Select Page

Activitat emmarcada a la campanya municipal “El comerç local és vital, com l’aigua”.

Hui al matí ha tingut lloc, a la Casa de Cultura, la inauguració de l’exposició itinerant “Fang i Foc” cedida per l’ajuntament d’Agost. Una cita amb l’artesania i la tradició que no s’han volgut perdre el mateix alcalde d’Agost, Juan José Castelló i l’Alcalde d’Altea, Diego Zaragozí. Tots dos presents a la inauguració, juntament amb l’edil de Comerç d’Altea, Jose María Borja, i altres regidors de la Corporació.

“Fang i Foc”, romandrà oberta al Públic durant tot el mes de juliol a la Biblioteca Pública Municipal.

En el transcurs de la inauguració el responsable municipal de Comerç ha agraït a l’alcalde d’Agost el que ha tornat la visita a Altea i ha explicat que “dins de la campanya de fons europeus per reduir els insums i que hem volgut aprofitar per fomentar el comerç local, està la campanya ‘El comerç local és vital, com l’aigua’ i com l’aigua, quin element més significatiu que un botijó. Per això hem acudit al municipi veí d’Agost, conegut com a grans productors i en l’adquisició del qual Altea ha tingut molta tradició”.

A més, com ja vam anunciar fa uns dies, Altea s’ha adherit a la campanya del municipi d’agost Botijolovers i per això ens han cedit de forma gratuïta esta exposició temporal perquè puga ser visitada a Altea.

Per la seua banda, l’alcalde d’Agost, Juan José Castelló, ha donat les gràcies a les autoritats alteanes per la seua acollida i ha manifestat orgull per poder compartir les peces de terrisseria que són presents al Museu de Canterería d’Agost. “És una exposició coproduïda pel Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana i l’Ajuntament d’Agost i el seu objectiu és mostrar com els canterers es van adaptant i produint el que en cada moment té més demanda. Fa uns anys l’Ajuntament va començar a recollir les peces en desús per posar-les en valor i fer una peça anual innovadora a través d’un concurs en què participen les escoles de terrisseria.

“La cantereria, que és una de les nostres senyes d’identitat, és un ofici centenari que pràcticament no ha variat a excepció de la forma de cocció. Bàsicament, la utilitat d’aquestes peces no ha canviat al llarg dels anys”. Ha comentar el primer edil agostenc, que ha convidat alteans i alteanes a anar a Agost i “veure la màgia que tenen a les mans els canterers”. Segons les dades llançades per l’alcalde, en estos moments queden en actiu quatre cantereries, de les quals viuen diverses famílies.

Finalment el director de Museu de Cantereria d’Agost, Jesús Peidró, ha explicat el contingut de l’exposició “basada en tres eixos que recorden un torn del canterer i en què estan exposades peces realitzades al poble amb diferents tècniques. La primera taula és la peça de l’any; la segona taula recull el treball dels artesans actuals, on es poden veure peces tradicionals i també ceràmica decorativa i ceràmica d’autor. La tercera i última part de l’exposició recull 10 peces iguals, que és la peça de l’any 2023, “botijó castanya”, etiquetats amb 10 bones raons per les quals s’ha de donar una oportunitat a la ceràmica i també per ser botijolover, que és la nostra campanya”.

Pin It on Pinterest