Select Page

El conseller Rafa Climent i l’Alcalde d’Altea, Jaume Llinares, presideixen l’acte al Club Nàutic.

Passat el migdia de hui, eren lliurats al Club Nàutic d’Altea els Premis de la Càtedra d’Economia Blava de la UA i la UMH 2020 i 2021. Este lliurament de guardons ha estat precedit per diferents intervencions i el torn ha sigut tancat pel conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent.

En el transcurs de l’acte, el director de la Càtedra, Ferran de Rojas, que l’ha conduït, ha agraït les col·laboracions amb les que compta la càtedra, al temps que ha explicat els objectius de la càtedra i dels premis. “Es tracta de modular l’economia valenciana, afavorir i donar oportunitats als nous actors d’esta economia. Les càtedres tenen com a objectiu donar llum a sectors que poden arribar a ser claus i els alumnes de la UA han demostrat que en esta tercera edició tenen projectes realistes, molt aplicables i d’interès”. “La relació de la càtedra amb el municipi d’Altea és molt especial. Ja en el 2017 vam estar col·laborant amb l’Ajuntament sobre l’ocupació al sector nàutic i marítim i este any hem arribat a una col·laboració comuna en la protecció de l’aflorament volcànic de Cap Negret i en la rehabilitació i ús mediambiental de la Caserna de Carrabiners”; ha afegit De Rojas. Activitats de la càtedra a Altea en què s’ha centrat el power point projectat.

Després de la projecció, ha pres la paraula el president del Club Nàutic, José Román Zurutuza, que ha detallat les activitats nàutiques del Club i les diferents apostes que fa l’ens a favor de la sostenibilitat mediambiental.

En nom de l’Ajuntament d’Altea ha pres la paraula el regidor d’Urbanisme i Medi Ambient, Jose Orozco, qui ha agraït a la UA i la Conselleria l’important treball de formació, investigació i difusió que es realitza des de la creació d’esta càtedra. “Per a l’Ajuntament és un honor que s’haja escollit a Altea per a fer este lliurament de premis; “Ha declarat Jose Orozco, que ha explicat que, “l’aposta d’Altea passa en este moment per anar més lluny del nínxol de sol i platja i s’ha vist recentment amb el reconeixement del Govern d’Espanya i autonòmic per impulsar el Pla de Sostenibilitat turística pel qual Altea rebrà més de 2,6 milions d’euros per fer polítiques que desestacionalitzen i diversifiquen el turisme. Dins d’esta varietat també ha estat el turisme, la pesca, l’agricultura, les activitats, la cultura, la indústria de proximitat, entre altres activitats i una molt concreta la nàutica. Un sector que uneix el turisme d’oci amb altres professions importants en el municipi com són la mecànica, reparacions, tallessis, tècnics, venda de components de les embarcacions etc. D’ací l’interès de l’Ajuntament per signar el conveni amb la Càtedra Blava que a més té com a finalitat la protecció mediambiental combinat amb l’ús públic; com així passa amb l’aflorament volcànic i també la promoció de la rehabilitació de la caserna de carrabiners situat a l’Olla d’Altea per a dedicar-lo a espai d’estudi i difusió”.

Orozco ha acabat la seua intervenció felicitant als premiats pels seus treballs i desitjant-los que gaudisquen de la jornada.

Ha tancat el torn d’intervencions el conseller, Rafa Climent, qui ha manifestat satisfacció per visitar de nou Altea, “on es fonen de manera directa la terra i el mar”. Ha felicitat els premiats pels seus excel·lents treballs. En paraules de l’conseller, estos guardons són “uns premis que persegueixen donar suport a les iniciatives d’emprenedoria respectuoses amb el medi ambient i permeten millors usos de l’àmbit marítim valencià. Els alumnes aporten fórmules innovadores de nova economia ambientalment sostenibles i amb la perspectiva d’introduir varietat en el model econòmic valencià. Des de la Conselleria també donem suport als emprenedors i suport als seus projectes de manera que això no acaba ací”.

Rafa Climent s’ha referit a la situació econòmica que ha provocat la pandèmia de la COVID-19 sobre sectors com el turisme costaner o marí i la pesca. “L’economia blava presenta un enorme potencial per a una recuperació verda. Un estudi, recentment publicat per la Càtedra, apunta que el sector ha mantingut una dinàmica favorable i ha estat considerat dels més segurs mantenint xifres similars a anys anteriors”.

El conseller s’ha referit a la “economia circular com una de les claus de la sostenibilitat, que ha de deixar de ser una opció per convertir-se en una obligació”. Climent ha acabat manifestant el suport de la Conselleria a la Càtedra d’Economia Blava, com un dels moltíssims eixos que reuneix el Pla Estratègic de Emprenedoria Valenciana.

Premis 2021

Primer premi per a GREENSPONGE, que proposa suplir les fórmules actuals utilitzades en la nàutica per desincrustar els microorganismes i paràsits per altres tretes d’esponges marines amb un producte ecològic i alternatiu, eficaç.

El segon premi 2021 és per a MEDITERRANEAN Algae; un projecte d’aqüicultura mitjançant el cultiu de macroalgues mediterrànies que d’una banda produeix una matèria primera per a la indústria alimentària de gran valor afegit i alternatiu, a preus competitius amb altres formes d’aqüicultura i de l’altra ajuda a regenerar les aigües del seu entorn.

El tercer premi de 2021 és per al projecte de MICRO ÀREA ecoturístics DE LITORAL (Mael) FI DE L’HORTA. Este projecte proposa aplicar el model de gestió ambiental, econòmica i social al Cabo de Huertas

Premis 2020

El primer premi és per al Projecte NEUMARE, que planteja una cooperativa d’economia circular que reculla de manera selectiva i per tant més sensible amb la fragilitat de la platja les restes d’algues i acumulacions de posidònia que es dipositen a les nostres platges i ribes per produir un catàleg de productes aprofitables a l’agricultura, ramaderia i indústria.

El segon premi 2020 ha correspost al projecte SWIMCANE Proseas que tracta d’una xicoteta empresa amb tecnologies lliures de programació i tractament de dades que facilite la fabricació customitzada, individualitzada, mitjançant impressió 3D, de pròtesis per megafauna marina.

El tercer premi ha estat per al Projecte que porta per nom ECOSALINAS DE TORREVELLA i que pretén augmentar la concentració de les salmorres utilitzades en estes salines mitjançant les que s’extreuen de les dessalinitzadores de la comarca que vessades a la mar produeixen efectes ambientals nocius en el medi marí.

En l’acte Premis Càtedra Blava han participat també la secretària general de la Universitat d’Alacant, Esther Algarra; el director general d’Economia Sostenible, José Vicente Soler i el vicesecretari general de la UA, Josep Ochoa; així com els premiats.

Pin It on Pinterest