Select Page

Altea rebrà aviat 30 milions d’euros en subvencions.

La paraula planificació, a l’hora de qualificar l’acció de govern, ha sigut la més repetida per l’alcalde, Jaume Llinares, durant l’esmorzar nadalenc amb els mitjans de comunicació. Una cita informativa que ha tingut lloc este mateix matí a l’Ajuntament d’Altea i on, com és habitual, s’ha dut a terme un balanç de gestió anual de l’Equip de Govern, Compromís-PSOE. L’Alcalde ha estat acompanyat pels portaveus del Grup Municipal Socialista, Miguel de la Hoz i del Grup Compromís, Diego Zaragozí, els qui han detallat algunes de les actuacions i projectes que s’han executat en este exercici.

“La planificació és el concepte fonamental de la feina que hem fet des de l’Equip de Govern. Un treball que ha sigut transversal i solidari entre les diferents regidories. Tant el PSOE, com Compromís, hem treballat pel bé del municipi sense tenir en compte els interessos de partit”. Amb estes paraules, Jaume Llinares ha descrit la tasca del Govern Local en els darrers anys. “Un treball els resultats del qual permeten seguir executant projectes i reduint el deute municipal i tot això gràcies, en gran part a la capacitat de previsió, que ha permès que en estos moments estiguem rebent subvencions d’altres administracions tan importants com les procedents d’Europa”; ha matisat Jaume Llinares, que ha citat alguns dels projectes que es posaran en marxa mitjançant subvencions del Fons Europeu, com són la rehabilitació d’habitatges i barris, o la millora de l’entorn del Riu Algar.

“Les ajudes que estem rebent són contínues. El reconeixement d’Altea com a destinació turística és un fet i ha fet arribar a les arques municipals 4 milions d’euros per als Plans de Sostenibilitat, que contemplen l’execució de 17 projectes que milloraran el turisme, però també la manera i la qualitat de vida d’alteans i alteanes”; ha declarat Llinares.

L’Alcalde d’Altea, tot i que ha deixat al tinter molts de les propostes dutes a terme l’últim any, ha volgut destacar aquells que afecten directament la ciutadania alteana com poden ser l’adquisició de la Cooperativa Agrícola, la formalització de la qual té lloc hui mateix ; l’execució i final del projecte de regeneració del Front Litoral i a la platja del qual els alteans han denominat “El Bol”; el futur Centre de Dia per a gent major; la integració del Conservatori a la Xarxa de Conservatoris Públics de la Generalitat; l’aprovació provisional del PGOU que està en fase d’exposició pública prèvia a l’aprovació definitiva; els projectes de rehabilitació de la Casa de l’Aigua per a colocar el Museu Fester; l’execució d’una gran sala d’exposicions a la planta primera de la Casa de Cultura; entre molts altres planificats que es posaran en marxa el proper any, com la remodelació de l’avinguda Comunitat Valenciana o la reurbanització de Pont de Moncau, connexió fonamental entre el Centre Urbà i el Poble Antic d’Altea, finançats per la Diputació d’Alacant i els Plans de Sostenibilitat, respectivament.

Jaume Llinares no ha oblidat fer referència a allò que en un futur serà el projecte de renovació d’infraestructures al Nucli Antic d’Altea. Una inversió important d’uns 10 milions d’euros i que el Consistori està abordant amb l’empresa concessionària de l’Aigua, la UTE Aigües d’Altea.

L’alcalde ha acabat la seua intervenció anunciant que les properes setmanes es reiniciarà el projecte de remodelació de la Casa Consistorial i el seu entorn. Un ambiciós propòsit la resolució del concurs públic del qual concloïa que tots els projectes presentats oferien millores, però que cap contenia la solució definitiva que es pretenia amb la millora. “Pense que si es consensua un projecte que arreplegue totes les millores proposades, pot ser viable. Hi ha dues propostes sobre la taula: una, limitar la participació a les empreses que ja es van presentar al concurs i una altra, obrir una altra vegada el concurs. Hi estem treballant i esperem que en els propers mesos quede tancat el concurs”; ha explicat Llinares.

El primer edil alteà ha tancat la seua locució apel·lant novament a la “planificació” com a eix de les accions empreses, projectes i fruits que s’estan recollint com són les subvencions procedents d’administracions superiors.

