Select Page

El Centre d’Interpretació i Aula Didàctica Carmelina Sánchez-Cutillas  ha sigut seu este cap de setmana del X Seminari Internacional d’Estudis transversals “Dones de Llegenda” i VII Curs de Literatura Popular.

A la Casa Gadea, espai on s’ubica el Centre d’Interpretació i Cultura Contemporània i Aula Didàctica Carmelina Sánchez-Cutillas, ha tingut lloc este divendres 7 i dissabte 8 d’octubre un seminari que ha analitzat la figura femenina des del punt de vista etnopoètic i des de la perspectiva de gènere. Este seminari ha sigut possible gràcies a la col·laboració entre diversos grups d’investigació de la Universitat d’Alacant, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de les Illes Balears; a més de la colaboració de l’Ajuntament d’Altea que ha proporcionat les infraestructures necessàries per al seu desenvolupament. El curs forma part de l’oferta formativa del CEFIRE Plurilingüe d’Alacant.

L’acte d’inauguració va comptar amb representants de les diferents institucions, tant del Comité científic com del Comité organitzador i les autoritats locals, Aurora Serrat, Regidora de Cultura i Jaume Llinares, Alcalde d’Altea. Com a representants de les universitats i CEFIRE:  Irene Mira (UA), Carme Oriol (URV), Eduard Baile (UA), Joan Borja (Càtedra Enric Valor), Montserrat Palau (URV), Antoni Mas (UA), M. Àngels Francés (UA), Caterina Valriu (UIB), Sílvia Veà (Arxiu de Floklore URV) i Josep M. Escolano (CEFIRE).  Tant la conferència inaugural com la de cloenda van ser portades a terme per dos investigadores de reconegut prestigi en les orientacions esmentades: d’una banda, Carme Oriol (URV), en l’àmbit de l’etnopoètica i, de l’altra, M. Àngels Francés (UA), en el terreny dels estudis de gènere.

El curs, a més, l’han conformat 35 comunicacions per part del professorat universitari, estudiants de màster, doctorands, tècnics lingüístics i professorat de secundària. A totes estes ponències han assistit més de 70 participants per part de les universitats i el CEFIRE, dividits en dos sales. La temàtica s’ha centrat, en línies generals, en l’anàlisi, des d’una perspectiva de gènere, de la condició, identitat i visió de les dones en l’àmbit de l’etnopoètica o el folklore tradicional, però també des d’una línia d’estudi que amplia l’àmbit de recerca a la reescriptura i noves versions de les dones mítiques, a una banda i altra del fet literari.

Han sigut analitzades com a dones de llegenda i esmentades pel seu tractament injustament pejoratiu al llarg de la història bruixes, fades, encantades o dones d’aigua. Així mateix, s’ha parlat de les dones reals, escriptores com Carmelina Sánchez-Cutillas i altres de la mateixa època, o anteriors, que han sigut durant anys silenciades i, fins i tot, maltractades per la crítica masclista imperant al seu temps. Des de l’estudi literari es reivindiquen estes figures, reals i mitològiques, gràcies a les quals ens han arribat a l’actualitat obres de gran valor i una tradició literària i costumari immens.

El seminari s’emmarca dins del projecte “Literatura popular catalana: gèneres, conceptes i definicions” organitzat pel Grup d’Estudis Transversals (UA),Grup de Recerca Identitats en la Literatura Catalana (URV), Grup de Recerca en Etnopoètica de les Illes Balears (GREIB), Càtedra Josep Anton Baixeras (URV), Càtedra Enric Valor (UA), Arxiu de Folklore (URV) i Centre d’Interpretació Carmelina Sánchez Cutillas de l’Ajuntament d’Altea.

El Centre d’Interpretació i Aula didàctica Carmelina Sánchez-Cutillas es consolida d’esta manera com a centre d’aprenentatge en aquest segon any, després d’un curs de muntatge i activitat experimental amb els centres locals. Així, l’Aula Didàctica obri les seues portes amb una oferta formativa basada en tallers pràctics i una ruta literària sobre continguts relacionats amb la figura de l’escriptora i la seua obra, tant la prosa com la poètica. El curs, quedarà oficialment inaugurat el pròxim 18 d’octubre en un acte obert al públic i als mitjans de comunicació que estarà encapçalat per la Directora General d’Innovació Educativa Reis Gallego, l’alcalde Jaume Llinares, la Regidora de Cultura Aurora Serrat i on també intervindran per a donar una visió de les activitats programades les dues professores responsables de l’Aula Didàctica Reme Gadea i Paqui Cano.

El X Seminari Internacional d’Estudis Transversals “Dones de Llegenda” va concloure dissabte a poqueta nit amb la ruta pel nucli antic d’Altea «La casa de la Mar» basada en els textos de la novel·la cabdal de Sáchez-Cutillas Matèria de Bretanya.

Per las assistents al VII Curs de Literatura Popular encara hi haurà una sessió més el pròxim divendres 14, on es mostrarà al professorat les propostes i possibilitats didàctiques de la Casa Gadea com a espai museïtzat i l’Aula Didàctica. Des d’allí, es realitzarà una ruta vora mar basada en la narració “El llamp i la sageta dels records”.

 

Pin It on Pinterest