Select Page

És un projecte pilot que es posa en marxa per primera vegada a Altea

La Regidoria de Benestar Social, regida per José Luis León Gascón, ha anunciat en roda de premsa en el Centre Social d’Altea la posada en marxa d’un projecte pioner en la localitat, la creació d’un observatori municipal de persones majors, especialment, que viuen en soledat no desitjada.

“Molts estudis estimen que el 10% de les persones majors viuen en soledat i això compromet a la seua salut física i emocional, a més, el més preocupant és que el problema de la soledat en persones de més de 65 anys va en augment, i en uns anys es podria convertir en un problema de salut pública mundial” ha assenyalat l’edil de l’àrea, José Luis León Gascón.

L’observatori té com a finalitat detectar i valorar les necessitats de les persones majors, avaluant individual o col·lectivament la seua situació social, sanitària i emocional. En contínua coordinació amb els serveis socials d’Altea així com amb altres organismes i entitats com el centre de salut, Policia Local o Creu Roja, entre altres.

“Una vegada que hàgem realitzat la detecció i l’estudi dels casos, s’organitzaran activitats grupals i comunitàries, duent a terme una avaluació contínua perquè puguem previndre casos de soledat no desitjada en un futur”, ha declarat la tècnica de l’Observatori, Pepi Ferrer.

El servei es desenvoluparà en tres fases: detecció, acció i avaluació. Per a previndre i millorar l’estat dels majors en soledat, realitzant activitats per a fomentar la seua participació en el municipi com a tallers culturals, esportius, lúdics i socials. Aquestes activitats aniran dirigides a totes les persones majors, no sols les que viuen en soledat, perquè entre elles es puguen establir noves relacions i amistats.

“Partim que el principal factor que assegura una bona qualitat de vida és tindre relacions socials. A més, la soledat pot afectar la salut, tant física com psicològicament, per tant, pretenem fomentar una participació real, l’apoderament de les persones majors així com reduir desigualtats socials existent en la gent gran, ja que per diferents circumstàncies socials, culturals o econòmiques hi ha persones que no tenen una xarxa de suport i viuen en una soledat no desitjada en el municipi”, ha postil·lat el Coordinador de Benestar Social, Braulio Cencerrado.

Des de la Regidoria de Benestar Social ja existeixen activitats comunitàries com a balls, berenars o passejos actius. No obstant això, es pretén potenciar altres activitats amb l’Observatori perquè les persones majors participen activament en el municipi i millorar la seua qualitat de vida. A més, es realitzaran d’accions d’acompanyament individualitzat per a cobrir, per exemple, necessitats sanitàries o burocràtiques.

“Volem que aquest Observatori siga també un espai d’escolta activa per a les persones majors, amb l’objectiu de conéixer les seues necessitats, inquietuds i demandes i així desenvolupar activitats ajustades a la seua realitat” ha comentat l’edil de l’àrea, León Gascón.

La tècnica de l’Observatori, Pepi Ferrer, estarà a la disposició de les persones majors i de qualsevol persona o entitat que necessite informació o detecte algun possible cas. Es podrà contactar amb l’Observatori en el següent correu electrònic observatorimajors@altea.es o presencialment els dimarts i dimecres de 9.00 a 14.00 hores en el Centre Social d’Altea.

Pin It on Pinterest