Per la seua banda, el portaveu del Grup Municipal PSPV-PSOE, Miguel de la Hoz, s’ha referit a “la tornada a la normalitat després de la pandèmia” com la premissa que ha permès reprendre projectes i activitats usuals; així com emprendre’n de nous o posar en pràctica protocols dissenyats durant la pandèmia de la COVID-19. Formalismes que han estat aplicats per exemple a la recepció i integració dels refugiats ucraïnesos que, a conseqüència de la guerra, han hagut d’emigrar a altres països i que també han arribat a Altea.

De la Hoz ha subratllat que amb l’arribada de l’estiu i l’eliminació de les restriccions han tornat les festes de barri i també les patronals. Un fet que ha produït la reactivació del calendari festiu i social del municipi”.

El portaveu socialista ha citat algunes de les propostes gestionades per les regidories que el seu Grup Municipal té delegades, Benestar Social, Sanitat, Comerç, Educació, Douzelage, Seguretat ciutadana i Trànsit, Festes i Joventut i de les que han emanat un intercanvi de joves músics amb Sesimbra -Portugal-; l’assistència a la Trobada General del Douzelage a Eslovènia; les constants ajudes del departament d’Educació per a material escolar o guarderies; activitats i campanyes de dinamització del comerç com la del “Bono Comerç” o la formació en digitalització; activitats per als més xicotets i per a la joventut; climatització del Centre Juvenil; inversió en la renovació de mitjans de la Policia Local; ampliació i millora del sistema de videovigilància amb l’adquisició de 17 noves cambres destinades a la vigilància d’urbanitzacions, regulació del trànsit i abocament de residus; accions per a la posada en valor i promoció de la gastronomia local, entre moltes altres.

Finalment, Diego Zaragozí, portaveu de Compromís i regidor d´Escena Urbana, ha reconegut “no ser un bon any per ser el responsable d’Infraestructures pels problemes que han generat algunes obres a conseqüència de diferents aspectes que afecten les empreses concessionàries i el preu dels materials. Problemes que han fet que s’hagen paralitzat o retardat alguns projectes com la renovació de la piscina o la remodelació i millora del carrer Sol”. “Al contrari, altres obres si s’han pogut acabar com la del Front Litoral, d’altres estan en marxa com la de la piscina, i d’altres es prolongaran en el temps, com la del carrer Sol que s’unirà a la projectada al carrer Alacant”; ha afegit l´edil.

Zaragozí s’ha referit, igual que el primer edil alteà, als fruits que en etos moments l’Ajuntament d’Altea està recollint gràcies a la feina de diversos anys i ha posat com a exemple la creació de l’Oficina de Projectes Europeus “que ens ha permès ser presents a Europa abans que molts municipis que ho estan fent ara”.

“El que estiguem obtenint estos bons resultats econòmics és gràcies a les subvencions que hem demanat i ens han concedit. D´Europa tenim concedits al voltant de 10 milions d´euros, més 2 milions que també s´espera rebre; de Generalitat tenim concedits 8 milions d’euros i tenim compromesos 5 milions més per a dos obres importants; de diputació 2 milions d’euros. Tenim 30 milions d’euros que entraran a Altea en poc temps”. Ha afirmat el portaveu de Compromís.

Quant a projectes i accions del darrer any, les delegacions del qual són de Compromís, Infraestructures, Urbanisme, Medi Ambient, Cultura, Esports, Participació Ciutadana, Projectes Europeus, Foment de l’Ocupació i Turisme, Diego Zaragozí n’ha citat alguns com la creació de la Comunitat Energètica Local; la recepció de 800.000 per millorar l’entorn del riu Algar; la recepció de 5 milions d‟euros procedents d’Europa per a la rehabilitació d’habitatges; la integració del Conservatori a la Xarxa de Conservatoris Públics, un fet que produirà un estalvi anual a les arques municipals de 500.000€ i del 90% del cost a les famílies; la posada en marxa de nous projectes culturals com el “Menut Fest” o l’excavació a la Vila Romana de Sogai; inversió d’1 milió d’euros al Palau Altea per a climatització, reparació de les cobertes i el fossat de la infraestructura; l’Aula d’Estudi 24 Hores, la licitació de las qual ha quedat deserta en dos ocasions; la construcció de rotondes a Cap Blanc; canvi de la gespa artificial del camp de futbol i obres de la piscina a la Ciutat Esportiva; inici de resolució del contracte amb Asterita, empresa concessionària de l’aparcament, per considerar-lo abusiu; entre d’altres.

Diego Zaragozí ha conclòs la seua intervenció subratllant el que ell considera “una bona feina de l’Equip de Govern en benefici d’Altea, que seguirà aconseguint èxits gràcies als fonaments de la seua planificació”.

Pin It on Pinterest