Amelia Tiganus: “la deshumanització al món de la prostitució és absoluta”.
Ahir al matí tenia lloc, a l’auditori del Centre Social d’Altea, les I Jornades Abolicionistes de l’Ajuntament d’Altea, organitzades per la regidoria d’Igualtat. Unes jornades en què la participació de figures destacades en la lluita contra la prostitució va despertar l’interès de més d’un centenar de persones, entre elles molts xics i xiques joves, que es van emocionar amb les intervencions dels ponents, com l’activista Amelia Tiganus, autora del llibre “La revuelta de las putas”.
Les Jornades Abolicionistes, centrades en l’eliminació de la prostitució, són una de les activitats que recull l’ampli programa organitzat per la regidoria d’Igualtat, encapçalada per l’edil Anna Lanuza, per commemorar el 25N, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Contra les Dones.
Durant el matí, Maria Jesús Navarro Ríos, Màster en Igualtat de Gènere i docent, presentava les jornades al costat de l’edil d’àrea. Hi participaven també Enrique Javier Díez Gutiérrez, professor titular de la universitat de León i president de l’Associació d’Homes Abolicionistes de la Prostitució; Aaron Asensio Lara, digital influencer; Rosario Carracedo Bullit, advocada feminista portaveu de la Plataforma d’Organitzacions de Dones per l’Abolició de la Prostitució i l’escriptora Amelia Tiganus, activista abolicionista, supervivent del tràfic de dones i autora de “La Revolta de les Putes”.
Anna Lanuza ha realitzat una valoració molt positiva dʻestes I Jornades Abolicionistes dʻAltea i ha destacat satisfacció per part dels departaments dʻIgualtat i Benestar Social per la participació, “no només per lʻelevat nombre dʻassistents, sinó per la diferència dʻedats de els que hi han assistit i perquè hem comptat amb gent molt jove; amb estudiants del Grau d’Integració Social; també hem tingut representants d’una plataforma abolicionista que han vingut des d’Alacant; amb treballadors i treballadores socials i integradors i integradores socials especialistes en violència de gènere i prostitució procedents d´altres pobles de la Comarca que s´han interessat per les jornades”.
En paraules d’Anna Lanuza, “la prostitució és un altre tipus de violència contra les dones que lamentablement s’ha normalitzat i darrere de la prostitució hi ha, a més d’una llarga cadena de delictes i atemptats contra l’ésser humà, una forma d’esclavatge però també molt més. Per això es va decidir preparar les I Jornades Abolicionistes en què han participat persones reconegudes a l’àmbit de la lluita contra la violència de gènere i l’eradicació de la prostitució”. Com ho és Aarón Asencio, un jove de 20 anys, Digital Influencer, que deia que “fixar-se en les coses que s’han fet fins ara està molt bé, però està millor si mirem a llarg termini i jo crec que estes jornades serveixen per mirar al futur”. “Jo crec que un jove madur és capaç d’assimilar informació, prendre-la com a certa i posar fil a l’agulla però és molt més eficaç si parlem amb els mateixos significats no amb les mateixes paraules perquè les generacions són diferents. Cal saber entendre el significat que donen els joves i per això cal parlar molt amb ells, i passar-hi temps”; afegia Asencio.
Com a portaveu de la Plataforma Feminista d’Organitzacions de Dones per l’Abolició de la Prostitució, l’advocada Rosario Carracedo valorava les jornades “com una cosa molt positiva. Molt important per transformar l’estat d’opinió general sobre la prostitució. Estes jornades permeten un debat seriós i no estereotipat sobre què significa el consum sexual de dones per preu, que això és el que és la prostitució”. Carracedo explicava els models des del punt de vista Legal, quin significat té cadascun dels models i presentava breument la Llei Orgànica Abolicionista del Sistema Prostitucional, que va ser una Llei elaborada pel moviment feminista i que conté totes aquelles qüestions que ha de tractar una política pública encaminada a desactivar la demanda; a desmuntar la indústria d’explotació sexual de les dones i que ha de tenir un recorregut de reparació integral a les dones en situació de prostitució. “Si tenim el desig que la igualtat siga real i efectiva per a totes les persones que viuen a la nostra societat, cal eliminar la prostitució”.
I finalment, Amelia Tiganus, activista abolicionista, supervivent del tràfic de dones i autora de “La Revolta de les Putes”, que ja va per la seua novena edició, felicitava el municipi i l’organització de les Jornades i manifestava sentir-se molt honrada de participar-hi.
Tiganus parlava durant la seua intervenció de les experiències viscudes i dels coneixements que ha adquirit. En primer lloc, abordava l’estratègia política per aconseguir una Llei Abolicionista. Com a presidenta de la Federació de Dones Abolicionistes que és Amelia Tiganus, també parlava de la intervenció que va dur a terme al Parlament Europeu el mes de setembre passat i de la realitat que cal conèixer per entendre que l’existència de la prostitució afecta tota la societat i especialment les generacions més joves. “Crec que puc donar moltes claus importants en qüestions lligades a la prevenció, però també a la reparació i la protecció, perquè ho he viscut en primera persona i quines són les claus, perquè una política pública és molt important però també a nivell social perquè estem parlant de justícia social i cal que la comunitat ens ajude a poder convertir-nos en les persones que volem ser i per això construir el món amb què somiem”.
Amelia Tiganus, que darrerament fa poca referència a la seua experiència personal i se centra en les aportacions a nivell polític, reconeix que causa més impacte en la població quan explica les seues vivències, quan humanitza la figura de les dones a la prostitució perquè segons ella mateixa diu , “la deshumanització és absoluta”. “Som moltes les supervivents que donem la cara i eixim i malgrat tot som capaços de tornar esperança, amor i coneixements perquè deixe de passar allò que a nosaltres ens ha passat”.