Select Page

Suposa el reconeixement al compromís de persones. Mitjans de comunicació i institucions a la defensa del Castell de L’Olla i la seua perdurabilitat.

La Confraria Castell de l’Olla, reunida en Junta Directiva ha decidit atorgar la distinció ‘Illeta d’Or 2024’ a la Corporació Pública Valenciana À Punt Mèdia, al diari ABC Comunitat Valenciana i al mitjà digital i audiovisual Ahora Marina Baixa. Igualment, es reconeix el compromís de Protecció Civil d’Altea. Els professionals dels mitjans esmentats, així com l’entitat en matèria de seguretat han demostrat un total suport a la festa del foc d’Altea convertint-se en ambaixadors del Castell de l’Olla i part fonamental en la difusió i el bon desenvolupament de la festa de la pólvora de la Costa Blanca.

Pel president de la Confraria del Castell de l’Olla, José Pérez: “Amb estes distincions volem manifestar-los el reconeixement en l’exercici de les seues professions i la seua implicació més enllà de les mateixes, per això el respecte, afecte i admiració de la nostra confraria. La història del Castell de l’Olla i els seus èxits no s’entén sense el sumatori de forces de molts professionals dels mitjans i institucions com les que rendim homenatge amb la Illeta d’Or 2024.

Protecció Civil d’Altea és fonamental en les tasques de seguretat, ordre i logística tant els dies previs com perquè la nit de Castell discorrega sense incidents. Els professionals, l’equip humà fan una tasca encomiable a favor dels objectius”. La distinció l’han rebut el cap d’operacions, Vicente Devesa Barber i el regidor de Seguretat Ciutadana, Deo Sánchez, de mans del president de la Confraria Castell de l’Olla José Pérez Gorgoll.

Per part d’À Punt Mèdia el director general, Alfred Costa, ha rebut el guardó de mans del director general de Turisme de la Generalitat, José Manuel Camarero; pel diari ABC ha rebut l’lleta d’Or el seu director a la Comunitat Valenciana, Alberto Caparrós i per Ahora Marina Baixa la seua directora, Silvia Nicolás.

El representant de la Generalitat, Jose Manuel Camarero, ha subratllat “l’enorme potencial del Castell de l’Olla com a referent i focus d’atracció del Turisme a través d’un element tan identitari dels valencians com és la pólvora i que és sens dubte el millor esdeveniment pirotècnic de tota la Mediterrània”.

El director general d’Àpunt Mèdia, Alfred Costa, ha anunciat que este any la cadena televisiva farà el desplegament més gran de la història del Castell amb una programació especial en directe i en prime time de 3 hores de durada com a compromís de la televisió pública valenciana amb el Castell de l’Olla d’Altea, exponent de les festes i la cultura de la Costa Blanca.

L’alcalde president d’Altea, Diego Zaragozí, va agrair a tots els guardonats per “la seua enorme generositat i implicació a fer més grans les festes de la Vila d’Altea promocionant-les de la manera més compromesa”.

El Castell de l’Olla, 36 anys d’espectacle piroaquàtic

Cartell 2024: Miguel Soro

Text literari/Pregó: Josep Vicent

Pirotècnia: VULCÀ

Un castell de focs artificials únic a Espanya

La singularitat del Castell de l’Olla rau a ser l’únic castell pir aquàtic al territori espanyol que es dispara íntegrament des de la mar. Tot plegat sobre 5 plataformes dobles d’acer ubicades a 250 metres de la costa i separades entre si per 100 metres. Complementàriament també es compta amb 3 aiguamolls flotants dobles distanciats també entre si per 100 metres. Esta disposició, ubicació i distribució es duu a terme per dissenyar el tret de coets de manera que l’espectador veja una façana de focs a tres nivells d’explosió: aquàtics, mitja alçada i màxima alçada. De la mateixa manera es col·loquen els pantalans més a prop de la costa perquè el públic perceba de manera propera la llum, el color i el so i a dos distàncies, aconseguint així una combinació que afavoreix la visió i audició global del castell. En este mateix sentit, en haver-hi diferents llocs de llançament de material pirotècnic s’afavoreix que es vaja evacuant el fum per a una millor visió i contemplació. Es tracta d’un disseny molt meticulós en què la confraria i els pirotècnics treballen cada any per millorar l’espectacle de focs d’artifici i potenciar-ne els efectes visuals i sonors que gaudeixen any rere any 80.000 persones.

Reconeixements

El Castell de l’Olla està reconegut com a ‘Mèrit Turístic a la categoria d’Or’ de l’edició de 1999 per la Diputació d’Alacant i l’any 2007 va ser declarada ‘Festa d’Interès Turístic Comunitat Valenciana’ de la Generalitat així com Important del diari Informació d’Alacant. Igualment va ser qualificat pel Consell Valencià de Cultura com a “Bé Etnogràfic d’Interès Cultural”. El 2016, amb motiu del 30è aniversari, va tenir el reconeixement de Centre UNESCO/Mediterrani, a través de la Comissió Espanyola d’este organisme internacional, que va reconèixer els valors de la protecció universal de les manifestacions humanes en matèria de la preservació de patrimoni etnològic i immaterial de la nostra Comunitat, exemplificat al Castell de l’Olla.

Compta amb el patrocini de: Ajuntament d’Altea, Diputació d’Alacant-Patronat Costa Blanca, Generalitat Valenciana-Actitud Mediterrània, Grup Rover, Fundació CaixAltea, Hospital IMED Llevant, Hotel SH Villa Gadea, Hotel Cap Negret, Engel & Völkers, Estrella Galicia i Altea Sense, així com els hostalers de la zona i particulars anònims.

Sobre la Confraria del Castell

El Castell de l’Olla està organitzat per la Confraria del Castell de l’Olla; entitat sense ànim de lucre, constituïda el 1987 per un grup de 30 confrares que, any rere any, dediquen el seu esforç i afecte perquè este esdeveniment, que posiciona la marca ‘Altea’ a tot Espanya, seguisca celebrant-se i no perda la seua singularitat.

Pin It on Pinterest