Select Page

La Regidoria de Sanitat i Benestar Animal d’Altea, presidida per José Luis León Gascón, ha posat en marxa la campanya de sensibilització i informació, “Els animals no són un joguet”, l’objecte de la qual és l’adopció responsable d’animals domèstics i mascotes. Com ha explicat el mateix edil, “els animals són éssers amb sentiments que requereixen unes cures i tenen unes necessitats que cal cobrir i no abandonar”.

“En estes dates nadalenques, en què es regalen animals, cal tenir sempre present que els animals, senten i pateixen exactament igual que nosaltres, que cal cuidar-los i alimentar-los correctament, garantir-los un estat de benestar a la nostra societat i generar-los una vida plena de respecte”, ha afegit León Gascón.

El responsable municipal de Benestar Animal ha presentat la iniciativa acompanyat per Marijke Viezee representant de l’associació Gatos Felices i Mariola Terrer, de Somos Gos. Entitats col·laboradores amb l’Ajuntament d’Altea, com també ho són l’associació Bigatos i la Protectora Animals i plantes Marina Baixa.

En el transcurs de la compareixença s’ha reiterat la conveniència d’adoptar davant de la compra. Una adopció que ha de ser responsable i que implica certs compromisos, com ara la de l’alimentació sense dèficit o absències de menjar i aigua; tenir l’animal en un espai adequat a la climatologia; procurar el benestar sanitari amb vacunacions i tractaments de malalties; permetre la llibertat de mobilitat i exercici físic; així com evitar qualsevol patiment d’estrès, pors o ansietats.

El responsable municipal de Benestar Animal ha donat a conèixer xifres preocupants sobre l’abandó de gossos i gats a Espanya durant el 2020, que van assolir els 286.000 exemplars. A Altea, este 2021, s’han recollit més de 100 mascotes abandonades o extraviades.

D’altra banda, José Luis León Gascón ha ressaltat com a dada positiva d’este 2021 la signatura de conveni de l’Ajuntament amb les associacions esmentades per a l’aplicació del Mètode CER. S’han invertit més de 13.000€ en esta campanya.

L’edil ha avançat que a més de la partida pressupostària que l’Ajuntament destinarà el 2022 a estes entitats, 38.400€, dels quals 12.000€ municipals es dedicaran al control de colònies i esterilització d’animals, ben aviat s’habilitarà un auxiliar a esta àrea municipal que naixia a començaments d’any.

Segons les dades aportades per la presidenta de Gatos Felices, “el més important és que estem en el camí de gestió ètica de les colònies, alimentant, desparasitant i esterilitzant els animals. Comencem amb un cens, visitem les diferents colònies i hi ha molta feina per davant. El 2021 s’han esterilitzat a Altea 151 gats, dels quals 88 eren femelles i 63 mascles”.

Segons ha indicat Marijke Viezee este any les esterilitzacions van començar al maig, però es vol començar una altra vegada quan comence l’any. Viezee sol·licita la col·laboració ciutadana per poder controlar les colònies, així com ha fet una crida al no abandonament dels gats.

Pel que fa a l’abandonament dels animals domèstics, la responsable de Somos Gos ha reiterat el compromís que les famílies han d’adquirir perquè l’animal estiga en condicions adequades físiques i mentals.

Mariola Terrer ha insistit en la idea que els animals no s’han de regalar si no hi ha la garantia que l’animal tindrà durant tota la vida un benestar assegurat. Terrer advoca per evitar la compra d´animals i aposta per l´adopció responsable. “En dos mesos hem fet 17 rescats de gossos i gats i els problemes de l’abandonament són diversos, com ara regals incontrolats, sobretot en estes dates. Els regals a persones grans encara són pitjors perquè en el moment en què estes no es poden fer càrrec de l’animal, les condicions del mateix empitjoren causant-los un gran estrès emocional”; ha explicat la presidenta de Somos Gos.

Des de la protectora d’Animals i Plantes Marina Baixa de Benidorm, Pilar López ha declarat que, “nosaltres recomanem no regalar animals per Nadal als xiquets perquè els transmetem la sensació que són joguets, ni als grans perquè potser l’animal no els agrade o no estiguen preparats per cuidar-ho”. “Molts animals passen el primer Nadal en família i el segon en una gàbia d’alguna protectora”; ha sentenciat López.

En el cas de la compra d´animals, des de la protectora s´aconsella que, “si optem per comprar ho hem de fer després d´informar-nos molt bé que la raça de l´animal s´ajusta a les nostres necessitats. No podem deixar-nos portar pel bonics q són de cadells sense saber el seu caràcter i les necessitats que tindran d’adults. No podem pretendre que un gos, per exemple, que es faça gran visca en un pis xicotet i eixca a passejar només 2 hores al dia perquè ens acabarà destrossant-ho tot”.

Pilar López ha explicat quin és el procedir habitual dels refugis per donar en adopció responsable als animals que tenen i que passa per diverses fases, des de parlar molt amb cada persona o família que arriba, implicar-se a les passejades diàries de l’animal i transmetre als adoptants les necessitats que este tindrà durant tota la vida.

Pin It on Pinterest