Select Page

El viticultor Juan Cascant i el cicle d’agroecologia de l’IES Bellaguarda col·laboradors del projecte.

En el dia de ahir veia la llum un projecte en el qual la regidoria de Medi Ambient porta treballant any i mig. Així ho explicava l’edil d’àrea, Jose Orozco, qui no va voler perdre les tasques de plantació de 600 ceps en una parcel·la adjacent al Molí dels Moros. Un projecte pilot de recuperació de microvinyes que compta amb la direcció del reconegut viticultor Joan Cascant i la col·laboració del cicle formatiu d’agroecologia de l’IES alteà Bellaguarda.

Com explicava Orozco, “l’objectiu d’esta plantació de vinya no és altre que el de contribuir i ampliar la recuperació patrimonial del Molí dels Moros a través de la seua vinculació amb l’agricultura i la viticultura”.

Este és un projecte pilot de Microvinya on s’ha plantat la varietat “Malvasía” però també proposa la recuperació de l’antiga varietat anomenada “Faranná” habitual en el nostre territori en el passat.

En paraules de Jose Orozco, “l’actuació, referint-se a la plantació de vinya, va més enllà d’un projecte purament ecològic; congrega diversos actors clau en el mateix, com és el coneixement de Joan Cascant, el treball i disponibilitat de professors i ALUNMES del cicle formatiu d’agroecologia de l’IES Bellaguarda i la voluntat del consistori de recuperar la tradició, patrimoni i cultura local, en esta cas agrícola”.

Per la seua banda, Joan Cascant, reconegut viticultor, explicava l’origen del projecte a través de la seua experiència Microvinya, que no només tracta de plantar vinya, sinó de recuperar valor al territori. “A Altea hi ha esta voluntat i pensem que recuperar una plantació tan antiga com esta, al costat del Molí dels Moros, era interessant.”

“La recuperació ha d’anar més enllà de qüestions econòmiques, no només s’han de cercar varietats estàndard, sinó varietats que s’adapten al terreny i que tinguen coses per explicar. Esta és una plantació no només agrícola, sinó també mediambiental, de sostenibilitat, de cultura, de valor de la persona, de canvi de paradigma. No es fa vi per a vendre-ho en qualsevol lloc, sinó que es fa vi per aportar valor”; apuntava Cascant.

Joan Cascant ha subratllat la importància que la vinculació de l’IES Bellaguarda ha tingut amb la iniciativa, ja que són els propis alumnes del cicle d’agroecologia els que han plantat els ceps. “És una oportunitat per a Altea molt bonica i capaç de reproduir-se en altres parcel·les intentant que este  món en què vivim siga una mica millor”.

En nom de l’IES Bellaguarda, Álvaro Miñana, professor i cap de departament de la “família agrícola del Bellaguarda”, com el mateix denomina, explicava que l’esmentat cicle contempla dos anys d’estudis. En el present curs compten amb 8 alumnes de 1r i en 2n són 6 alumnes, els quals es troben a hores d’ara fent les pràctiques d’empresa.

L’IES Bellaguarda compta amb un mòdul d’implantació de cultius ecològics per això “és meravellós que haguem pogut participar de la pràctica d’implantar in situ un cultiu tradicional com és la vinya i l’alumnat està molt content de poder fer pràctiques i de poder col·laborar en este projecte”. Concloïa Miñana, qui recordava als interessats a cursar estudis d’agroecologia que en estos moments està obert el període d’informació i matriculació per al proper curs.

Pin It on Pinterest