Select Page

Està clar que les noves generacions comencen a tindre una visió distinta sobre com abordar els problemes mediambientals en un futur immediat. Així ho van demostrar les desenes de jóvens que van assistir a la taula redona que va tindre lloc ahir al Centre Social per a explicar este projecte pioner que està tenint lloc en una tercera part de les terres cultivables d’Altea.


 El gerent de la Cooperativa Agrícola d’Altea va collir bona part dels aplaudiments de la sessió. Va explicar que el sector agrícola, especialment altres cooperatives de 1r i 2n grau, estan pendents del resultat d’este projecte per a aplicar-ho en els seus terrenys. Va insistir així mateix en el valor afegit que la fruita té quant a qualitat i preu amb l’aplicació del Control Biològic. “La taronja amb residu zero serà un producte únic i diferenciat i ara són els consumidors quan les tinguem llestes, els que han d’exigir-les en comerços i restaurants”, va manifestar Jose Mª Pérez.


Per la seua banda, el professor de la Universitat de València, Rafael Laborda va destacar que en els comptes i mostratges que estan realitzant s’han mostrat gratament sorpresos per la quantitat de depredadors de plagues que han trobat de forma natural. “L’existència d’una important fauna en el nostre camp és molt important, la qual cosa reforça les possibilitats d’èxit del projecte”, va dir en la seua exposició el responsable tècnic d’este projecte finançat per la Fundació Biodiversitat.
La part més important de la taula redona va estar dedicada a les preguntes, que van ser moltes i variades. Un agricultor va exposar el seu cas, fent notar que ell sempre havia cultivat les seues terres respectant la naturalesa, sense aplicar plaguicides ni herbicides i que calia aprendre a valorar els productes que, encara que estèticament poden no ser tan bonics, sí que són més sans i saborosos. Va afegir que li pareixia magnífic que “tornem a cultivar com abans, tornar als orígens i al saber fer dels nostres avantpassats”.


Per la seua banda, la regidora de CIPAL, Carolina Punset, va manifestar la seua satisfacció per la implicació dels agricultors i del poble sencer. “El més interessant d’este projecte innovador i pioner és que implica a tots els sectors de la població; des de tallers i xarrades per a estudiants, fins als propis agricultors que han cedit les seues terres i sense oblidar la quantitat de població alteana que està seguint l’evolució d’este projecte”.


Finalment, la tècnic de la Cooperativa agrícola va manifestar que si, de forma excepcional, han d’aplicar algun plaguicida, serà botànic i ho faran sempre respectant els que són acceptats com ecològics, com l’oli vegetal, però que de moment confien a poder abordar el problema de les plagues amb control biològic.

Pin It on Pinterest