Select Page

Segons l’equip de govern “L’associació Hospal tergiversa el contingut i l’abast de la nova ordenança”

L’equip de govern de l’Ajuntament d’Altea, format per Compromís i PSOE, arran de les informacions que han sigut abocades entorn de l’ordenança de l’ocupació de la via pública en els següents considera que “l’aprovació de la nova ordenança d’ocupació de la via pública ha generat una inesperada reacció per part d’ Hospal, associació que recull els interessos d’un grup d’hostalers d’aquesta localitat”. És inesperada puix que conté una sèrie de declaracions públiques en les quals es difon informació que falta a la veritat dels fets.

Este equip de govern entén que en qüestions que afecten un sector tan transcendent en el desenvolupament de la vida econòmica d’Altea, clau per a la seua imatge i per al seu futur, no li queda una altra que eixir al pas de qualsevol actuació que provoque malentesos que no ens permeten avançar.

L’Ajuntament ha destinat molts recursos i esforços a millorar la projecció nacional i internacional de la marca Altea durant aquests últims anys. No és casualitat que Altea haja sigut el primer municipi a Espanya a aconseguir la certificació de Destinació Turística Intel·ligent, amb una injecció de 3,9 milions d’euros en el camí cap al model de turisme sostenible del qual som referents. Ni ho és que, a diferència d’altres municipis de la comarca, les xifres d’ocupació i visites durant aquests dos anys de pandèmia hagen batut rècords.

“Les xifres són ací i són contrastables en diverses fonts. Indiquen un increment en un 70% de visitants durant la temporada alta respecte als anys pre-pandèmia i ocupacions entorn del 90% de la capacitat. Tampoc són necessàries: qualsevol que haja passejat pels carrers d’Altea pot donar fe d’això”.

L’equip de govern vol deixar clar que “quan el representant d’ Hospal dona a entendre públicament que els hostalers alteanos no han rebut cap suport del seu Ajuntament en temps de pandèmia o quan afirma que no se’ls ha condonat ni un euro de les taxes municipals, està faltant a la veritat”.

“Ni en 2020 ni en 2021 s’ha cobrat la taxa per l’ocupació de la via pública i l’Ajuntament ha posat a la disposició de tots els empresaris locals la seua maquinària administrativa per a tramitar ajudes de totes les administracions. S’ha treballat amb eficiència perquè no s’escapara ni un sol euro d’aquestes, i així ha succeït. L’hostaleria va rebre en 2021 una suma de 671.000 € de diners públics en una primera fase, i uns 150.000 € addicionals en una segona. La no recaptació de la taxa ha suposat una minoració d’ingressos per a les arques públiques de, en xifres redones, 360.000 € en dos anys”, han recordat.

Amb referència a l’enfrontament que s’ha produït per part d’Hospal amb el Consistori l’equip de govern aclareix que “en realitat, la qüestió de fons que enfronta a aquest grup d’empresaris amb l’Ajuntament és la pugna per la via pública. Per evident que puga semblar, convé recordar que la via pública es denomina així perquè pertany als ciutadans. A tots els ciutadans. Entre altres raons, perquè ells són els qui contribueixen al seu manteniment. Quan el titular d’un negoci privat ocupa part d’aqueixa via en l’exercici de la seua activitat i, per tant, impedeix l’ús d’aqueix tram de carrer al ciutadà, ha de compensar-li per això. A més, ha de fer-ho de manera ordenada, respectant unes certes normes. És una qüestió de convivència bàsica entre els interessos públics i els privats. Precisament per a això estan les ordenances. Les noves i les velles que, per cert, s’han vingut incomplint sense cap escrúpol davant la falta de control per part dels gestors públics de llavors”.

I afigen que “els espais tancats en la via pública han estat sempre prohibits i les ombrel·les-para-sol sempre admeses. Sempre ha existit l’obligació de retirar el mobiliari de les terrasses quan es tanca el local, i és lògic que només es pot ocupar l’espai sol·licitat i autoritzat. La nova ordenança no ha canviat res de tot això. El que sí ha canviat és l’actitud davant les irregularitats. La immensa majoria dels hostalers no tenen cap dubte sobre aquestes qüestions i compleixen les normes sense major problema. No obstant això, Hospal sembla reivindicar un dret que no té: el de disposar al seu antull de l’espai públic”.

Esta nova ordenança és el resultat d’un procés molt llarg que arranca en la legislatura passada, amb multitud de reunions amb totes les parts implicades. “Entenem que Hospal està en el seu perfecte dret de defensar els interessos dels seus associats com a millor crega convenient, però seria desitjable tindre una interlocució més àmplia i representativa, més seriosa, capaç de plantejar propostes que ajuden a millorar la integració del sector en un projecte de futur, més enllà de proposar sistemàticament una menor contribució a les arques públiques o una ocupació de l’espai sense límits. Els interessats a contrastar qualsevol punt relacionat amb l’ordenança, la té a la seua disposició íntegrament en la pàgina web de l’Ajuntament”.

 

Pin It on Pinterest