt de les paraules, de la literatura, amb la creació amb una secció sobre la igualtat i ara anem a presentar el projecte de la Maleta Lila, que, prèvia petició, posa a disposició de les biblioteques públiques aquest petit Punt Violeta de lectura per a totes les edats”.

Per la seua banda, l’edil de Cultura de Gata, Àngels Soler, ha manifestat plaer per estar donant suport a un projecte que naix de la col·laboració entre dues biblioteques públiques, la Biblioteca d’Altea i la Biblioteca Carme Miquel de Gata. “Les Biblioteques públiques han d’evolucionar. Han de créixer al ritme dels canvis de la societat i en estos moments en què estem vivint una autèntica xacra com és l’assassinat de dones passa a ser de vital importància acostar a la població eines per treballar la igualtat a través de la lectura. Posar a disposició de pares, mares, professionals de l’educació i de la població en general un material que poden utilitzar per fomentar actituds igualitàries i de respecte al diferent”; comenta Soler, que afegeix que “cada vegada són més les biblioteques que habiliten a les seues prestatgeries un Punt Violeta. Un espai que intenta visibilitzar i sensibilitzar respecte a les violències masclistes i per a totes aquelles que encara no tenen estos punts o disposen del material, estic ben segura que a esta Maleta Lila li trauran molt de profit”.

“Hem fet un manifest que explica el perquè d’aquest projecte”; apunta Vicen Mulet. La bibliotecària de Gata de Gorgos ha fet lectura d’aquest manifest en el qual es reivindica la igualtat real entre homes i dones i planteja l’eficàcia de la justícia en aquest camp. “El treball per transformar la societat, des del feminisme, en persones igualitàries és obrint espais de reflexió a les aules, als carrers i en la vida. El feminisme és la idea radical que les dones són persones. Si no és si, és no. Aquests són crides en què xics i xiques han de participar perquè només així podrem construir una societat més democràtica i un món més just”. Paraules que inclou el manifest, entre les quals també s’inclouen que “la Maleta Lila Lluita per la igualtat i acosta als lectors de totes les biblioteques llibres especialment escollits per visibilitzar les dones i donar-los eines per construir una societat menys masclista i més igualitària “.

Finalment, Ignacio Beltrán ha explicat que a través de www.lamaletalila.com es pot conèixer el projecte i la disposició de la mateixa per un temps de 2 a 3 mesos.

“La maleta consisteix en fonts bibliogràfiques per a adults, per a xiquets i per a públic juvenil del fons que tenen les dues biblioteques; la de Gata i la d’Altea. Moltes biblioteques no tenen este tipus de material o el tenen escàs i este projecte és una manera de que les biblioteques públiques valencianes tinguen este fons exposat, però que al mateix temps els usuaris puguen gaudir-lo en casa amb el préstec”. Ha afegit Beltrán, que ha revelat que el primer lloc on viatja esta Maleta Lila és al municipi alacantí de Beniarbeig.

Pin It on Pinterest