Select Page

El Pla conté des d’un Panell d’intel·ligència de dades, fins a sensors que permetran avaluar l’estat actual d’aspectes com el soroll i la qualitat de l’aire, per estudiar l’impacte de les actuacions futures

 Després d’aconseguir ser la primera ciutat de menys de 50.000 habitants amb el distintiu DTI, certificat per la UNE 178501, el passat mes de juny, l’Ajuntament d’Altea, adjudicava a l’empresa Xelus It S.L. les funcions de Gerència per al seu Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació.

Aquest ambiciós Pla, dotat amb vora quatre milions d’euros, està finançat a parts iguals pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament d’Altea, aconseguirà situar la ciutat al capdavant dels municipis pel que fa a la sostenibilitat turística, però també aportarà avantatges de gran utilitat per a la població d’Altea.

Les primeres accions del Pla de Sostenibilitat, després del ja anunciat enllumenat nou per a l’Església de la Mare de Déu del Consol, se centren en actuacions tecnològiques que van des d’un Panell Intel·ligent de Dades a una APP Altea Ciutat Turística. Com explica Xelo Gonzàlez, regidora de Turisme: “en un futur molt pròxim serà possible saber, per exemple, la disponibilitat en temps real d’espais lliures en els aparcaments més importants de la ciutat a través d’una APP i de senyals verticals ubicades, tant als propis parkings, com a cadascuna de les entrades de la ciutat. Dins d’aquesta primera part de les actuacions crearem la APP amb informació d’interés, rutes turístiques o recreacions amb realitat augmentada. Anirem afegint funcionalitats tal i com avance l’execució del Pla de Sostenibilitat”.

La primera part, que cita la regidora, contempla actuacions com la creació d’un Panell d’intel·ligència de dades, a través del qual, el consistori podrà saber, entre d’altres, aspectes com l’índex de mobilitat i pernoctació dels visitants de la ciutat, i millorar així els serveis en funció dels resultats.

Aquesta etapa del pla també inclou sensors de soroll, qualitat de l’aire i emissions de CO2. Amb la informació que recolliran aquests sensors, l’Ajuntament, podrà tindre les dades concretes per tal d’avaluar l’impacte de les futures actuacions i establir mètodes correctius allà on siga necessari.

Com a colofó a aquesta primera tanda, s’inclou una APP Altea Ciutat Turística on podrem trobar des d’informació d’utilitat per a la ciutadania fins a informació sobre les rutes turístiques d’Altea. Per afegir un atractiu més per que el turisme trie Altea com el seu pròxim destí, s’inclourà un servei innovador que comptarà amb recreacions d’esdeveniments culturals mitjançant realitat augmentada. Tal i com vagen avançant les actuacions del Pla podrem fins i tot conèixer les possibilitats d’aparcament en temps real.

Com explica Xelo Gonzàlez: “la consecució de la subvenció per al Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació ja sigut una feina d’equip de molts departaments del Consistori, tant regidors com tècnics (Urbanisme, Comerç, Informàtica, Medi Ambient, Noves Tecnologies, Infraestructures i Turisme). Ara, juntament amb l’empresa que va aconseguir la gerència del Pla, Xelus IT, podrem dur a terme, en un termini de 3 anys, una sèrie d’inversions en accessibilitat, turisme i sostenibilitat de vora quatre milions d’euros. En definitiva vora quatre milions d’euros per a fer de la ciutat d’Altea un referent de Turisme Sostenible. Una característica que, cada vegada més, es valora a l’hora de triar destí vacacional”.

Totes aquestes actuacions del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació començaran a dur-se a terme durant el mes de novembre, una vegada adjudicades les licitacions a les empreses que executaran cada acció. Xelus It S.L., empresa adjudicatària de la gerència del projecte global, que acabarà el 2024, s’encarregarà de fer un seguiment continu i acurat dels treballs prevists.

 

Pin It on Pinterest