Select Page

La Dictada va comptar amb la presentació del número 22 de la revista “Paraula d’Oc’ i l’obra “La llengua de Sant Vicent Ferrer’ escrita per l’alcoià Jordi Colomina

La Regidoria de Normalització Lingüística de l’Ajuntament d’Altea, en col·laboració amb l’associació Òc Valéncia, ha organitzat una jornada de Dictada Occitana, que s’ha desenvolupat a la Casa Gadea. Un acte que posa en valor l’idioma occità romanç; llengua mare del valencià, català i balear.

La Dictada Occitana és una jornada anual de promoció de l’occità que consisteix en la realització d’un dictat gratuït, popular i universal organitzat en forma de concurs amb premis per als participants. La Dictada se celebra tots els anys l’últim dissabte de gener en vora quaranta llocs de tota Occitània, a més de Barcelona, València, Alzira, Castra (lloc d’origen) i Albocàsser. Enguany era l’edició 26.

La regidora de Normalització Lingüística, Marta Lloret, donava les gràcies als professors de la llengua valenciana i escriptors, Lluís Fornés i Jordi Colomina, i explicava: “la Dictada es fa una a l’any en tots pobles i ciutats que comparteixen l’origen de la nostra llengua que prové de l’occità romanç”. I afegia: “és un plaer estar envoltada de llibres i amants de la nostra llengua”.

La Dictada alteana consistia en el fet que els i les participants escrigueren, cadascun/a un dictat, (dictat per l’escriptor i presentador de l’acte Lluís Fornés). El concurs ortogràfic d’enguany consistia a realitzar un dictat d’un fragment del conte “El melic de Joan Petit” en la llengua aranesa.

“Per primera vegada hem celebrat una Dictada a Altea, agraïsc a la Regidoria de Normalització Lingüística de portar aquesta jornada a la Casa Gadea. I donar l’oportunitat de posar el valor la llengua occitana romanç, ja que, molts filòlegs catalans quan acaben la carrera no saben absolutament res de l’origen de la nostra llengua.” Ha assenyalat l’escriptor i presentador de l’acte, Lluís Fornés.

En la jornada es presentava el número 22 de la revista’ Paraula d’Oc’ nascuda en 1996. En aquesta primera presentació es parlava de les col·leccions de ‘La Tarasca, literatura jovenil’ i ‘Joan Petit, literatura infantil’. A continuació, es realitzava una interpretació per actors i actrius de fragments d’aquestes obres infantils. Després va ser el moment de la dictada occitana. I quan acabava la dictada, es presentava l’obra ‘La llengua de Sant Vicent Ferrer’. Un estudi lingüístic escrit per l’autor alcoià Jordi Colomina, que és acadèmic de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i catedràtic de la Universitat d’Alacant

Per part seua, Jordi Colomina, explicava el seu estudi i curiositats de la llengua valenciana: “estic molt content de participar en aquesta Dictada i presentar la meua obra que he dedicat molts anys de la meua vida, des que he començat a estudiar la llengua valenciana em vaig enamorar dels sermons de Sant Vicent Ferrer”.

La jornada lingüística va concloure amb el lliurament de diplomes dels guanyadors i guanyadores de la dictada occitana. L’acte finalitzava amb l’himne ‘Se canta’, una cançó tradicional que s’interpretava en diverses llengües originàries de l’occità romanç, com el provençal, gascó o el vivaroalpí.

“Volem celebrar aquesta jornada l’any vinent a la nostra localitat, ja que, aquesta activitat afavoreix el coneixement i la difusió d’aquesta llengua que forma part de la nostra cultura” ha finalitzat l’edil, Marta Lloret.

Pin It on Pinterest